SEVGİ GÜLDOĞAN
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamayla HPV (İnsan Papilloma Virüsü) aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, HPV'nin kanserle ilişkisi ve Türkiye'deki aşılanma oranlarının düşüklüğüne dikkat çekildi.
Açıklamanın devamında ise İnsan Papilloma Virüsü (HPV)'nün tedavisi ve önlenmesi mümkün olan bazı kanser türlerine yol açtığından, bu sebeple gelişmekte olan ve yoksul ülkeler de dahil olmak üzere Dünya'nın pekçok farklı coğrafyasını ilgilendiren bir sağlık sorunu olduğundan söz edildi.
DÜNYA GENELİNDE HPV
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, rahim ağzı kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri. 2020 yılında 311 bin kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yüzde 85'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşti. HPV enfeksiyonu, dünya çapında cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon olarak biliniyor.
TÜRKİYE'DE HPV
HPV’nin 100’den fazla türü bulunduğunu ifade eden Ankara Tabip Odası, Türkiye'deki HPV aşılanma oranlarının yüzde 0,9-3,9 gibi düşük bir seviyede olduğunu, bunun uluslararası ortalamaların (yüzde 40,5-92,4) çok gerisinde olduğunu belirtti. Ayrıca, HPV aşılarının ulusal aşı programında yer almadığı ve SGK tarafından karşılanmadığına dikkat çekildi.
Ankara Tabip Odası ,"4 Mart Dünya HPV Farkındalık Günü" dolayısıyla yaptığı bilgilendirici paylaşımda , Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne göre 30 Avrupa ülkesinden 28’inde 9-14 yaş arası kız ve erkek çocukları bağışıklama programı kapsamında HPV aşısı ile aşılanmakta olduğunu ifade etti.
Kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Rahim ağzı kanserinin önlenmesinde kullanılan HPV aşısının Sağlık Bakanlığı'nca ulusal aşı programına dahil edilmesi noktasında önem arz ettiğine dikkat çekti.