Öylesine yoğun bir gündem içindeyiz ki, birçok güzelliği, birçok başarıyı adeta ıskalıyoruz. Kuruluşunun 27. yılını kutlayan Lösemili Çocuklar Vakfı da (LÖSEV) böylesine günlerde ıskaladığımız, başarılarına başarılar katan büyük kuruluşlardan biri olarak tarihimize geçti.
27 yıl önce bir masa ve bir sandalye ile ilk adımlarını atan LÖSEV bugün 8 milyon 402 bin 177 bağışçısı ve gönüllü sayısıyla 110 bin 155 lösemili ve kanserli hastayı yeni bir hayata kavuşturan dev bir organizasyon. Böylesine büyük bir aileye yön veren vakfın başkanı olan Dr. Üstün Ezer ve arkadaşları yüzde 94 tedavi başarısıyla adeta mucizeler yaratıyorlar. Dr. Ezer, “hedefimiz lösemi hastalığında yüzde 100 tedavi başarısını yakalamak ve kanserin aşısını bulmaktır” derken hedef çıtasını en üst noktaya koyuyor.
LÖSEV hastalarına sadece tedavi imkanları sunmuyor. Tedavi sonrası yardımlar, ücretsiz kolej eğitimi, okul bursları, ihtiyacı olan hastaların annelerine yatırılan nakit para desteği ve de büyük yardım çekleriyle de hizmetlerini her geçen yıl biraz daha büyütüyor. LÖSEV’in sadece geçtiğimiz yıl yaptığı maddi ve ayni yardım tutarı 1 milyar 459 milyon 855 bin 64 lira 73 kuruşa ulaşmış. Merkezi Ankara olmasına karşın tüm yurda verdiği hizmetler takdirle karşılanıyor.
İşin en garip yanı da LÖSEV verdiği tüm hizmetlerden tek kuruş almıyor. Tamamen bağışlarla ve yine Ankara’da hizmet vermekte olan LÖSANTE Yetişkin hastanesinden temin ediyor. Hastanede, ortopediden gastroenterolojiye, psikiyatriden girişimsel radyolojiye, dermatolojiden kardiyovasküler cerrahiye, fizik tedaviden, suda doğurmaya evde bakım hizmetlerine ve acil servis hizmetlerine kadar tüm branşlarda hizmet veriliyor. Ayrıca, hazırladığı ramazan paketleri ve doğal ürün paketleri ile de gelir elde ediyor. Tüm bakıma muhtaç çocukların protein ihtiyacını da kurban etlerinden temin ediyor.
LSV eğitim kurumlarında; ilkokuldan başlayarak lise sona kadar servislerinden, okul kıyafetlerine, kırtasiyeden, yemeklerine kadar öğrencilere ücretsiz kolej eğitim veriliyor. İhtiyaç halinde ailelere dayalı döşeli evler ve çocuk odası, mobilya gibi ev eşyaları, televizyon ve buzdolabı gibi beyaz eşyalar temin ediyor.
Söz buraya gelmişken, LÖSEV Köyünden de bir parça söz etmek şart oluyor. LÖSEV Köyü, lösemili çocuklarımızın yemek ve temel ihtiyaçlar dahil, her şeyin parasız sunulduğu, dayalı döşeli steril evlerde ve oyun bahçelerinde tedavilerinin sürdürüldüğü bir merkez.
LÖSANTE Hastanesi ise lösemili ve kanserli çocuklara anne refakati eşliğinde tek kişilik süit odalarda hizmet veriyor. Hastane bünyesinde hobi evlerinden kemik iliği nakillerine kadar geniş bir yelpazede tamamen ücretsiz tedavi ediliyor. Burada kemik iliği naklinde yüzde 94’e ulaşan bir başarı sağlanıyor.
LÖSEV lösemili çocukların annelerini de unutmamış. Onların moral ve motivasyonlarını yükseltmek için kurduğu atölyelerde ürettikleri el ürünlerini LSV Dükkan Atölyelerinde değerlendiriyor. Binlerce ürün üretin anneler lösemili çocukların tedavileri için kaynak yaratmalarını sağlıyor. Durduk yere LÖSEV’den söz etmiyoruz elbette. LÖSEV tüm bu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için vatandaşlarımızdan fitre ve zekatlarını istiyor. Çünkü; Vakıf Başkanı Dr. Ezer’in de dediği gibi şunu iyi biliyoruz “Bir çocuğun hayatından daha değerli bir şey olamaz”
Özetle; Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, öylesine yoğun bir gündem yaşıyoruz ki, gerçekten taktir edilmesi gereken, güzellikleri ve iyilikleri adeta pas geçiyoruz. Ülkemizde LÖSEV gibi işini sessiz sedasız yapan öylesine değerli kuruluşlarımız var ki, yaptıklarını alt alta yazsanız onlarca sayfalık gazete çıkarmanız gerekir.
Ama yine öyleleri var ki, üç paralık hizmetinin satışını öyle güzel yapar, öyle güzel pazarlar ki, zannedersiniz, yeri göğü onlar yaratmıştır. Bizim, LÖSEV gibi sessiz-sedasız ama yüzbinlerin hayatına değen, onları kurtaran ve yeni bir hayata başlatan kuruluşlara ihtiyacımız var. Biz biliyoruz ki, böylesi kuruluşlardan ülkemizde çok sayıda var. Ama onlar yaptıkları, verdikleri hizmetlerle sessiz sedasız anılmak istiyorlar. Hepsine gönülden teşekkür ediyoruz, iyi ki varlar…