Türkiye Down Sendromu Derneği, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Down sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu vurguladı. Dernek, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti.
Down Sendromu Genetik Bir Farklılık
Derneğin açıklamasına göre, sıradan bir insan vücudunda 46 kromozom bulunurken, Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom nedeniyle 47'dir.
Dernek, Down sendromunun üç farklı tipi olduğunu belirtti:
Trisomy 21:Down sendromlu nüfusunun %90-%95'ini oluşturur.
Fazladan bir adet 21. kromozom yumurta veya sperm hücresinden gelir.
Mozaik:Down sendromlu nüfusunun %2-%5'ini oluşturur.
Bazı hücreler 46, bazıları 47 kromozom taşır.
Translokasyon:Down sendromlu nüfusunun %3-%5'ini oluşturur.
21.kromozomun bir parçası başka bir kromozoma yapışır.
Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır.
Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon, Türkiye'de ise tahminen 70.000 Down sendromlu birey yaşamaktadır.
Türkiye Down Sendromu Derneği gibi kuruluşlar, Down sendromlu bireylere ve ailelerine önemli destekler sağlamaktadır.
Down sendromunun kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, erken tanı ve uygun destekle bireylerin yaşam kalitesi artırılabilir. Erken müdahale programları, fizik tedavi, konuşma terapisi ve özel eğitim gibi hizmetler sunarak bireylerin gelişimini destekler.
Toplumsal Entegrasyon
Down sendromlu bireyler, uygun destekle toplumda aktif ve üretken roller üstlenebilirler. Sağlıklı yaşam teşviki, düzenli kontroller, gerekli sağlık tedavileri ve eğitime erken yaşta başlandığında, Down sendromlu bireyler güçlü yanlarını geliştirerek toplum içerisinde yer bulabilir ve meslek edinebilirler.