Kapadokya' nın el sanatları merkezi Avanos' ta yabancı seramik, çömlek ustaları ve heykeltraşlar.
Avanos’ ta Yabancı Sanatçılar;
Kapadokya’ nın el sanatları merkezi Avanos, Hitit’lerden bu yana Kızılırmak’ ın bıraktığı tüflü kızıl toprak aslında bir sanatın doğmasına da vesile olmuş. Bu kırmızı toprak ve mil karışımıyla elde edilen seramik hamuruna Avanoslu sanatçıların el emeği göz nuru değmiş ve dünyada “Çömlek” denince ilk akla gelen yer haline gelmiştir.

Avanos’ ta çömlekçiliğin tarihi M.Ö 2.000’ li yıllara yani Hititlere kadar uzanmakta olup, babadan oğula günümüze kadar da devam etmiştir. Aşık Seyrani “Arar isen gerçek Meryem oğlunu, elindeki sırığından bellidir. Kör de bilir Avanos’un yolunu, testi bardak kırığından bellidir.” diyerek Avanos’ ta çömlekçilik sanatının bir yaşam biçimi haline geldiğini vurgulamıştır.

Bunun içindir ki; Avanos, pek çok sanatseveri kendisine çekmiş, özellikle Avrupa ve Amerika’ dan çini ve seramik meraklıları, ressam ve heykeltıraşlar Avanos’ a gelerek ya buraya yerleşerek atölyeler açmış ya da Avanos çömlekçiliğini öğrenerek yurtlarına dönmüşlerdir.

Bugün sizlere tanıtmaya çalışacağım kişi, Alman Vatandaşı Bayan Chista Maria Dinsel’ dir. O’ nu Avanos Orta mahalle Sanat Sokağı’ nda Murat Sarıöz Seramik Atölyesinde birbirinden güzel ve değerli eserler üretirken görürsünüz. Peki kimdir Christa Maria Dinsel ?

Christa, Almanya’ da Münih’ in 50 Km güneydoğusunda bulunan Tegernsee kasabasında dünyaya geldi, kasabaya adını veren Tegernsee gölü kenarında mutlu bir çocukluk yaşadı. Sanata, özellikle seramik ve heykele hayrandı ve hep iyi bir heykeltıraş olmak istiyordu ama kader onu sağlık sektörüne itti, hemşire oldu, hem de ameliyat hemşiresi.. Bu ara akupunktur tedavisi de yapıyordu..

Bayan Christa, 1982 yılında bir arkadaşı ile birlikte turist olarak Türkiye’ ye geldi, İstanbul, Denizli ve Antalya’ yı gezdi, Kapadokya’ ya hayran kaldı, hele Avanos’ taki çömlek ve seramik atölyelerini çok beğendi, her şey tam da hayalindeki gibiydi. Almanya’ ya döndüğünde Avanos’ ta gördüğü çömlek atölyeleri, çamur tezgahları ve seramik ürünler aklından çıkmıyordu.. Kararını verdi, tekrar Türkiye’ ye gidecek ve hayalini kurduğu çalışmaları gerçekleştirecekti.

2018 yılında birkaç arkadaşıyla birlikte Avanos’ a döndü, doğru Murat Sarıöz Seramik Atölyesine gidip çömlekçilik ve seramik konusunda bir hafta ders aldılar. Bir hafta ders tabi ki yetmeyecekti, diğer arkadaşlarını göndererek Avanos’ ta ve bu atölyede kalmaya karar verdi..

---“Peki neden Avanos, çömlekçilik ve seramik pek çok yerde de var..?
---“Var ama herkes Avanos’ tan bahsediyor, ben de gördümki; çömlek burada, seramik burada, onun için Avanos’ ta kalmaya karar verdim..
Aslında, asıl mesleği ile hiç bağlantısı olmayan bir uğraş olduğunu söylediğimde, öğrencilik yıllarında bir İtalyan ressamdan ders aldığını ve hocasının her fırsatta plastik sanatlarda yetenekli olduğunu söylemesinin etkili olduğunu söyledi.

Christa, Avanos’ ta çalıştığı beş yıl içerisinde pek çok esere imza attı, heykel ve çini çalışmalarının dışında geleneksel Japon seramik pişirme tekniği olan ve hızlı soğutulmuş seramiklerle karakterize edilen “Raku” tekniğini de öğrenerek harika ürünler verdi.

Bu güzel atölyede, güzel eserler arasında zaman su gibi aktı, söyleşi sonunda;
---“ Bu güzel sohbet için teşekkür ederim Sevgili Christa Usta” dediğimde gözlerini yere indirdi biraz mahcup bir tavırla..
--- “Rica ederim, ayaklarınıza sağlık, ama ben henüz usta olamadım” dedi.


