Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon tahmininde güncellemeye gittiklerini belirterek, "Yıl sonu tahmin orta noktalarını 2023 için yüzde 65, 2024 için yüzde 36 ve 2025 için yüzde 14 olarak güncelledik" dedi.
"En büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz"
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın 4'üncü 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Erkan, enflasyonla kararlılıkla mücadele ettiklerini belirterek, "Merkez Bankası olarak, toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağımızın bilincindeyiz. Bu sebeple, haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Bir süredir yüksek ve oynak seyreden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı bilinciyle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanacağız. Politikamız faiz, kredi, mevduat, döviz piyasası, iç ve dış finansman ile rezervler gibi finansal koşulları oldukça güçlü şekilde ve hedeflediğimiz doğrultuda etkiliyor. Parasal sıkılaştırmanın ekonomi üzerindeki geniş çaplı etkileri ise zamana yayılmaktadır. Bununla birlikte, iç talepte dengelenme sürecine ilişkin, şimdiden bazı öncü sinyaller alıyoruz. Para politikasının birikimli etkileri, içinde bulunduğumuz geçiş döneminde devreye girerken, dezenflasyon sürecinin 2024 yılının ikinci yarısında başlamasını hedefliyoruz" dedi.
'GELİŞMİŞ ÜLKELERDE PARASAL SIKILAŞTIRMA DEVAM EDİYOR'
Küresel ekonomi ve enflasyona dair gelişmeleri aktaran Erkan, "Küresel büyümeye baktığımızda, 2023 yılının son çeyreğinde, iktisadi faaliyet zayıf seyrine devam etmektedir. İhracat yaptığımız ülkelerde geçtiğimiz yıl boyunca kademeli olarak azalış gösteren büyüme oranları, 2023 yılında da gerilemesini sürdürmüştür. Küresel enflasyon, 2022 yılının ilk yarısında ulaştığı yüksek seviyelere kıyasla belirgin şekilde gerilemiştir. Ancak, gelişmiş ülkelerde çekirdek enflasyondaki düşüş, manşet enflasyona kıyasla daha dirençli olmuştur. Gelişmekte olan ülkeler arasında ise farklılaşan bir görünüm söz konusudur. Parasal sıkılaştırma sürecine erken başlamış ve küresel emtia şoklarından görece daha az etkilenmiş ülkeler enflasyonla mücadelede yol katetmişken; diğer ülkelerde, enflasyon, hedeflerin belirgin olarak üzerinde kalmayı sürdürmüştür. Enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiği gelişmiş ülkelerde parasal sıkılaştırma devam etmektedir" dedi.
"Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerde büyüme oranları geriledi"
Üst düzey ekonomi analisti Erkan, küresel ekonomi ve enflasyon hakkındaki son gelişmeleri paylaşırken, 2023'ün son çeyreğinde küresel ekonominin durağan bir performans sergilediğini belirtti. Özellikle Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerde büyüme oranlarının gerilediğini ve küresel enflasyonun 2022'nin ilk yarısına göre belirgin bir şekilde düştüğünü açıkladı. Ancak, gelişmiş ülkelerde çekirdek enflasyonun düşüşünün daha dirençli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, gelişmekte olan ülkeler arasında farklı bir enflasyon tablosu olduğunu belirtti; bazı ülkelerin erken başladığı parasal sıkılaştırma ve emtia şoklarına karşı daha iyi direnç gösterdiğini ifade etti. Gelişmiş ülkelerde enflasyonun hala hedefin üzerinde seyrettiğini ve parasal sıkılaştırmanın devam ettiğini söyledi.
Yerel enflasyon gelişmelerine değinirken, enflasyondaki geçici yükselişe dikkat çekti. Bu yükselişin, alt kalemlere bakıldığında hizmet, temel mal ve gıda gruplarında yaşandığını açıkladı. Özellikle akaryakıt fiyatları ve döviz kuru gibi faktörlerin etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, kamu gelirlerini destekleyici tedbirlerin alındığını ve vergi güncellemelerinin etkili olduğunu ifade etti. Bu faktörlerin enflasyonu etkilediğini ve enflasyonun yükselmesine katkı sağladığını belirtti. Ancak, kiralık ev fiyatlarında yavaşlama sinyalleri gördüklerini ve bu durumun enflasyonun seyrini olumlu etkileyebileceğini söyledi.
Erkan, enflasyon tahminlerini de güncellediklerini ve yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak revize ettiklerini açıkladı. Bu tahminin belirsizlik aralığını da genişlettiklerini vurguladı. Dezenflasyonun başlama zamanının ve hızının değişmeyeceğini, ama enflasyonun 2024'ten sonra düşmeye başlayacağını ifade etti.
Son olarak, parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini ve politika faizindeki artışın enflasyonun düşmesine yardımcı olacağını belirtti. Banka olarak yüzde 5 enflasyon hedeflerine ulaşmayı amaçladıklarını söyledi."