Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, göz sağlığını tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. 8-14 Mart haftası Dünya Glokom Haftası olarak kutlanırken 12 Mart tarihi de Dünya Glokom Günü olarak kutlanmaktadır. Glokom, 60 yaşından sonra görülen görme problemlerinin en yaygın sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Optik sinirlerin tahribatına sebep oluyor

Gözü sağlığını korumaya yönelik  fizyolojik fonksiyonlardan biri, akör hümor denilen göz içi sıvısının üretilmesidir. Akör hümor, göz merceğinin korunmasında hayati öneme sahiptir. Üretilen bu sıvı trabeküler ağ adı verilen sistem vasıtasıyla boşaltılmaktadır. Boşaltımdan sorumlu olan ağ sisteminin tıkanması sonucunda göz merceğini korumak amacıyla üretilen akör hümor sıvı, göz içi basıncında yükselmeye sebep olarak görme sinirine zarar vermekte bu süreç de zamanla görme alanında azalmaya ve görme kaybına sebep olarak körlüğe yol açmaktadır. 

Yavaş ve ağrısız seyredebiliyor

Normal basınçlı glokom, açı kapanması glokomu, konjenital glokom, oküler hipertansiyon, pigmenter glokom, novasküler glokom gibi farklı türleri olan glokomun, en sık görülen türleri açık açılı ve kapalı açılı olan türleridir. Açık açılı glokom, yavaş ve ağrısız olarak uzun sürede belirti vermeden seyrederken kapalı açılı glokom bir anda görülen belirtilerle ortaya çıkabilmektedir.

40 yaştan sonra kontrol ikmal edilmemeli

Glokom doğumdan itibaren her yaşta görülebilirken 40 yaşından sonra görülme ihtimali yükseliyor. Bu sebeple 40 yaşından sonra her yıl yaptırılacak göz muayeneleri yoluyla gözlerin kontrol ettirilmesi tavsiye edilmektedir. 

"Ülkemizde 4 kişiden 1'i aşırı kilolu" "Ülkemizde 4 kişiden 1'i aşırı kilolu"

 

Muhabir: Haber Merkezi