CHP örgütleri seçileli yaklaşık üç sene oldu. Parti örgütlerinin ( delege, ilçe ve il)  seçiminin yapıldığı...

CHP örgütleri seçileli yaklaşık üç sene oldu. Parti örgütlerinin ( delege, ilçe ve il) seçiminin yapıldığı koşulları yeniden hatırlayalım. Parti yeni bir tüzük değişikliği yapmış, İyi partiye 15 milletvekilli verilerek meclise girmesi sağlanmış, yerel seçimlerde ittifak yapılarak 11 büyükşehir belediyesi kazanılmıştı.

Yeni bir döneme girildiği partililerin kafalarında yer edilmeye, başarısızlık üzerinden gelen uzunca bir zaman sonra tekrar bir başarı yakalandığı, toplumsal kesimlerin bu birliktelik ile AKP iktidarının yenilebileceği hem gösterilmiş, hem de gelecek için toplumsal muhalefette büyük bir umut ortaya çıkarılmıştı.

Bu toplumsal psikoloji içerisinde mahalle delegeleri, belediyelerin ve genel merkez yönetiminin kontrolünde seçilmiş, parti içi rekabeti dışlayıcı yeniyi arama ve yönetimde adil temsili oluşturacak, yarışarak ilçe ve il örgütlerinin oluşmasına müsaade edilmeyerek, tek adayla seçime gidilmesi benimsenmiş nadiren aday olmak isteyenler ise bertaraf edilmişti.

Tek adayla seçime gitme ve partide hiçbir sorun çıkarmadan, genel merkez ve belediye başkanlarının istediği adayların seçilmesini parti delegelerine dayatarak yönetimleri oluşturdular.

Bu teklik anlayışının üç büyük il seçimlerine katılan delegasyonun, seçilenlere yönelik ilgisizliği ve heyecan eksikliği, verilen oylara da yansımış oldu. İl kongrelerine katılan delegelerin seçilen İl başkanlarına karşı vermemiş oldukları oyla, beklentilerinin karşılanmaması, ayrı bir sorun olarak üstü kapanan kor bir ateş gibi, küçük küçük içten yanmaya devam edip durdu. Ortak aklın işletilmemesi 2023 yılı seçimlerine de yansıyarak yerel çalışmanın ne kadar cılız, isteksiz ve etkisiz olmasına da yansıdı.

İstanbulİzmirAnkara
Oy sayısı677Oy sayısı655Oy sayısı645
Kullanılan510Kullanılan611Kullanılan496
Alınan444Alınan253Alınan315
Fark233402330

TABLO-1: Şuan yönetimde olan üç büyük ilde il delegelerinin İl Kongrelerinde vermiş oldukları oylar.

Not: İzmir il başkanı milletvekili olmak için istifa eti.

Yerel sorunların hiç konuşulmadığı, genel geçer tarihsel ve partili olma heyecanını yaşama ve buna yöneticilerin sahip çıkması dışında, temenniden öteye geçilemeyen il kongreleri.

İl kongre oy sayıları ve adayların aldığı oylarla karşılaştırıldığında, İstanbul’da %34,41, İzmir’de % 61,37 ve Ankara’da %51,16 delegenin oyunu alamayan il yönetim kurulları ve kurultay delegeleri seçilmiştir.

Türkiye’de yapılan seçimlerde bile seçime katılım ve geçerli oyla kıyaslanırsa, daha küçük bir alanda ve belirli kurallara sahip aynı duygu ve düşünceler ile bir birine bağlı, bir partide bu durum önemli bir eksiklik olarak görülmelidir.

Bu günkü yaşanan mahallelerde yapılmaya başlanan delege seçimlerinde yine ilçe başkanları, belediye başkanları kimin delege olacağını belirlemek üzere pusulalar göndermektedir. Yaşanılmış olan tekrarlanmakta ve hatalarımızdan ders çıkarmaktan ısrarla kaçınmaktayız.

Merkezin beklediği birlik ve beraberlik anlayışı altında seçilmiş, mahalle delegeliği, ilçe ve uyumlu İl örgütleri, kurultay delegeliği benim olsun peçelemesi yapılarak, yerel politikalarda yeniden düşük düzeyli siyasal mücadele hattı benimsenmiş olur. Gelecek için bütün beklentiler bir daha zor gelecek şekilde çok çok uzaklara ötelenmiş olur.

Mahalleden başlayarak, birlik olalım derken, bütün partilileri uzaklaştıran, yerel sorunlar ve çözüm önerileri hiç konuşulmayan, adeta yerel politik faaliyeti seçilen Belediye Başkanlarına havale eden, örgütleri zayıf ve yeterli liyakata uygun olmayan, kavrayışı düşük, yaratıcı yönü zayıf, iş yapma kapasitesi belirsiz, belediye başkanlarına ve genel merkeze bağlı bir organizasyon anlayışı görünümüne büründürmemelidir.