Trump’ın Ukrayna’dan ne istediğini öğrendik çünkü adam kalktı savaşta yapmış olduğu yardımları gerekçe göstererek açık açık yer altı zenginliklerinizi istiyorum dedi...
Son gelen haberlere göre de bu kaynakların işletilmesi ile ilgili bir uzlaşıya varılmış durumda...
Trump’ın ne istediğini anladık da Peki, bu savaşı başlatan Putin Ukrayna’dan ne istiyor?
Ortada bir çok gerekçe dillendiriliyor en çok konuşulan gerekçe ise Ukrayna’nın NATO’ya girmesini istemediği, bunu Rusya’ya bir tehdit olarak gördüğü yönündedir. Böyle düşünenler Putin’in NATO’nun genişlemesinden korktuğunu iddia ediyorlar.
Gerçekte ise Putin NATO’dan ya da NATO’nun yayılmasından değil, demokrasiden ve demokrasinin yayılmasından korkmaktadır!
Korkmaktadır çünkü Ukrayna ve Rusya halkları arasında ciddi bir etkileşim ve geçişkenlik vardır. Putin Ukrayna’da demokratik bir rejim tesis edilirse Rus halkının da demokrasi talep etmesinden ve kendi kurduğu diktatörlük rejiminin tehlikeye girmesinden korkuyor.
Peki, Ukrayna niye durduk yerde niye NATO’ya girmek istiyor?
Ukrayna toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını Rusya’nın tehdit ettiğini düşünerek bir güvenlik arayışı içinde...
Peki, Ukrayna bu konuda haksız mı?
Elbette değil, çünkü Rus diktatörü Putin Budapeşte Anlaşması ile verdiği güvenceye ihanet ederek 2014 tarihinde Kırım dahil bazı Ukrayna topraklarını işgal ve ilhak etmiş bulunmaktadır.
Faşist Diktatör Putin bununla da yetinmemiş 3 yıl önce Şubat ayında Başkent Kiev dahil geniş Ukrayna topraklarını işgal etmeye kalkışmıştı.
Sonrası malum; kahraman Ukrayna halkı Başkan Zelensky önderliğinde direndi, Kiev’i bir haftada alırız diyen Putin’in katilleri Ukrayna bataklıklarına gömüldü...
Bakınız değerli okurlarım 90’larda SSCB’nin dağılma süreçlerini ve bu arada nükleer silahların ne olacağı kimin elinde kalacağı endişelerini bilmeden ve bu süreçte imzalanan Budapeşte Anlaşmasını anlamadan Amerika, İngiltere ve Avrupa’nın bu savaşa niye müdahil olduğunu anlamamız hiçbir şekilde mümkün değildir.
Konuyu anlamanın kilit noktası Ukrayna’nın nükleer silahlarını Rusya’ya teslim etmesi ile sonuçlanan bu süreçtir.
Budapeşte Anlaşması nedir:
Budapeşte Anlaşması ya da Memorandumu, 5 Aralık 1994 tarihinde imzalanan ve resmi adıyla "Ukrayna'nın Nükleer Silahlardan Arındırılması ve Güvenlik Güvenceleri Memorandumu" olarak bilinen uluslararası bir anlaşmadır. Bu memorandum, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden miras kalan nükleer silahları teslim ederek nükleer silahlardan arınma taahhüdünde bulunması karşılığında, ABD, Birleşik Krallık ve Rusya tarafından Ukrayna'ya güvenlik garantileri verilmesini içerir.
Anlaşma, Belarus ve Kazakistan'ın da benzer şekilde nükleer silahlardan vazgeçmesiyle birlikte, Soğuk Savaş sonrası dönemde nükleer yayılmanın önlenmesi açısından çok önemli bir adım olarak görülmüştür.
Memorandumun temel maddeleri şunlardır:
·Ukrayna'nın nükleer silahları Rusya'ya devretmesi ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) taraf olması.
·İmzacı ülkelerin (ABD, Birleşik Krallık ve Rusya) Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve mevcut sınırlarına saygı göstermesi.
·Bu ülkelerin Ukrayna'ya karşı güç kullanmaktan veya ekonomik baskı uygulamaktan kaçınması.
·Ukrayna'ya yönelik bir saldırı durumunda BM Güvenlik Konseyi'ne başvurulması taahhüdü.
2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çatışmaları desteklemesiyle, memorandumun etkinliği ve bağlayıcılığı ciddi şekilde sorgulanmıştır.
Ukrayna, Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğini savunmakta ve bu yüzden Amerika ve İngiltereyi taahhütlerini yerine getirmeye davet etmektedir. NATO’ya girme talebi de bu kapsamdadır.