Sevgi GÜLDOĞAN
Altındağ’da bulunan ve bölgenin gözde mekânlarından olan Hacı Bayram Harput Konağı, ziyaretçilerini Osmanlı döneminin büyüleyici atmosferinde ağırlamaya devam ediyor. Hacı Bayram Camii ve Türbesi'ne yakın konumda yer alan bu tarihi konak ve işletmesi, değişen ekonomik koşullar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor.
2019 yılında Ankaralılarla buluşturulan ve özellikle Elazığ yöresine ait birçok lezzeti sunan Harput Konağı, geleneksel tatların yanı sıra pide ve kebap çeşitleriyle de misafirlerini ağırlıyor. Ankara'nın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan bu mekân, yöresel lezzetlerin yanı sıra geniş bir menü seçeneği sunarak ziyaretçilerine keyifli bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.
Hacı Bayram Camii ve Türbesi'ne yakın konumda yer alan bu tarihi konak, hem kültürel mirasıyla hem de günümüz ekonomik zorluklarına direnişiyle dikkat çekiyor.
KONAK DÖNEMİN YAŞAM TARZINI VE ESTETİK ANLAYIŞINI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR
Sonsöz Gazetesi olarak, değişen koşulların esnafa olan yansımalarını ve ekonominin hizmet sektöründeki yansımalarını değerlendirmek üzere, Hacı Bayram Harput Konağı’nın şu anki işletmesinin sahibi Yakup Bey’le bir röportaj gerçekleştirdik.
Hacı Bayram Harput Konağı, Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan taş duvarları ve ahşap işçiliğiyle, ziyaretçilerine adeta geçmişe yolculuk yaptırıyor. Konağın geniş avlusu ve özenle korunmuş iç mekânları, dönemin yaşam tarzını ve estetik anlayışını gözler önüne seriyor. Restorasyon çalışmalarıyla aslına uygun olarak korunmuş olan konak, tarihi dokusunu günümüze taşıyor.
- Burayı açmaya nasıl karar verdiniz? Daha önce böyle bir işletme aklınızda var mıydı?
- “Burayı açmak daha önce aklımda yoktu. Normalde ben, 10 yıldır bir bankada ticaretle uğraşıyordum daha önce. Bankayı bıraktıktan sonra, inşaat taahhüt işleri gibi işlere yöneldim. Daha sonra, o süreçte laboratuvar test cihazları fabrikası kurduk, üç ortaktık. Yurt dışına da hizmet veriyorduk, ortaklardan biriyle anlaşamayınca bıraktık. Diğer ortak şuanda Kazan’da devam ediyor. Burası bizim amcamızın oğlunundu, onlar işletiyordu. Pandemi’den çıktıktan sonraki süreçte onlar yorulmuştu. Anladığım bir iş değildi normalde. Banka işini bıraktıktan sonra, süreç bizi buraya getirdi. Banka işinden sonra restoran işine girdik, anlamadığımız bir iş… Anlamadığımız için de zorlanıyoruz. Sektör her geçen gün-maddiyat anlamında- düşüyor, ilk başladığın gündeki müşteri sayısını (3 yıl önceki) bulamıyorsun.
- Röportaj öncesi sohbetimizde, üniversitede iletişim bölümünde okuduğunuzdan bahsetmiştiniz, süreç bu noktaya nasıl geldi?
- Sonuçta, buraya önceden amcamızın oğlu bakıyordu. Dedi ki “Bırakacağım”.”Bırakacaksan biz yapalım o zaman.” dedik. Biz de yerimiz olsun diye kendisinden devraldık. Özellikle kafe ya da restoran açayım düşüncemiz yoktu. Süreç kendi kendine gelişti.
- Maddiyat anlamında bir düşüş olduğunu ifade ettiniz. bu düşüşün sebebini ne olarak görüyorsunuz?
- Ekonomi… Tamamen ekonomi. Yani alım gücü… Bugün, ilk başladığımızda diyelim bir Adana(kebap) 30-40 TL idi 3 sene öce. Şimdi, oldu 300 TL… Yani 350-400 TL’ye satan var sonuçta.
- Ürünlerinizi tedarik ederken nasıl bir süreç işliyor? Yöresel ürün kullanıyor musunuz?
- “Tabi ki… Bizim burada etlerimiz normalde Kırşehir’den geliyor. Tedarikçilerimiz var, her bir tedarikçimizi biz kendimiz seçiyoruz. Seçtiğimiz zaman biz burada lezzeti kazanabiliyoruz. Yediğiniz eti, sebzeyi-meyveyi seçerek daha üst kalitede getiriyoruz. Mesela, kaşar ve tereyağı Erzurum’dan geliyor. Onun dışında dönerimiz Torku’dan geliyor. Diğer ürünlerimizi (ızgara –pide çeşitlerimizi) de Kırşehir’deki firmalardan geliyor.”
- “Gelecekte bura ile ilgili nasıl bir planınız var? Devam edecek mi?”
- Hedeflerimiz arasında konağı daha da geliştirmek ve hizmet kalitesini artırmak var. İşletmeyi sürdüreceğiz ve burayı ziyaretçiler için daha çekici hale getirmeye çalışacağız. Şu anda mesela, kira marjı olarak yüzde yüzü aştık. Şimdi, bu duruma bağlı olarak ister istemez küçülmeye gitme hedefi doğuyor. Kazanamayınca, bu da doğal olarak personele yansıyor.
HACI BAYRAM HARPUT KONAĞI ANKARA’NIN KÜLTÜREL MİRASI
Hacı Bayram Harput Konağı, işletme sahibi Yakup Bey’in söylemine göre tarihi ve kültürel mirasıyla Ankara'nın önemli ziyaret noktalarından biri olmaya devam ediyor. Osmanlı dönemine ait mimari detaylar ve geleneksel lezzetlerle dolu bu mekân, yerel ve yabancı turistler için cazip bir destinasyon olmayı sürdürmeyi hedefliyor.