Son günlerde ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bir artış eğilimine girdi. Bu yılın ilk üç ayında 80’e yakın hayattan koparıldı. 2021 yılı henüz sonlanmamışken anitsayac.com’un verilerine göre 8 ayda 208 kadın cinayete kurban gitti.

Son günlerde ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri bir artış eğilimine girdi. Bu yılın ilk üç ayında 80’e yakın hayattan koparıldı. 2021 yılı henüz sonlanmamışken anitsayac.com’un verilerine göre 8 ayda 208 kadın cinayete kurban gitti.

Caydırıcı olmayan cezalar yüzünden neredeyse her gün bir kadın cinayeti görüyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi’nde kadına yönelik şiddet “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayalı eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlanıyor.

Kadına yönelik cinayetler ve şiddetin önlenmesi konusunda koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının önemine işaret eden Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla 2020 yılında 289 bin 389 önleyici, 83 bin 47 koruyucu; 2021 Nisan sonu itibarıyla ise 82 bin 730 önleyici, 17 bin koruyucu tedbir kararı alındığını açıkladı.

Bakan Yanık’ın açıkladığı bu tedbirlere rağmen kadına yönelik şiddet ve cinayetler bir türlü durdurulamıyor. Alınan tedbirler yetersiz kalıyor.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un, ülkemizde kadına yönelik şiddet ve artan kadın cinayetlerine ilişkin 4. Kadın Raporu’na göre İstanbul sözleşmesinden tek taraflı çekilme kararının ardından, 20 Mart- 10 Ağustos tarihleri arasında 124 kadın erkekler tarafından katledildi.

21Kadının uzaklaştırma kararına rağmen katledildiğini belirten Ersoy, raporunda kadın cinayetlerini gün gün şöyle açıklıyor

“20 Mart-27 Nisan tarihleri arasında sadece basına yansıyan 32 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 10 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

28 Nisan-25 Mayıs tarihleri arasında sadece basına yansıyan 22 kadın daha erkekler tarafından öldürüldü. 4 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

26 Mayıs – 25 Haziran tarihleri arasında sadece basına yansıyan 29 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

26 Haziran- 10 Ağustos tarihleri arasında sadece basına yansıyan 41 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 5 kadın uzaklaştırma kararına rağmen katledildi.

1 Ağustos tarihinden bugüne kadar erkekler tarafından 12 kadın katledilmiştir.”

Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesini 10 yıldır sürdüren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre de sadece 2021 Temmuz ayında 20 kadın erkekler tarafından öldürüldü.12 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın cinayetlerini durdurmak ve çözüm önerilerini hayata geçirmek devletin esas görevleri arasında yer almaktadır. Cinayetlerin son bulması için gerekli tüm adımlar biran önce atılmalıdır. Sanıklara caydırıcı cezalar verilmedikçe, önleyici tedbirler uygulanmadıkça bu kısır döngü böyle sürüp gider. Artık ülkemizde kadın cinayetleri kader olmasın