MHP, AKP ve Zafer partisi gibi siyasi partilere üye ya da yakın olanlar devamlı olarak Millet İttifakının 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi aday göstereceğini tartışmayı pek seviyorlar.

MHP, AKP ve Zafer partisi gibi siyasi partilere üye ya da yakın olanlar devamlı olarak Millet İttifakının 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde kimi aday göstereceğini tartışmayı pek seviyorlar.

Son olarak Zafer Partisinin Genel Başkanı Ümit Özdağ bizim adayımız Mansur Yavaş şeklinde siyasi nezaket ve geleneklere uymayan bir açıklama yaparak konuyu gündeme taşıdı. Bir partinin veyahut da bir parti Genel Başkanının kendi partisine üye olmayan bir kişiyi seçimlerde bırakın Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesini yazılı onay almadan milletvekili adayı olarak göstermesi bile seçim kanununa göre yasaktır. Bu kapsamda Ümit Özdağ’ın aday göstermesi zaten yasal olarak mümkün olmayan bir kişinin adını zikretmesi ancak olsa olsa bir temenni olur.

İktidar ve iktidara yakın olanların devamlı olarak Millet İttifakının adayını merak edip bu konuda temenni ya da tahminlerini ortaya atması elbette şaşırtıcı değil, sonuçta her takım maçta karşısında kimin sahaya çıkacağını merak eder ama asıl şaşırtıcı olan Cumhur ittifakının adayının hiç tartışılmamasıdır.

Anayasa hükmü çok ama çok açık bir erken seçim olmadığı TBMM’de bir erken seçim kararı alınmadığı müddetçe AKP Genel Başkanı Erdoğan üçüncü defa aday olup seçimlere giremiyor.

Bakın sizde anayasanın ilgili hükümlerini okuyun ve kendi kararınızı kendiniz verin:

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile nitelikleri, seçimi ve diğer hususlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 8, 101, 103, 104, 105 ve 106’ncı maddelerinde belirtilmiştir. Buna göre:

İKİNCİ BÖLÜM

Yürütme

  1. Cumhurbaşkanı

A. Adaylık ve seçimi

Madde 101 – (Değişik: 21/1/2017-6771/7 md.) Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Madde 116 – (Değişik: 21/1/2017-6771/11 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.

Anayasanın bu son derecede açık hükümlerini okuyup anlamak için okuma yazma bilmek yeterlidir, ayrıca bir hukuk ya da anayasa hukuku bilgisine falan ihtiyaç yoktur.

Görüldüğü üzere meclis bir erken seçim kararı almazsa AKP Genel Başkanının bir defa daha aday olma şansı yoktur zira kendisi iki defa aday olmuş ve seçilmiştir.

Konuyu anayasa üzerinden tartışmak efendim bu son yapılan değişiklikten sonrası için geçerlidir demek falan da tamamen manasızdır.

Elbette kimin adaylığının kabul edileceğine, kimin adaylığının kabul edilmeyeceğine dair son karar mercii Yüksek Seçim Kuruludur. Bu noktada geçmişten gelen bazı deneyimler iktidarın dayatmaları ve istekleri doğrultusunda kararlar alınabileceği tereddütü uyandırıyor bu doğru. Fakat bu sefer kazın ayağı pek öyle değil, siyaseten bir ayağı çukurda, seçilip seçilip seçilemeyeceği belirsiz bir kişi için YSK üyelerinin Anayasanın açık hükmünü çiğnemeye cesaret edebilmesi ve Anayasal Düzeni İhlal etmekten mahkeme karşısına çıkmayı göze alması bana zor görünüyor.

Erken seçim için gerekli olan çoğunluk bu mecliste bulunabilir mi onu da tartışmak gerekmektedir.