GONCAGÜL KONAŞ
Belediye ve yerel sivil toplum kuruluşlarının ortak paydaşlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteği ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ortaklığıyla hayata geçirilecek olan “ Kadın Dostu Kentler III” programının sembolik imza töreni gerçekleşti.
Törene, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Thomas Ossowski ve UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan katıldı.
25 BELEDİYE, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAK
Üç yıl sürecek olan program, kadınların kent yaşamındaki rolünü güçlendirmek amacıyla 25 belediye ve yerel sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütülecek. Program kapsamında karar alma mekanizmalarında kadın temsilinin artırılması, belediye hizmetlerinin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle iyileştirilmesi ve kentlerin daha güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi hedefleniyor.
SUAT YILDIZ: “KADIN DOSTU KENTLER VİZYONU ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK”
Törende konuşan Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Suat Yıldız, Kadın Dostu Kentler Programı’nın üçüncü fazının başlamasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bugün Kadın Dostu Kentler Programı’nın üçüncü fazının başladığını duyurmak amacıyla bir araya geldik. Bu önemli adım, kadınların şehirlerdeki yaşam kalitesini artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek adına bir dönüm noktasıdır.” ifadelerini kullandı.
TBB’nin yerel yönetimlere destek sunarak kapsayıcı ve adil hizmet anlayışını güçlendirdiğini belirten Yıldız, kadın dostu kentler vizyonunun, belediyelere önemli sorumluluklar yüklediğini vurguladı. “Belediyelerimizin daha kapsayıcı ve adil hizmetler sunabilmesini destekleyen Kadın Dostu Kentler Programının bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu program, kadınların yaşam kalitesinin artırılmasının yanı sıra iş gücüne katılımının teşvik edilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına önemli bir başlangıçtır.” diye kaydetti.
“KADINLARA YÖNELİK HİZMETLERİN ÖTESİNDE, DAHA DEMOKRATİK KENTLER”
Suat Yıldız, programın sadece kadınlara yönelik hizmetleri değil, kentin tüm sakinleri için daha yaşanabilir alanlar inşa etmeyi hedeflediğini belirterek, “Bu program, yalnızca kadınlara yönelik değil, aynı zamanda kentin tüm sakinleri için daha demokratik ve yaşanabilir alanlar inşa etmeyi de hedeflemektedir.” dedi. Türkiye Belediyeler Birliği’nin ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile pek çok projeye öncülük ettiğini ifade eden Yıldız, bu iş birliklerinin yerel yönetimlerin kapasitesini artırmaya katkı sunduğunu söyledi. Yıldız, “Avrupa Birliği Başkanlığı, UNFPA Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile yıllardır sürdürdüğümüz iş birlikleri sayesinde yerel yönetimlerin kapasitesini artırmaya ve daha kapsayıcı politikalar üretmeye yönelik birçok başarılı projeye imza attık. Bu projelerdeki tecrübelerimizi, belediyelerimize aktarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÖNCELİKLİ BİR HEDEF”
Kadın Dostu Kentler Programı’nın bir parçası olarak, kadınların kentlerdeki haklarını daha etkin bir şekilde kullanabilmesi için sokak aydınlatmalarının artırılmasından sosyal hizmetlerin yaygınlaştırılmasına kadar pek çok adım atılacak. Yıldız, bu kapsamda belediyelere düşen görevlerin altını çizdi: “Belediyelerimizin kadın dostu kentler vizyonunun bir parçası olarak kapsayıcı ve eşitlikçi politikalar üretmesi gerekmektedir. Biz de TBB olarak belediyelerimizin bu sorumluluklarını eksiksiz yerine getirebilmeleri için yeni projeler geliştirmeye ve onlara destek olmaya devam edeceğiz.” dedi.
İŞ BİRLİKLERİYLE GÜÇLÜ ADIMLAR
Son olarak, Suat Yıldız programın başarıya ulaşması adına emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti ve iş birliğinin uzun vadede Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, “Daha güçlü, adil, eşitlikçi ve kapsayıcı bir Türkiye yaratma yolunda atılan bu önemli adıma katkılarınız için tüm değerli paydaşlarımıza teşekkür ediyor, bu iş birliğinin başarılı bir biçimde sürmesini temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kadın Dostu Kentler III Programı, Türkiye genelinde kadınların sosyal, ekonomik ve politik alanda güçlenmesine katkı sağlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.