Yeşil Sol Parti, HEDEP adını alarak 4. Olağanüstü Kongresi'nde yeni bir adım attı. Kongre sırasında, yeni adları Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak belirlendi ve yeni eş genel başkanları seçildi. Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, HEDEP'in yeni eş genel başkanları olarak seçildi.
Kongre, "Özgürlük için yeniden" sloganıyla gerçekleşti
Tuncer Bakırhan, mevcut iktidarın politikalarını eleştirirken, "Yeni bir özgürlükçü ve demokratik anayasa için buradayız" dedi.
Tülay Hatimoğulları Oruç ise yeni seçim ittifakı stratejisini açıklarken, "Yeni dönemde bileşenlerimiz ve ittifaklarımızla birlikte en geniş toplumsal ve demokratik ittifakı kuracağız" sözlerine yer verdi.
Yeşil Sol Parti'nin 4. Olağanüstü Kongresi, "Özgürlük için yeniden" sloganıyla Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.
Meral Danış Beştaş, Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Oruç'un eş genel başkanları olarak aday gösterildiği divan başkanlığı tarafından duyuruldu.
Partinin ismi ve logosunda değişikliğe gidildi
Partinin ismi değiştirilirken, yeni isim Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak belirlendi. Partinin yeni logosu da paylaşıldı, bu logo, HEDEP'in logosuyla benzerdi, sadece bazı renk değişiklikleriyle farklılık gösteriyordu.
Kongreye, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve tutuklu eski HDP Milletvekilleri mesaj gönderdi.
Demirtaş, aktif siyaseti bıraktığını açıkladı ve kongrenin başarılı olması dileğiyle tüm katılımcıları selamladı.
Oruç: " Kürt sorunu ve Filistin sorununun çözümü barışın anahtarı"
Figen Yüksekdağ, ise mücadele sürekliliğine vurgu yaparak, demokratik özgürlükçü kadın çizgisinin önemini vurguladı.
Eş Genel Başkan adaylarından Tülay Hatimoğulları Oruç, Kürt sorununun ve Filistin sorununun çözümünün barışın anahtarı olduğunu belirtti. Özellikle Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistin sorununa da dikkat çekti.
Eş Genel Başkan adaylarından Tuncer Bakırhan, Rojava'nın statüsünün tanınmasını ve Türkiye'nin bunu ilk olarak kabul etmesini savundu. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yeni anayasa" çağrısını eleştirerek, bu anayasanın özgürlükler için değil, iktidarın kendini daha fazla tahkim etmesi için gündeme getirildiğini belirtti.
Kongre ayrıca parti yönetiminin yenilendiği bir süreçti, Parti Meclisi ile Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma Kurulu üyeleri de seçildi.