GONCAGÜL KONAŞ

28 Şubat 1997 darbesinin 28. yılında, Ankara Adalet Sarayı önünde toplanan 28 Şubat Gönüllüleri Platformu üyeleri, darbenin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurguladı. Ellerindeki balonları gökyüzüne bırakarak karanlık günlerin son bulması için sembolik bir mesaj veren platform üyeleri, mağduriyetlerin ötesinde çözüm önerilerini gündeme getirdi.

CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı yaklaşıyor CHP'nin 21. Olağanüstü Kurultayı yaklaşıyor

Platformun Ankara Temsilcisi Aygül Mercan, amaçlarının yalnızca mağduriyetleri dile getirmek değil, adil bir çözüm için yetkililere somut öneriler sunmak olduğunu belirtti. 28 Şubat mağdurlarının gasp edilen haklarının iadesini talep eden Mercan, tüm mağdurları kapsayacak yetkili bir komisyon kurulmasının önemine dikkat çekti.

Gazeteci Tayyar Tarcan ise 28 Şubat darbesinin Türkiye'ye maliyetinin 385 milyar dolar olduğunu belirterek, bu miktarın 6 Şubat depremlerinde yıkılan 11 şehri dört kez yeniden inşa etmeye yetecek kadar büyük bir zarar olduğunu ifade etti. Tarcan, devletin geçmişte benzer durumlar için oluşturduğu mekanizmaları hatırlatarak, 28 Şubat mağdurlarına yönelik de bir çözüm komisyonu kurulması çağrısında bulundu.

Katılımcılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, 28 Şubat mağdurlarının sesini duymasını ve adil bir çözüm sürecine öncülük etmesini talep etti.

"MAĞDURİYETLERİ DEĞİL, ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ KONUŞMAK İSTİYORUZ"

28 Şubat Gönüllüleri Platformu Ankara Temsilcisi Aygül Mercan, gazetemize yaptığı açıklamada, "Yirmi sekiz Şubat darbesinin yirmi sekizinci yılı bugün. Biz de 28 Şubat'ta yapılan zulümleri, çalınan hayalleri, kaybolan yılları, yasakları, gasp edilen hakları unutmamak, unutturmamak için bir basın açıklaması yaptık. Bizim bu basın açıklamasındaki amacımız mağduriyetleri konuşmak değil, çözüm önerilerini tartışmak. Artık 28 yıldır 'mağduruz, mağduruz' demekten herkes usandı. Biz çözüm önerileri üreten bir platformuz." ifadelerini kullandı.

Mağdurların taleplerini dile getiren Mercan, "28 Şubat mağdurlarının iade-i itibarlarını, gasp edilen haklarının geri verilmesini ve emsalleriyle eşit hale getirilmesini istiyoruz. Ayrıca, bütün mağdurları kapsayacak yetkili bir komisyon kurularak, bu komisyonun alacağı kararların tüm kamu kurumlarında uygulanmasını talep ediyoru.z" dedi.

"28 ŞUBAT DARBESİNİN TÜRKİYE'YE MALİYETİ 385 MİLYAR DOLAR"

Gazeteci Tayyar Tarcan ise yaptığı konuşmada, 28 Şubat darbesinin Türkiye'ye verdiği zararlara dikkat çekerek şunları söyledi: "28 Şubat darbesi, 1980 darbesinin devamı olarak 90'lı yıllardan itibaren planlanmış bir kaos planıydı. Bu dönemde en temel insan hakları, hukuk ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldı.

Toplumun dini değerleri hedef alınarak İmam Hatiplerin orta kısımları ve Kur'an kursları kapatıldı. Meslek liselerine uygulanan katsayı engeli ile öğrencilerin eğitim hakkı gasp edildi. Binlerce öğretmen, sağlık çalışanı ve kamu görevlisi mesleklerinden ihraç edildi. Psikolojik harp tekniklerinin uygulandığı 'ikna odaları'nda genç kızlara psikolojik baskı yapıldı. Haksız yere tutuklanan dindar gençler ömürlerini hapiste çürüttü."

Tarcan, 28 Şubat darbesinin Türkiye'ye maliyetinin 385 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu para, 6 Şubat depremlerinde yıkılan 11 şehri 4 defa yeniden inşa etmeye yetecek bir miktardı. 385 milyar dolar, 20 adet Kanal İstanbul projesi demektir. Bu para halkın cebinden darbeciler eliyle çalınmıştır." ifadelerini kullandı.

"YETKİLİ KOMİSYON KURULMALI"

28 Şubat mağdurlarının haklarının iadesi için yetkili bir komisyon kurulması gerektiğini vurgulayan Tarcan, "Devletimiz, olağanüstü dönemlerdeki hak kayıplarının iadesi için daha önce 3 defa benzer mekanizmalar kurdu. 28 Şubat Mağdurları için de aynısı yapılmalı. Bu komisyon kurulursa, devlet-vatandaş ilişkisi onarılacak, darbelere karşı toplumsal bilinç güçlenecek ve siyasetin omzundaki bu yük kalkacaktır." dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZ, BİZİ DİNLEYİN"

Açıklamanın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrı yapan Tarcan, "Siz de bir 28 Şubat mağdurusunuz. Halimizi en iyi bilenlerden birisiniz. 28 Şubat'ın 28. yılında bizimle bir çay içimlik zaman geçirmenizi arz ediyoruz. Mağdur kardeşleriniz sizinle dertleşmek istiyor." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına katılan sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, 28 Şubat darbesinin etkilerinin sona ermesi ve mağdurların haklarının iade edilmesi için yetkilileri göreve çağırdı.

Muhabir: Haber Merkezi