SEVGİ GÜLDOĞAN
Ocak 2024'te Ankara Valiliği tarafından verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına itiraz eden köylüler, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun desteğiyle dava açtı. Mart 2024’te başlatılan dava sürecine, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği ve çeşitli uzmanlar da teknik destek veriyor.
Projeye karşı çevresel endişeler artıyor
Kırıklı köylüleri, kömür madeni projesinin çevre üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerden endişe ediyor. Köylüler, proje ile birlikte tarım alanlarının yok olmasının yanı sıra toz emisyonlarının halk sağlığını tehdit edebileceğini belirtiyor. Ayrıca, doğal bitki örtüsünün zarar görmesiyle iklim değişikliğine katkıda bulunacağına ve köylerin su kaynaklarının kirlenebileceğine dikkat çekiliyor. Tarım verimliliğinin düşeceği, su kaynaklarının kirlenebileceği ve atmosferdeki karbonu tutan doğal alanların yok olacağı öngörülüyor.
ÇED süreci talebi
Köylüler, tüm bu çevresel etkilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılmasını talep ediyor. Köylüler, yaşam haklarını, temiz hava ve temiz su haklarını savunarak tarım topraklarının korunması gerektiğini vurguluyor.
Temiz Hava Hakkı Platformu, projeye ilişkin çevresel etkilerin değerlendirilmesi için ÇED sürecinin başlatılması gerektiğini belirtiyor. Köylüler, ÇED sürecinin tamamlanmadan herhangi bir proje onayı verilmemesi gerektiğini savunuyor.
5 Mart Çarşamba günü, davanın bilirkişi keşfi için Kırıklı köyünde yapılacak incelemeye katılacak olan köylüler, projeye karşı olan tepkilerini bir kez daha dile getirecek.