HABER/ FOTOĞRAF: SEVGİ GÜLDOĞAN

Başkent’in gözde sanat etkinliği ArtAnkara, 19-23 Şubat 2025 tarihleri arasında 11. edisyonunu gerçekleştiriyor.

2015 yılından bu yana çağdaş sanat dünyasının en prestijli buluşmalarından biri olan fuar, her yıl sanatçıları, galerileri, koleksiyonerleri ve sanatseverleri bir araya getiriyor.

ARTANKARA HAKKINDA

Başkent Ankara'da düzenlenen ArtAnkara 11. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, 19 Şubat’ta kapılarını açtı.

23 Şubat'a kadar sanatseverlere açık olan etkinlik, 11. edisyonuyla sanat dünyasını Başkent'te buluşturdu.

Sanatın gücünü ve estetiğini keşfetmek isteyenlere eşsiz bir platform sunan ArtAnkara, ulusal ve uluslararası sanatçıların eserlerini geniş bir izleyici kitlesiyle buluşturmayı sürdürüyor.

Fuar, sanat dünyasının önemli isimlerinden Selami Bakır, Erkin Keskin ve İzzet Temel’i de sanatseverlerle buluşturdu. Biz de Sonsöz Gazetesi olarak, bu üç değerli sanatçıyla fuar kapsamında bir röportaj gerçekleştirdik.

İZZET TEMEL: "SANATIMDA MÜZİKLE İLGİMİ VE AĞAÇ İŞÇİLİĞİNİ BİRLEŞTİRİYORUM"

Ankara'da 4-10 Nisan tarihleri arasında hava nasıl olacak? Ankara'da 4-10 Nisan tarihleri arasında hava nasıl olacak?

Başkent'in en önemli sanat etkinliklerinden biri olan ArtAnkara 11. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı'na katılan İzzet Temel, eserlerinde müzikle olan derin ilgisini ve ağaç işçiliğini nasıl harmanladığını anlattı. Temel, sanatını şu şekilde açıklıyor:

"Sanatımda müzikle ilgili olan ilgimi ve ağaç işçiliğini birleştiriyorum. Her eserim, bir melodiyi ve uyumu yansıtıyor. Hem duygusal bir yolculuk hem de sanatın derin anlamlarına doğru bir keşfe davet ediyor."

Sanatında doğadan ilham aldığını ve geri dönüştürülebilir malzemelerden sanatını oluşturduğunu ifade eden İzzet Temel, heykel sanatında hem estetik hem de anlam derinliği arayan bir sanatçı olarak, ArtAnkara’da sergilediği eserleriyle büyük ilgi görüyor.

SELAMİ BAKIR: "SANATIM, İNSANLARIN YOLCULUĞUNUN VE ARAYIŞININ İFADESİ"

Adana doğumlu sanatçı ve heykeltıraş Selami Bakır, sanat kariyerine lise yıllarında marangozluk mesleğini öğrenerek başladı. 28 yaşında başladığı heykel yolculuğunu, Mersin Üniversitesi Heykel Sanatı bölümünde sürdürdü ve son 10 yıldır İstanbul'da bir atölye kurarak, sanat dünyasına katkı sağlamaya devam ediyor. Özellikle sinema sektörüyle bağlantılı işler yapan Bakır, malzeme bilgisi ve geçmişten gelen zanaatkar kökenini sanatına yansıtarak dikkat çekiyor.

Sanat anlayışını mizah üzerinden şekillendiren Bakır, gündelik hayatın içinden politik, ekonomik ve sosyolojik hareketleri eserlerine yansıtıyor. Sanatçının eserlerinde kara mizahın sert bir dili hakim. “Günün her anında olan bir olayı ya da olguyu zihnimde evirip çevirerek heykele dönüştürüyorum” diyen Bakır, sanatını karamsar bir bakış açısıyla yaratıyor.

Şu anda üzerinde çalıştığı yeni serisinde, insanların bir yolculuk yaptığı, bir arayışın peşinden gittiği figürleri ahşap, plastik gibi malzemelerle bir araya getirerek bir bütün halinde formlar oluşturuyor. Bu yaratılan mekan ise, bildiğimiz anlamda bir mekan değil, daha ütopik ve kurgusal bir alan. “Burada bir yolculuktan bahsediyorum; biz insanlar bir yolculuğun içindeyiz ve aradığımız şeyin ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz” diyen Bakır, beyaz bir küp ile bu arayışı sembolize ediyor.

Sanatçı, insanın dünyadaki varlığını ve hayatının trajik yanlarını sorguluyor. "Biz insanların hayatı biraz trajiktir çünkü doğuyoruz, yaşıyoruz ve kesin bir şekilde bir gün sona erecek, ama bunu bile bile yaşıyoruz" diyen Bakır, toplumsal yaşamda paylaşamamaya dayalı bir varoluşu gözler önüne seriyor. Geleceği kara bir şekilde gördüğünü belirten Bakır, insan yaşamını "yaşama belası" olarak niteliyor ve sanatında bu karanlık bakış açısını yansıtıyor.

ERKİN KESKİN: "SANATIMDA EVRENSEL BİR DİL YARATMAK İÇİN KABARTMA TEKNİĞİNİ KULLANIYORUM"

Sanat dünyasının deneyimli isimlerinden Erkin Keskin, 30 yıllık sanat yaşamını  2 yıl önce açtığı kişisel sergisinde daha önce hiç  görülmemiş eserleriyle sanatseverlere sunmuştu. ArtAnkara 11. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı'nda sanatseverlerle eserlerini buluşturmaya devam eden Keskin,  kabartma tekniği ile şekillenen ve görme engellilerin kullandığı alfabeye benzer evrensel bir dil yaratmaya yönelik eserlerini Ankara'daki fuarda  sergiliyor.

Muhabir: Haber Merkezi