GONCAGÜL KONAŞ
Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan mobbing genelgesinin hemen ardından, Rekabet Kurumu'nda sendika temsilcileri ve üyelerine yönelik ciddi baskılar uygulandığını iddia etti. Cengiz, "6 Mart 2025 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından bir mobbing genelgesi yayınlandı. Bu genelge, 2011 yılından sonra ilk kez güncellenen bir genelge olma özelliği taşıyor. Ancak tam da bu genelgenin yayımlandığı gün, Rekabet Kurumu'nda görev yapan sendika temsilcimiz ve bir üyemiz ciddi bir mobbing uygulamasına maruz kaldı. Her iki arkadaşımız da gerekçesiz bir şekilde Ankara'dan İstanbul'a tayin edildi" dedi.

"TAYİNLERDE HİÇBİR HUKUKİ GEREKÇE YOK"
Söz konusu tayinlerin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirten Cengiz, "Tayin evraklarına baktığınızda herhangi bir gerekçe görmüyorsunuz. Kamu görevlilerinin tayini için ya kişinin kendi talebi ya da zorunlu bir mazereti olmalıdır. Bunun dışında, idarenin resen atama yapabilmesi için bir soruşturma ya da benzeri bir hukuki işlem bulunmalıdır. Ancak böyle bir durum da yok. Sadece sendikal faaliyetlerimize katılımları nedeniyle bu arkadaşlarımız hedef alındı" şeklinde konuştu.
"SENDİKAL FAALİYETLERİMİZE MÜDAHALE EDİLİYOR"
Rekabet Kurumu'nda sendikal örgütlenme faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Cengiz, "Mayıs ayında yapılacak yetki belirleme sayımlarında yetkiyi alma hedefimiz var. Ancak bu atamalar, özellikle temsilcimizi ve aktif üyemizi il dışına göndererek bu çabamızı baltalama girişimidir. Rekabet Kurumu, adında rekabeti barındırıyor ama sendikalar arası rekabeti baltalıyor" dedi.
"KANUNA AYKIRI BİR UYGULAMA"
Cengiz, bu atamaların 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 18. maddesine aykırı olduğunu ifade ederek, "Bu maddeye göre, bir sendika yöneticisinin isteği dışında başka bir göreve atanması yasaktır. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesinde sendikal faaliyetin engellenmesi suç olarak tanımlanıyor. Yani burada hem idari hem de cezai anlamda hukuka aykırı bir durum söz konusu" diye konuştu.
"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Tayin edilen sendika üyesinin bir kadın olduğuna dikkat çeken Cengiz, "Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadın bir temsilcimize yapılan bu uygulama ayrıca önemli bir mesaj taşıyor. Kadınların iş yaşamındaki haklarının korunması gerektiği bir dönemde, kadın bir çalışanın mobbinge maruz kalması kabul edilemez. Özellikle bu süreçte, kadın istihdamını ve kadınların çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik adımların atılması gerekirken, tam tersine kadın çalışanlarımızın haksızlığa uğraması düşündürücüdür" dedi.
Cengiz, atamaların aileleri de olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu arkadaşlarımızın aileleri var, çocuklarının eğitimi ve sağlığıyla ilgili sorumlulukları var. Aile bütünlüğünü bozan bu uygulamalar büyük bir haksızlıktır. Ayrıca, Rekabet Kurumu yönetmeliğinde yer alan düzenleme gereği, atanan kişinin 10 gün içinde yeni görevine başlamaması halinde istifa etmiş sayılması gibi ağır bir yaptırım da söz konusudur. Bu da çalışanların üzerindeki baskıyı artırmaktadır" ifadelerini kullandı.
"YARGIYA BAŞVURDUK, KARARLIYIZ"
Konuya ilişkin hukuki süreci başlattıklarını belirten Cengiz, "Yargıya acilen başvurarak yürütmeyi durdurma talebinde bulunduk. Yargının bu hukuksuzluğa dur diyeceğine inanıyoruz. Ayrıca, bu uygulamalar nedeniyle doğabilecek maddi ve manevi zararlarla ilgili de hukuki yollara başvuracağız" dedi.
SAVDES-SEN olarak basın yolu ile konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade eden Cengiz, "Mobbing genelgesi kapsamında ilgili bütün makamlara ve kurullara başvurularımızı yapacağız. Bu yanlışlığın devam etmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
Cengiz, hukuki ve sendikal mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Gerekirse Rekabet Kurumu'nun kapısına siyah çelenk koyacağız, basın açıklamalarımızı yapacağız. Hakkımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Çalışanlarımızın maruz kaldığı haksızlıklara karşı mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz" diye konuştu.