Sevmek ağır işçiliktir. Sevdiğini hissettirmekse yiğitliktir, özveridir, samimiyettir ve insani bir duruştur.

Sevgi elbette çıkarsız olmalı ama karşılıksız olmamalı. Sevgisine karşılık alamıyorsa insan, alıp başını gitmeli oralardan. Ama nasıl?

Ya sevdiğini söyleyen, hissettirmeyen, sevildiğinden emin kendi kibri içinde kıvranan sonra da sevgisizlikten, yalnızlıktan yakınan. Böyleleri; hep sevilecek, dört yanında pervane olunacak siz ona karşı sevginizi duygularınızı amasız fakatsız dile getireceksiniz o susacak, içten içe kibrini büyütecek ve siz ona (kibrine) minnetle bakacaksınız. Yani sevginizin ‘esiri, kibrinin kölesi olacaksınız’.

 Bunlar olmuyor mu? Elbette oluyor. Bir yerden sonra, bağrınıza taş basıp, tüm samimi, içten sevginizi onun gördüğünde ritmini değiştiren, görmediğinde atışları duran çelik kasaya kilitleyip susmayı öğreneceksiniz. Yukarıda demiştik ya nasıl? Tam da böyle işte…

Şair, Fatmagül Aslan ile Ubuntu etkinliğine tanıştık, karşılıklı kitaplarımızı imzaladık. Etkinlik boyunca daha da görüşmedik. Çünkü tanışmıyorduk. Kütüphanemdeki kitapları, alınış sırasına göre okurum. Sıra Aslan’ın kitabına geldiğinde müthiş duygularla yüklü, AŞK ŞİİRLE OLUR SANDIM -I- ve AŞK ŞİİRLE OLUR SANDIM -II- kitaplarını okuduğumda; aşkın, sevginin sadakatin ve sevgide erdemin ne kadar gerekli olduğunu bir kez özümsedim.

Şiir yazan tüm insanlar/şairler için şu denilebilir; yazdığımız şiirler, öncelikle kendi duygularımız, yaşadıklarımız, yaşayamadıklarımız ya da yaşamayı hayal ettiğimiz şeyler denilebilir.

 Her yazan, kendi hikayesini yazmayabilir de. Çevresinde gördüğü, etkilendiği şeyler üzerine de yazabilir, hatta tamamı böyle olabilir ama nihayetinde kendi gözlemlerini, duygularını düşünce imbiğinden damıtarak yazar.

 Şair Fatmagül Aslan’ın şiirlerinde ağırlıklı olarak, benim algıladığım; yaşanmış ama yaşanamamış, verilmiş ama alınamamış aşkın/sevginin sancılı izleri var. Yukarıdaki yazımın nedeni de sadece Aslan’ın şiirlerini kastetmesem de okuduğum şiirlerinin etkisi var.

  Aslan ikinci kitabının girişinde “Bu ikinci kitap, artık aşktan başka şeyler söylemenin zamanı gelmiş hatta geçmiştir…” demesine rağmen şiirlerinde yine aşk bulmak mümkün. Çünkü; “Kaynayan kazan kapak tutmaz” …

Bu izlenimler tamamen benim düşüncem. Doğruluğuna Aslan’ın kitaplarını okuyanlar karar verecekler. Altını çizmem gereken şey, kitapların mutlaka okunması gereğidir.

 Fatmagül Aslan; 21 Haziran 1974 yılında Konya'nın Doğanhisar ilçesinde doğdu. İlk orta ve lise eğitimini yeşil doğası ile ünlü Doğanhisar’da tamamladı. 1998 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İlk görev yeri Akşehir’de Dr. Tuncay ASLAN ile evlendi. 2006 yılından bu yana uzmanlık eğitimi için geldiği Antalya’da yaşamaktadır. H. Tunay ve Tuna adında iki erkek çocuk annesidir.

SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve Antalya çocuk İzlem Merkezi’nde Adli Tıp Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Şiir denemelerine edebiyat öğretmeni babası Hasan SAĞLAM’ın yüreklendirmesiyle ilkokul yıllarında başlamıştır. Üniversite yıllarında çeşitli şiir etkinlikleri düzenlemiştir. Mart 2021’de AŞK ŞİİRLE OLUR SANDIM -I- adlı ilk şiir kitabı, Ubuntu Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Şair Fatmagül Aslan’ın şiirlerinden iki örnekle yazıma son vermek istiyorum.

 AŞK İYİMSERLİĞİ

Tozpembe görmek

Her şeyi…

Yaramıyor âşık olana

Aşk iyimserliği

Yiyor

Bitiriyor

Aslında

Dolu olmayan

Bir bardağı

Sana

Dolu diye yutturuyor

 

YANIMDA

 Gece karanlık

Yıldızlar

Ah yıldızlar

Beni ne zaman bıraktılar

Dağların tepesinde

Nar bahçeleri

Aklımda yâr

Her taraf gelincik

Gökbük’te insanlar

Uykudalar…

Evler taş

Evler sessiz

Gündüz gece olmuş sanki

Yalınız’da insanlar

Onlar da uykudalar

Bir köpek de mi havlamaz

Sinek uçmaz

Sarp kayalar uğuldamaz

Baharda buralar

Beni tutamaz

Giderin Üçağız’a

Evler orada da taş

İnsanlarda bir telaş

Akdeniz bu

İçinde sürü hâlinde

Yavru kefaller

Gökyüzünde

Dalış yapan martılar

Rakı kadehinde sen

Masada sohbetler

Hep seni aralar

Tülden gece

Tülden cibinlik

İnce ince

Ruhumu yaralar

Ama beni

Sadece

Yanımdaki yâr alanlar