Manisa - Hafsa Sultan Şifahanesi; Yüzyıllarca şifahane olarak kullanılan, günümüzde ise tıp tarihi müzesi olarak hizmet veren tarihi mekan..
500 Yıllık Hafsa Sultan Şifahanesi
Manisa; Gediz ovasına bakan tarihi şehir.. Hititler, Frigler, Yunanlılar, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlıların hâkimiyetinde kalmış, 1410-1595 yılları arasında şehzade sancağı olarak padişahlığa aday şehzadelerin görevlendirildiği ikinci bir başkent olmuştur..
İleride Kanuni Sultan Süleyman olarak anılacak olan 1.Süleyman 1513 yılında 7 yıl görev yapacağı Saruhan (Manisa) sancak beyliğine atandığında henüz 19 yaşında idi. Çok sevdiği annesi Ayşe Hafsa Sultan, bir sonbahar günü hastalandığında sancağın tüm tabipleri seferber edildi, çeşitli tedavi yöntemleri ve ilaçlar denendi.
Ayşe Hafsa Sultan, Asıl adı Musa Muslihuddin olan Merkez Efendi’ nin hazırlamış olduğu ve 41 çeşit bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun sayesinde sağlığına kavuşmuştur. Günümüzde vücut bağışıklığını artıran bu macun yer yıl Nevruz zamanı Sultan Camii kubbelerinden halka saçılmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman, 1539-1540 yıllarında annesi Ayşe Hafsa Sultan Adına bir Darüşşifa Külliyesi yaptırılarak, sancağın değerli tabipleri burada görevlendirilmiştir. Devlet tarafından Hekimbaşılık kurumunun temellerinin atılması da sağlık hizmetlerine verilen önemin bir göstergesidir.
1922 Yunan İşgalinde yıkılan Darüşşifa binası 1962 yılında restore edilmesine rağmen uzun süre boş kalmış ancak 1966 yılında Celal Bayar Üniversitesine tahsis edilerek 2013 tarihinde Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Yüzyıllarca şifahane olarak kullanılan, günümüzde ise tıp tarihi müzesi olarak hizmet veren tarihi mekanda, Osmanlı döneminde tıp alanında kullanılan aletler ve ilaçlar sergilenmekte Mesir macunu hazırlanışı, geçmişteki bazı tedavi metotların uygulanışı ve ameliyatların bal mumu heykellerle canlandırıldığı müzede el yazması eserler de dikkati çekmektedir.
Akıl hastalarının el işleri, müzik ve su sesiyle tedavisinin yapıldığı tarihi binayı ziyaretçiler müzik eşliğinde ücretsiz olarak gezebilmektedirler.
Sekiz yıl yaşadığım ve oğlumun da doğum yeri olan bu tarihi ve güzel şehre sizin de yolunuz düşerse MCBÜ bünyesinde hizmet veren ve Sultan Cami Külliyesi’nde yer alan Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmenizi isterim..