Yeni yıla girmemize birkaç gün kala en büyük isteğim ,tüm dünyada barış, sağlık mutluluk olsun. Yeni yıl için, dini, siyaseti bir yana bırakıp, kimsenin tekelinde olmayan yeni bir yıla başlangıç olarak düşünüyorum.Yok noelmiş, yok ,noel babaymış bunları tartışmanın hiç gereği yok. Son yıllarda dünyamız neler gördü yaşadı. Virüsler, savaşlar, açlık, doğal afetler.İnsan ister istemez
yeni bir yılda barış,mutluluk,ekonomik iyileşme,eşitçe hak dağılımı,en önemlisi huzuru ister.
Yeni yılda benim beklentim ve isteğim bu şekilde. Yıllardır yeni yılın olmazsa olmazları neler onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Yeni yılda dileklerin gerçekleşmesi, yeni yılın sağlık, şans, bereket ve bolluk getirmesi beklentisiyle yapılan ritüeller, kutlamalar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Anadolu’da un kapları, tüm yıl dolu olsun diye, ağzına kadar dolduruluyor; yeni yılda Brezilyalılar beyaz giyinirken İspanyollar 12 saniyede 12 üzümü yemeye çalışıyor; Arjantinliler eski yıla ait kağıtları yırtarak camlarından aşağı atıyor; Çinliler kapılarını kırmızıya boyuyor; Almanya’da eritilmiş kurşun suya atılıyor; Japonlar ise kahkahalarla yeni yıla giriyor.
Mumlar etraflarına ışık saçtıkları, mutluluk ve keyif verdikleri için yılbaşının uğur getiren sembollerinden kabul ediliyor. Saatler tam 12’yi gösterdiğinde sevdiğimiz kişileri öperek onlarla uzun seneler bir arada kalacağımızı; kapı önünde patlatılan narın sofraya getirilmesi ile yıl boyunca bolluk bereketin artmasını umut ediyoruz. Bir günde bir şey değişmeyecek
ancak yine de saatler 00.00’ı vurduğunda, dilekler tutulacak. Hindi geleneği Yılbaşı geleneklerinden biri de tabiki hindi yemeği, Hindinin ülkemize kadar geliş serüveni bakın nasıl olmuş. Hindi, Amerika’ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş bir hayvan. Yani aslında bu hayvan kadim zamanlardan beri Amerika kıtası habitatının bir üyesi. Aztekler zamanında evcilleştirilen bu hayvan, 1520 lerden itibaren İspanya ve Portekiz kaşifler tarafından İspanya’ya getirildi. İspanya’dan sonra ise tüm Avrupa’ya yayıldı. Bu dönem sınırları Avrupa’da olan Osmanlı’da da hindi tanınmaya başlandı.
Hindi etinin bu kadar popüler olup sofralara getirilip tüketilmesinin bir başka nedenide, Ağustos ayı boyunca çiftliklerde dolaşan ve hasat sırasında dökülen tahılları toplayan kazların en şişman oldukları zamanın yılbaşına denk gelmesi ile,. 1800'lü yıllardan itibaren hindi, varlıklı hanelerde yavaş yavaş popüler olan bir yemek haline gelmiştir. Piyango Bileti. Piyango bileti almak, şüphesiz yeni yılın yaklaştığının ilk habercisi! Yılbaşından önce tüm sokaklarda bilet kuyrukları oluşur ve herkes yeni yılda “piyango bana çıkarsa ne yaparım” diye hayaller kurar. Çok uzun yıllardır süren bu gelenekte herkes biletlerini cüzdanlarına saklayıp çekiliş günü gelinceye kadar heyecanla bekler. Bu heyecana tüm aile bireyleri katılır. Hatta birçok kişi birbirine bilet hediye eder ve bu eğlenceye ortak olur.Piyango bileti almak, şüphesiz yeni yılın yaklaştığının ilk habercisi! Yılbaşından önce tüm sokaklarda bilet kuyrukları oluşur ve herkes yeni yılda “piyango bana çıkarsa ne yaparım” diye hayaller kurar. Çok uzun yıllardır süren bu gelenekte herkes biletlerini cüzdanlarına saklayıp çekiliş günü gelinceye kadar heyecanla bekler.
Bu heyecana tüm aile bireyleri katılır. Hatta birçok kişi birbirine bilet hediye eder ve bu eğlenceye ortak olur. Tombala oyunu Yılbaşı gecelerinin en vazgeçilmez oyunlarından biri tabii ki tombala! Yılbaşı öncesinde tombalalar alınır, kartları ve sayıları kontrol edilir ve tombala çekmek için özel kumaş torbalar hazırlanır. Bu oyuna, büyükten küçüğe aile bireylerinin tamamı katılır. Tombala oyunu için bazen bozuk paralar biriktirilir, bazen de kazanan için ufak ödüller belirlenir. Yıllardır sevilen bu oyun artık popülaritesini yitirse de günümüzde ‘bingo’ diye bağırınca anlamayacak kimse yoktur. Ev süsleme. Yılbaşı gecesinin bir diğer habercisi ise çam ağacını ve evleri ışıltılı kırmızı, yeşil, gümüş ve altın sarısı renklerle süslemek.
Bu renkleri daha uzaktan görür görmez hangi günün yaklaştığını biliriz. Kapıya “hoş geldin yeni yıl” yazısı asılır, perdelerden avizelere kadar evin birçok alanında bu süsleme malzemeleri kullanılır. Tüm bu hazırlıklar ile yılbaşı gecesi için eve şenlik havası katılır. Yeni yılında sonunda bu süsler, bir kutuya kaldırılıp bir sonraki seneye kadar saklanır. Yılbaşı konserleri. Yeni yıl gecelerinde televizyon hiç kapanmaz. Çünkü bütün gece televizyonda birbirinden farklı, yılbaşına özel eğlence programları yayınlanır.Yeni yıl programları, özellikle tek kanallı televizyon döneminde popüler hale geldi. O yıllarda Zeki Müren gibi ikonik sanatçılar bu programlara çıkar ve herkes programı heyecanla beklerdik. Günümüzde hala devam eden bu gelenek sayesinde, yılbaşı geceleri farklı birçok sanatçının konserlerini bir arada izleyebiliyoruz.Saatler 24.00 geldiğinde dansöz şovları vazgeçilmez anlardan biriydi. Hediyeleşme. Yeni yılın en sevdiğimiz geleneklerinden biri de şüphesiz hediyeleşmek! Yeni yıl başlamadan yapılan kura ile size çıkan isimdeki kişiye hediye almayı ve size hediye alacak kişinin ismini bilmeme heyecanını hepimiz severiz.
Bu hediyeleşme sadece evlerde değil, okullarda ve ofislerde de yapılır. Her yıl özenle seçilen hediyeler kimimizi mutlu eder kimimizi de şaşırtır. Seçilen hediye ne olursa olsun yeni yılda hediyeleşmek, çocukluğumuzdan beri hepimizin yüzünde tatlı bir tebessüm bırakır. Kırmızı iç çamaşırı. Yılbaşı gecesi, renk ve anlam bakımından özel bir dönemdir. Kırmızı iç çamaşırı, bu gecede sıklıkla tercih edilen bir iç giyim parçasıdır. Kırmızı renk, aşk, tutku ve şansı simgeler, bu yüzden birçok kişi yılbaşında kırmızı iç giyim tercih eder. 2024 yılında dünyada ve ülkemizde her şey gönlünüzce olsun, başta sağlık, mutluluk, bol kazançlı, huzurlu bir yıl sizlerle ve sevdiklerinizle olsun. Çok acılar çekti bu dünya,
Yarın bize ne getirir bilemiyoruz, Savaşlar, virüsler sardı dört bir yanı Yeter artık diyoruz. Yeni yıl sağlık, mutluluk getirsin Küskünler barışsın, Savaşlar son bulsun. Yeni yüzyıla merhaba diyen çocuklar Sevgiyle büyüsün.(A.Yılmaz)