Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Aşkın, okul olarak hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin katkıları ile üretilen ve pek çok başarıya imza attıkları projeler hakkında gazetemize konuştu.

Esma ALTIN/ANKARA

Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi (HÖTAL) Müdürü Fatih Aşkın, okulun proje olarak yaptığı çalışmalar, aldığı başarılar ve kazandıkları ödüller hakkında bilgi verdi. Okul idaresi, öğretmenler ve öğrenciler ile bir takım halinde çalıştıklarını belirten Aşkın; “Okulumuz Ankara’da ilk 5’te olan bir Anadolu Lisesi. Okulumuzda 60’a yakın öğretmen ve 700’den fazla öğrencimiz var. Gerçekten her biri birbirinden değerli meslektaşlarım. Şu an okulumuzda bir başarı varsa topyekûn bir başarıdır. Şu anda okul yöneticisi olarak biz lideriz. Ama bir futbol takımı gibi düşünün. Bizler teknik direktörüz. Futbolcu iyi oynamaz ise teknik direktör ne kadar diretirse diretsin maç kazanılmaz. Biz de teknik direktörlüğü yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlar da güzel bir şekilde sahada gerekeni yapıyorlar.” dedi.

TARİH ALANINDA TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ

Tübitak tarafından düzenlenen liselerarası öğrenciler için düzenlenen yarışmada kendilerine birincilik kazandıran proje hakkında bilgi veren Aşkın sözlerine şöyle devam etti; “Tübitak 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda okulumuz Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi Tarih kategorisinde ‘Osmanlı Sinemacılarının Gözünden Çanakkale Muharebeleri’ adlı projesiyle Türkiye Birinciliği Ödülüne layık görüldü. Atakan Önaldı ve Berkay Özer’in, Tarih öğretmeni Ali Özuyar’ın rehberliğinde hazırladıkları projenin adı ‘Osmanlı Sinemacılarının Gözünden Çanakkale Muhabereleridir.’ Çanakkale Muharebelerini filme almak üzere bu cepheye gönderilen Osmanlı sinemacılarının kimler olduğu, çekilen filmlerin nerede ve ne zaman gösterildiği konu edilmiştir.”

Proje ile öğrencilerin sinema aracılığı ile tarihe yönelik bir bakış açısı geliştirmelerini amaçladıklarını belirten Aşkın şunları dile getirdi; “Öğrencilerin sinema-tarih ilişkisine farklı bir bakış açısıyla bakmalarını sağlamak ve onlara bu filmlerin zaman içerisinde tarihi ve kültürel bir mirasa dönüştüğünü ve bu mirasın da tarihin görsel hafızasını oluşturduğunu göstermek amaçlanmıştır. Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi Tübitak 2204 A Liselerarası Araştırma Projesi yarışmasına Matematik, Coğrafya, Edebiyat ve Tarih alanlarından olmak üzere 5 Proje ile, Tübitak 2204 C lise öğrencileri kutup araştırmaları projeleri yarışmasına da 1 proje ile başvurdu. 2204-A ‘ya başvuran Tarih ve Edebiyat alanlarından birer proje Ankara Bölge Sergisine davet edildi. Tarih Projesi Türkiye Finalinde 1’incilik ödülü aldı.”

‘ÖNEMLİ OLAN ÇOCUKLARIMIZIN UFKUNU GENİŞLETMEK’

Öğrencilerin öğretmenlerinin danışmanlığında kendilerince geliştirdikleri drone ile Teknofest yarışmasına katıldıklarını ifade eden Aşkın bu süreci anlattı ve şunları kaydetti; “Teknofest şu an çok önemli. Teknofest demek, yazılım demek. 2020’de Teknofest Gaziantep’te yapıldı. Öğrencilerimizin yaptığı drone ile katıldık. Binlerce proje arasından finallere kaldık. Burada da Türkiye birinciliği veya ikinciliği bekliyordum. Ama maalesef bir şansızlık yaşadık. Ankara’dan katılan tek okul biziz teknofeste finale kalan İnsansız Hava Aracı (İHA) drone ile. 6 tane motorlu orijinal bir drone tasarlamıştı öğrencilerimiz. 6 aya yakın bu projeyi tasarlamak için uğraştık. Burada önemli olan başarı veya başarısızlık değil. Önemli olan çocukların bir şeyler yapıp, bir proje bir ürün ortaya çıkarabilmeleri. Çocuklar bir şeyi kendileri yapabiliyor mu, bizler onların ufkunu açabiliyor muyuz bunlar önemli ve değerli bizim için. Umarız ki bu çocuklarımız ileride İHA ekibinde, TÜBİTAK’ta, ASELSAN’da, oralarda olacak. Her okulda fizik, kimya, matematik vs. gibi temel dersler veriliyor. Biz de bu dersleri veriyoruz ama bu derslere, temel bilgilere ek olarak öğrencilerimizin ufkunu açmaya, onları bir şeyler üretebilecekleri, kendilerine özgüvenlerinin geleceği bir hale gelmeleri için çalışıyoruz.”

2021 yılı içerisinde yapılacak Teknofest yarışması için çok sayıda proje hazırladıklarına dikkat çeken Aşkın; “Yine öğrencilerimiz tarafından danışman hocaları ile hazırlanmış projeler bunlar. Toplam da 16 proje ile katılıyoruz. Bunların arasında bir tane ‘sualtı aracı’ projemiz kabul edildi. Bununla ilgili işlemleri yapıyoruz. 5 tane robotik alanında projemiz kabul edildi. Şimdilik pandemiden dolayı zaman anlamında bir erteleme oldu yarışmada. Tahminimizce Eylül, Ekim ayı gibi yapılacak. Çocuklarımız çalışıyor. Projelerimiz devam ediyor.” dedi.

EDEBİYAT ALANINDAKİ PROJELERİ ANLATTI

Öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarına katkı sağlamak, okudukları eser ile bir bağ kurabilmesine yardımcı olmak adına okul olarak edebiyat alanında da projelere imza attıklarını söyleyen Aşkın, ilk olarak “Başkent Okur Türkiye Okur” projesine değindi ve şunları anlattı; “Edebiyat alanında ‘Başkent Okur Türkiye Okur’ diye çok güzel bir projemiz vardı. Geçen sene Şubat ayından yapmıştık. Kitap okuma ile ilgili yaptığımız bir projeydi bu. Projemiz kapsamında bir edebi eseri, romanı tiyatro şeklinde anlatma ve izleyicilere, dinleyicilere sunma yaptık. Çok fazla ilgi ve katılım oldu. Söz konusu eser, roman çocuklarımız ve müzik öğretmenimiz tarafından örneğin; Orta Anadolu’da geçen bir roman. Orta Anadolu türküleri ile, canlı müzik ile bir ses veriliyor eser. Bunun yanında o roman resim öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz tarafından tuvallere yansıyor. En az 20 tane öğrencimiz o romandan algıladığı ne ise onları tuvallere yansıttılar. Bu anlamda Ankara ii içerisinde en iyi yapılan programlarda ilk 3’te yer alır diyorum bu projemiz için. Bu konuda gerçekten çok iddialıyız.”

Yazarları ve eserlerini tanımaya yönelik hazırlana ‘Anadolu Mektepleri’ projesinden bahseden Aşkın proje hakkında şu açıklamaları yaptı; “ Türkiye çapından yapılan ‘Anadolu Mektepleri’ adlı bir projemiz var. Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi, 2018 yılından bugüne edebiyat öğretmenleri Meltem Koçak ve Rahime Ordu rehberliğinde Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesinde devam etmektedir. Projenin amacı, öğrencilerin okuma kültürünü desteklemektir. Bir yazarın tüm eserlerini okuyup değerlendiren öğrenciler, proje kapsamında düzenlenen panellerle edindikleri bilgileri sunmaktadırlar. Edebiyatımızın yerli ve milli sesi Tarık Buğra’nın tüm eserlerini okuyan dört öğrencinin panelist olarak katıldığı Tarık Buğra paneli Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesinde proje etkinliği olarak yapıldı. Çevrimiçi yapılan panele okul dışından da katılan pek çok davetli vardı. Panelist öğrenciler Tarık Buğra’yı tarihsel romancılığı, milli ve manevi değerlere bakışı ve sanatçı kişiliği bağlamında değerlendirdiler. Bu projede okulumuz lokomotif görevi görüyor.”

‘SATRANÇTA 4 YIL ÜST ÜSTE BİRİNCİLİK’

Satranç alanında iddialı bir okul olduklarını vurgulayan Aşkın, 4 yıl üst üste Ankara Bölgesi’nde birincilik bayrağının kendilerinde olduğunu dile getirdi. Aşkın: “HÖTAL Satranç Takımı’mız var. Ankara’da 2018-2021 yılları arasında üst üste 4 yıldır birinciyiz. Seneye de 5’inci yılımız olacağını diliyoruz. Bu yıl çevrim içi düzenlenen 3+2 (Yıldırım Tempo) Okullar arası Satranç il seçmelerinde Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ceylin Deniz Karabacak, bireyselde Ankara il 2’nciliğini kazandı. Aynı yarışmada Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi, takım olarak ‘Genç Kızlar’ kategorisinde Ankara il 1’incisi oldu. Satranç da çocuklarımız için çok önemli bir alan. Okulumuz Bilgisayar Öğretmeni Ahmet Ersin Taşel hocamız her okul çıkışı öğrencilerimizi çalıştırdı. 4 yıl üst üste 1’inci olmak o kadar kolay bir iş değil. Aslında biz her alanda varız. Çocuklarımız için faydalı olacak, kendilerini geliştirecek, üretecek her alanı kapsıyoruz.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin ufkunu geliştirmele beraber onlara yeni uğraş ve ilgi alanları da oluşturmaya çalıştıklarının altını çizen Aşkın, kendi oyununu tasarlayarak dünya çapında derece alan öğrencisinin projesi hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi; “Öğrencilerimizin kendi tasarladıkları oyunlar ile katıldıkları dünya çapında yarışmalar var. Öğrencilerimizden Ahmet Can Aykaç, Scracth’ta The Chaotic sayfasının açtığı yarışmada 89 farklı ülke yarışmacısı arasında dünya 5’insi oldu. Can’ın oyununu Scracth’ın en üst sayfasında 11’inci sıradan yayınladı. Can, Scracth sayfasındaki tek Türk oyun yapıcı olmuştur. Can’ın oyununun adı ‘INSPECTION.’”

Yine bilim alanında da güzel projelere imza atıldığını ifade eden Aşkın şunları kaydetti; “Okulumuza başarı getiren bir diğer proje de Elif Köse isimli öğrencimizin katıldığı Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatında oldu. Mühendislik kategorisinde ‘Erfe Açık Anahtarlı Şifreleme Algoritması’ adlı projesi ile öğrencimiz 2’incilik ödülünü kazandı.’

‘BİR E-TWİNİNG OKULUYUZ’

Uluslararası projelerde de yer aldıklarına dikkat çeken Aşkın, bir e-twining okulu olduklarını belirtti. E-twining hakkında bilgi veren Aşkın, okulun bu anlamda yaptığı çalışmaları da anlattı ve sözlerine şöyle devam etti; “Okulumuz bir e-twining okuludur. E-twinning Avrupa’daki okullarla ortak bir proje kurma platformudur. Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Hülya Bahadır, Güldal Yavuz ve Fatma Deniz Akyol öncülüğünde başlatılan e-twinning projeleri 2018 yılından bu yana başarıyla sürdürülmektedir. Almanca Öğretmenleri Hülya Bahadır ve Güldal Yavuz tarafından yürütülen 6 e twinnnig projesi vardır. Bu Projeler Almanya, Fransa ve Polonya ile yürütülmektedir. Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi bu projelerle Ulusal Kalite etiketi almıştır. İngilizce öğretmeni Fatma Deniz Akyol danışmanlığında 10 öğrenci ile 2020 yılında başlayan ‘Youth has the Midas touch’ adlı e-twinning Avrupa projesi halen devam etmektedir. 4 farklı ülkeden 12 okul, 16 öğretmen ve 162 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen projede, Avrupa’daki okullar arasında iletişim kurmak, iş birliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmak amacıyla birçok etkinlik yapılmaktadır. Projede, Türkiye, Estonya, Fransa ve Romanya’dan 14-19 yaş aralığındaki gençler yer almaktadır. İngilizce öğretmeni Fatma Deniz Akyol, Almanca öğretmenleri Güldal Yavuz ve Hülya Bahadır’ın yürüttüğü projelerle Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi e-twinning platformunda okullara verilen seçkin derecelerden ‘eSafety bronz etiketini’ ve ‘e-Twinning Okulu’ unvanını almıştır.”

Öğrencilerin yabancı dil alanında başarı gösterdiklerini belirten Aşkın; “Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Fatma Deniz Akyol’un danışmanlığında Çankaya Üniversitesi tarafından düzenlenen 10. Yaratıcı Yazın Yarışması’na katılan Kayra Güney Bakuer öğrencimiz, ‘Geleceğin Meslekleri’ konulu İngilizce kompozisyon yarışmasında ‘Intergalactıc Transportatıon: Is It A Scı-Fı Scene?’ adlı kompozisyonuyla Türkiye’den yarışan 599 kompozisyon arasından 7’ncilik ödülüne layık görülmüştür.” diyerek öğrencilerinin aldığı başarının önemini vurguladı.

‘HOTALMUN CLUB’

İngilizce alanında öğrencilerin özellikle topluluk karşısında konuşmalarını geliştirmeye yönelik bir kulüplerinin olduğunu dile getiren Aşkın, bu kulüp hakkında şunları anlattı; “İngilizce alanında Mun Kulübümüz var. HOTALMUN CLUB, Türkiye’de Anadolu liselerinde kurulan ilk MUN Model United Nations yani Model Birleşmiş Milletler kulüplerinden biridir. Kulübümüzün kuruluş amacı öğrencilerimizin dil becerilerini ve dünyada yaşanan olaylara karşı olan duyarlılıklarını geliştirmek ile hayata karşı bakış açılarını genişletip sosyalleşmelerini sağlamaktır. Öğrencilerimizden oluşan bir yönetim kuruluna sahip olan kulübümüz, faaliyetlerini her ay aktif bir şekilde sürdürmektedir. Kulübümüz 2016 senesinde kurulmuş olup öğrencilerimizden oluşan bir yönetim kurulu önderliğinde sıklıkla toplantılar düzenlenip, münazaralar yapılmakta böylece dünya gündemindeki problemlere farklı bakış açılarıyla bakıp her yönden ele alınmaya çalışılmaktadır. MUN kulübünün temel hedefleri arasında öğrencilerin topluluk önünde konuşma ve tartışma becerilerini, siyaset, diplomasi ve tarih bilgilerini geliştirmek vardır. Hazırladığımız bu simülasyon da olduğu gibi hedeflediğimiz çalışmaları gerçekleştirdik. Bizim için en önemlisi, öğrencilere bunları aşılayıp günlük yaşamlarında da uygulamalarını sağlamaktır. MUN kulübü öğrencilerinin önderliğinde düzenlenmiş olan bu simülasyon sayesinde MUN konferansı her anlamda öğrencilere tanıtıldı. Konferans boyunca öğrenciler politika bilgilerini, genel kültürlerini, İngilizcelerini, toplum önünde konuşma ve tartışma becerilerini geliştirdiler. Konferans sonucunda izleyen kulüp üyesi öğrencilerinin de bu alandaki ilgileri ve cesaretleri arttı.”

‘SIFIR ATIK PROJESİ’

Almaca Öğretmeni Esin Atila kendi önderliğinde başlattığı “Sıfır Atık” projesi hakkında bilgi verdi ve sözlerine şöyle devam etti; “Okulumuz Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi 2014’te sıfır atık projeleri başlatmıştı. Kısa süre içinde 48 kilogram pil, 5 tane tekerlekli sandalye yapılacak kadar mavi kapak ve 750- 800 kilogram plastik şişe topladılar. Fakat araya giren bazı olaylar yüzünden bu projelerin sunumları okulla sınırlı kaldı ve biz bu projeleri genişleterek devam ettirmek istedik. Sınıfımızdaki sıfır atık kulübü ve bazı gönüllü öğrenciler olarak logomuzu belirleyip, ‘Gelecek İçin Çevre Gönüllüleri’ adında bir proje başlatmaya karar verdik. Okulumuz Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi okul müdürü Fatih Aşkın, sıfır atık kulübü öğretmenimiz Murat Özer ve diğer kulüp öğretmenlerimizle iletişime geçtik ve projemiz için online olarak toplantılar düzenledik ve Ahmet Fatih Ogan’ın desteğiyle projeyi TRT FM’de duyurma fırsatı bulduk. Bu projede destek olacak kişiler bularak daha fazla gönüllü kişiler ile insanların dikkatini çevresel sorunlara çekip her yaş grubunda farkındalık oluşturmayı ve geri dönüşüme yardımcı olmayı hedefliyoruz ve biz de tüm bunları yapabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığından, belediyelerden, süpermarketlerden, büyük firmalardan, valiliklerden ve bize yardımcı olabilecek kişilerden destek bekliyoruz ki bu çabamız daha uzun soluklu olsun. Biz destek bulabilirsek bu fikirlerimizi daha da genişletip projelendirerek ulusal ve uluslararası platformlara taşımak isteriz. Bunun için de çalışmalara başladık. Örneğin; üzerinde logomuzun bulunduğu kumbaraları okulun farklı yerlerine koyduk ve sınıflara bunu duyurarak belirli bir miktar para topladık. Bu parayı da çevre için kullanmayı düşünüyoruz. Ayrıca üzerinde Almanca olarak çevre hakkında bulduğumuz kelimelerin ve isimlerimizin olduğu t-shirt, kalemlik ve çantaların tasarımını yaptık. Projemizi duyurmak için el ilanları ve afişler hazırladık.”

Pek çok faaliyeti barındıran bir yayın organı da hazırlamayı düşündüklerini ifade eden Atila şunları söyledi; “Hacı Ömer Tarman Anadolu Lisesi Hatıra Ormanı şeklinde uygun görülen yerlere fidan dikimi, insanların dikkatini çekici çevresel sorunları konu alan tiyatrolar ve resim sergileri, bitki türleri hakkında bilgi vermek için doğa yürüyüşleri ve bu gibi faaliyetlerimizi içeren kendi dergimizi çıkarmayı istiyoruz. Aynı zamanda herkesin yapabileceği faaliyetler de gerçekleştirmek istiyoruz. Örneğin; su faturalarından 15-20 kuruş kadar kesilirse bu para hayvan barınaklarında hayvanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir veya marketlerde bulgur, pirinç gibi şeyler alırken biz de kendi kaplarımızı götürebiliriz. Kendi kabıyla alışverişe gelenlere veya şişe iadesi yapanlara hediye verilebilir ya da indirim uygulanabilir. Marketlerdeki ürünlerde bulunan büyük ambalaj atıkları marketlerde açılıp orada bırakılırsa daha sonrasında toplanarak geri dönüşüme gönderilebilir. Bu sayede çevrede daha az atık olur. Bu projede öğrencilerimizden; Rabia Kübra Güler, Eylül Fidan, Burhan Ogan, Begüm Sazak, Bengisu Doğan, Nehir Demirci, Arda Bağçalı, Mehmet Yasin Karaman aktif olarak yer alıyor.”

‘OKULUM BİR KUŞ, HEPİMİZ DE KANATLARIZ’

Yapılan tüm projelerin yüksek maliyetlere dayandığına dikkat çeken Aşkın, bu konu hakkında şunları aktardı; “Maddi destek noktasında baktığımızda, 52 bin tane devlet okulu var ve Milli Eğitim Bakanlığımızın da belli bir bütçesi var bu 52 okul için. Bundan dolayı imkanlar sınırlı. Kendi kişisel gayretlerimiz ile bulduğumuz sponsorlar var projelerimize destek veren. Projelerimizin maliyeti 70-80 bin lirayı buluyor. Yazılımsal ürünler olduğu için her projeye 3 bin, 5 bin, hatta 10 lira gibi maliyetler söz konusu oluyor. Örneğin; sualtı projemizin 25 bin liraya yakın bir maliyeti var.”

Öğrenciler için ilgilerini çekebilir düşüncesi ile bir grup oluşturduklarını belirten Akşın şu ifadeleri kullandı; “Okulumuzda öğrencilerimizi bir ‘mühendisler grubu’ diye bir grup kurduk ve isteyenlerin katılabileceğini söyledik. Gönüllü öğrenciler bunlar ve 100’e yakın öğrencimiz var. Burada herhangi bir zorunluluk yok. Şöyle bir proje düşünüyoruz dediğimizde katılmak isteyen öğrencilerimiz katılıyorlar. Gönüllü öğrencilerimiz ile bir insan kaynakları havuzu oluşturuyoruz. Genellikle 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerimizi tercih ediyoruz. Sebebi de 12’nci sınıfların üniversiteye hazırlık yılları olduğu için çocuklarımızın oraya odaklanmalarını istiyoruz. 11!inci sınıflardan da geçmişte projelerde yer almış ve yeni gelen öğrencilere danışmanlık yapabilecek olanlar katılıyor. Ayrıca teknik malzeme konusunda da okulumuzda bir girdi oluşturuyoruz. Aldığımız ve kullandığımız her malzemeyi değerli görüyor ve başka projelerde de değerlendirmeye çalışıyoruz.”

Son olarak tüm okulun ve velilerin de destekleri ile bir bütünü temsil ettiklerine vurgu yapan Aşkın; “Projelerde yer alan öğrencilerimizin velileri de çok destek oluyorlar. Şöyle ki; yaptığımız projelerimize destek alabilmemiz noktasında kendi çevrelerinden ya da tanıdıklarından bilgi almaya çalışıyorlar. Onlar da en az bizim ve öğrencilerimiz kadar emek harcıyorlar. Aslında hep beraber bir ekip halindeyiz. Okul idaresi, öğretmen, öğrenci, veli hepsi el ele veriyor. Her zaman şunu söylerim; okulu bir kuş olarak görürsek bizim kanatlarımız, veli, öğrenci, öğretmen arkadaşlarımız. Kanat olmadan ne kadar uğraşırsanız uğraşın uçamazsınız. Kanatlar çok önemli.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Editör