Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı onuruna, Müge Cengizkan ve Ali Cengizkan’ın küratörlüğünde hazırlanan “Cumhuriyet Kadınları Sahneye Çıkıyor!” sergisi, 5 Aralık 2023 - 4 Şubat 2024 tarihleri arasında Goethe-Institut Ankara’da ziyaret edilebiliyor.
Bu anlamlı sergi, Türk kadınlarından Halet Çambel, Mualla Eyüboğlu Anhegger ve Semiha Berksoy'u, Alman ve Avusturya kökenli kadınları Erna Eckstein Schlossmann, Marianne Laqueur ve Margarete Schütte-Lihotzky'yi onurlandırıyor.
Halet Çambel (1916-2014): Arkeolog ve hititolog olarak Türkiye'nin ilkleri arasında yer alırken, tarih öncesi ve erken tarih araştırmalarında öncü bir rol oynadı.
Mualla Eyüboğlu Anhegger (1919-2009): Mimar ve restoratör olarak köy enstitülerinin gelişimine öncülük etti ve birçok restorasyon projesine liderlik etti.
Semiha Berksoy (1910-2004): Türkiye'nin ilk Müslüman opera sanatçısı olarak tanınan Berksoy, Türkiye'ye göç eden opera yönetmeni Carl Ebert ile birlikte Ankara Devlet Operası'nı kurdu.
Erna Eckstein Schlossmann (1895-1998): Çocuk doktoru olarak Türkiye'ye göç eden Erna, pediatri alanında çığır açan çalışmalar yürüttü.
Marianne Laqueur (1918-2006): Türkiye'ye göç eden Laqueur, uluslararası düzeyde ilk kadın bilgisayar uzmanı oldu.
Margarete Schütte-Lihotzky (1897-2000): Viyana'lı mimar, modern ankastre mutfağın tasarımıyla tanındı ve Türkiye'ye göç ettikten sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nde dersler verdi.
.jpg)
Kültür Sanat Paneli
Prof. Dr. Feride Acar (ODTÜ) ve Dr. Senem Timuroğlu (Özyeğin Üniversitesi), kadın haklarının Türkiye'deki gelişimi üzerine bir panel sunacaklar.
Bu özel sergi ve panel, Ankara Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür bölümü işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projedir.