GONCAGÜL KONAŞ

Ankara'da motosikletli kuryeler, kış aylarında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Dondurucu soğuk, kaygan yollar, uzun yokuşlar ve uzun çalışma saatleri kuryelerin can güvenliğini tehdit ederken, sigortasız çalışma koşulları ve yetersiz ekipman kullanımı da riski artırıyor.

Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası (AYTHESOD) Genel Başkanı Ramazan Akpınar, motokuryelerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini gündeme getirerek yetkililere çağrıda bulundu.

“BİZİM KAPORTAMIZ VÜCUDUMUZ”

"Kış aylarında motokuryeler için ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor. Çünkü biliyorsunuz bizim bir kaportamız yok. Bir kapalı kasamız yok. Yazın sıcakta klimamız, kışınsa kaloriferimiz yok. Bütün rüzgarı, Ankara'nın kuru ayazını, yağan yoğun karı, yağmuru, doluyu vücudumuzla karşılıyoruz," diyen Akpınar, kış şartlarının kuryeler üzerindeki ağır etkilerine dikkat çekti.

“BELEDİYELERİN UYGULAMALARI KURYELERİ ZORLUYOR”

Akpınar, belediyelerin yaptığı bazı uygulamaların kuryeleri daha da zor durumda bıraktığını belirterek, "Belediyelerle iki temel sorunumuz var. Birincisi, kış aylarında refüjlerin sulanması. Sulanan alanlar donuyor ve yolları kaygan hale getiriyor. İkincisi ise belediye personelinin kaldırım temizlerken koca koca buz ve kar kütlelerini yola fırlatması. Bu buz kütleleri motorcular için büyük bir risk oluşturuyor." İfadelerini kullandı.

"Bina görevlileri ve işyeri sahipleri de apartman ve dükkân önlerindeki karı yola atıyorlar. Bu da motorcuların kaymasına ve düşmesine neden oluyor. Özellikle sokak aralarında ve eğimli yollarda bu çok büyük bir problem yaratıyor." diyen Akpınar, kuryelerin güvenliği için daha bilinçli davranılması gerektiğini vurguladı.

“KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Kış aylarında motosikletlerin daha fazla bakım gerektirdiğini ve kazaların arttığını vurgulayan Akpınar, "Ankara'nın soğuk iklimi nedeniyle motosikletler daha çabuk bozuluyor, donuyor ve tuzlama nedeniyle elektrik aksamları çürüyor. Kış şartlarında güvenlik önlemleri almak şarttır. Kask, eldiven, elcik, koruyucu mont ve pantolon gibi ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır. Ayrıca motosikletlere kışlık lastik takılmalı ve bakımları yapılmalıdır." dedi.

Kış şartlarında güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini belirten Akpınar, "Ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğu var. Ancak motokuryelerde böyle bir zorunluluk bulunmuyor. Oysa ki bizim de kış lastiği kullanmamız büyük önem taşıyor. Yetkililere bunu ilettik. Motor kullanıcıları için de kış lastiği zorunlu hale getirilmeli." dedi.

“KORUYUCU EKİPMAN VE EĞİTİM ŞART”

Akpınar, kuryelerin korunması için ekipman kullanımına ve eğitime de dikkat çekti. "Motokuryelerin ön camları, rüzgarı ve yağışı önlemede etkili bir çözüm olabilir. Ancak bazı arkadaşlar hızlarını kesmesin diye bu ekipmanları kullanmıyorlar. Oysa ki güvenlik her şeyden önce gelir. Biz artık eğitim akademisi kurduk ve kuryelere güvenlik ekipmanları, kış koşullarına uygun sürüş teknikleri ve koruyucu aksesuarlar konusunda eğitimler vermeye başlayacağız." şeklinde konuştu.

“KIŞ AYLARINDA SAĞLIK RİSKLERİ ARTIYOR”

Motokuryelerin karşılaştığı sağlık sorunlarına da değinen Akpınar, "Bu mesleği yapanlar sürekli rüzgara maruz kalıyor. Bu yüzden romatizma, sinüzit, göğüs hastalıkları ve yüz felci gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Çoğu zaman kasklarını doğru kullanmıyorlar veya yüzlerini yeterince korumuyorlar. Oysa ki bu riskleri azaltacak pek çok önlem var. Örneğin, buğu önleyici camlar ve özel maskeler kullanılarak yüzün korunması sağlanabilir." dedi.

“ANKARA’DA YAKLAŞIK 41 BİN MOTOSİKLETLİ KURYE VAR”

ABB engellileri unutmadı ABB engellileri unutmadı

Kuryelerin günlük çalışma saatlerine değinen Akpınar, "Şu an en az çalışan kurye 12 saat çalışıyor. Ancak 12 saatte yeterli kazanç elde edemedikleri için çalışma saatleri 18 saate kadar çıkıyor. Kış aylarında 18 saat çalışmak, resmen ölüme davetiye çıkarmaktır. Çünkü mental yorgunluk oluşuyor ve refleksler kayboluyor. Bu da kazalara davetiye çıkarıyor." dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de motosiklet sayısının 6 milyona ulaştığını belirten Akpınar, "Araç sayısı 30 milyon, yani trafiğin yüzde 25'ini motosikletler oluşturuyor. Ancak trafik kazalarına karışma oranı yüzde 53. Bu, motosikletli kuryeler açısından çok ciddi bir tehlikeyi gözler önüne seriyor." dedi.

Ankara'da ise 115 bin kayıtlı motosikletin bulunduğunu belirten Akpınar, "Bunların yaklaşık yüzde 40’ı kurye olarak çalışıyor. Yani şu anda Ankara’da yaklaşık 41 bin motosikletli kurye var. Bu çok ciddi bir rakam ve kazalar özellikle kış aylarında daha da artıyor." ifadelerini kullandı.

“KURYELER İÇİN DAHA GÜVENLİ KOŞULLAR ŞART”

Ankara'da motokuryelerin güvenliğinin sağlanması için belediyelerin, işyeri sahiplerinin ve yetkililerin önlem alması gerektiğini belirten Akpınar, "Her gün kar yağmıyor ama her gün kuru ayaz var. Kış şartları göz önünde bulundurularak gerekli önlemler alınmalı. Aksi takdirde kuryeler canlarını riske atarak çalışmaya devam etmek zorunda kalacaklar." diyerek yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.

Muhabir: Haber Merkezi