GONCAGÜL KONAŞ
HAK-İŞ tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, kadın emekçilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Program kapsamında düzenlenen iftar yemeğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve birçok sendika yöneticisi, akademisyen ve sivil toplum temsilcisi katıldı. Kadın emeğinin önemine vurgu yapılan etkinlikte, kadın çalışanların sendikal hakları ve toplumsal adalete katkıları masaya yatırıldı.
İftar programı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı ve ardından HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından hazırlanan kısa film izlendi. Programda konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 14. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması’nı başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Arslan, kadın emekçilerin çalıştay sürecinde taleplerini dile getirmelerinden duydukları gururu ifade ederek, “Biz bir işi yapmak için değil, sonuç almak için gerçekleştiriyoruz. Kadın emeğine yönelik çalışmalarımızın hem çalışma hayatına hem de kadınların yaşamına olumlu katkılar sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

“BİRÇOK KADIN EMEKÇİ SENDİKASIZ”
Kadın çalışanların sendikalaşma oranlarının düşük olduğunu vurgulayan Arslan, kadın liderler başta olmak üzere daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti. “Halen ev işçileri, mevsimlik tarım işçileri, kağıt toplayıcıları ve bakım işçileri gibi birçok kadın emekçi sendikasız. Onları da sendikal mücadeleye dahil etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
HAK-İŞ’in mağdur ve mazlumlara karşı sorumluluk taşıdığını dile getiren Arslan, sendikalı olmayan ve toplu iş sözleşmesinden yararlanamayan çalışanlar için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. “Sendikal mücadele, yalnızca üyelerimizin haklarını korumakla sınırlı değil. Bütün emekçilerin yanında olmalıyız” diyerek sendikal dayanışmanın önemini vurguladı.
Kadın emekçilerin programa yoğun katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan, “HAK-İŞ’in gücü, Türkiye’nin gücüdür. Tüm emekçi kadınları HAK-İŞ çatısı altında toplanmaya davet ediyorum” dedi.

BAKAN IŞIKHAN: “KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINA KATKISI BÜYÜK”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iftar programında yaptığı konuşmada tüm kadın emekçilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadın emeğine verilen değerin altını çizen Işıkhan, “Kadınların çalışma hayatına katkısı büyük. Onların hak ettiği değeri görmeleri için pek çok adım attık ve atmaya devam edeceğiz” dedi.
Ramazan ayının birlik ve beraberliği pekiştirdiğine dikkat çeken Bakan Işıkhan, “Aynı sofrada buluşmak, aynı dualara amin demek büyük bir nimet. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin” dedi. Kadınların ekonomik, sosyal ve demokratik haklarının korunmasının öncelikli hedeflerden biri olduğunu belirten Işıkhan, “Kadınların inançlarından dolayı baskı gördüğü, haklarının gasp edildiği dönemleri geride bıraktık. Bugün, kadınların hak ve özgürlüklerini güçlendirmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIN EMEĞİN EVRENSEL GÜCÜNE KATKISI”
Bakan Işıkhan, 28 Şubat sürecinde HAK-İŞ’in sergilediği duruşa da değinerek, konfederasyonun toplumsal adalet mücadelesinde önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. HAK-İŞ’in, çalışanların haklarının korunmasında hükümetle iş birliği içinde olduğunu ifade etti.
Protokol konuşmalarının ardından, “Kadınların Emeğin Evrensel Gücüne Katkısı” başlıklı çalıştayın sonuç bildirisi Sümeyye Koca Aktaş tarafından okundu. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, çalıştaya katılan kadın emekçilere sertifikalarını takdim etti. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.