Sonsöz Gazetesi’nden herkese merhaba…
Bu haftaki yazım Sosyal Medya dolandırıcılarıyla ilgili…
Sosyal medya, iyi niyetli kişiler yanında kötü niyetli, hilekâr ve dolandırıcı kişilerin burayı yuva olarak kullandığı yerdir.
Dolandırıcılar Facebook, Twitter, Instagram vb. gibi Sosyal Medya’da açtıkları sahte hesaplarla tanınmış firmaların taklidini yaparak dikkatinizi çekerler. Yanıltıcı etiketlerle çok büyük indirim varmış gibi göstererek etiketleri gözünüzün adeta içine sokarlar. Piyasa fiyatının çok çok altında bir fiyatla satışa sunuluyormuş havası yaratırlar. Böylelikle sizlerin sahte sitelere yönlenmenizi başarırlar.
Siz bu aldatıcı reklama kanınca, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olursunuz. Bu reklamlar kötü niyetli kişilerce tamamen dolandırıcılık amacıyla yayınlanırlar.

Fiyatlar dikkatinizi çekecek derecede düşükse bu sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayın. Bilmenizi isterim bu ürünler asla teslim edilmez. Aradığınız yerde muhatap bulamaz, dolandırıldığınızı anlarsınız.
Alacağınız ürünün piyasa değerini biliyorsunuz. Bildiğiniz halde değerinin çok çok altında sunulan bir ürün üzerine atlıyorsunuz. Böylece oltaya geliyorsunuz.


Son günlerde Ses klonlama yoluyla ses kayıtları kullanarak sesler taklit edilmektedir. Ses klonlama, gerçek sese benzeyen bir ses oluşturmak için Yapay Zekâ tekniklerini kullanır.
Sesi taklit edilenler, toplumca muteber sayılan ünlü bir belediye başkanı, holding patronu, ünlü sporcu ve ünlü gazeteciler olabilir. Sizlere kolay para kazanma vaat edilerek dikkatiniz çekilir ve hiç ummadığınız anda kendinizi sahte siteler içerisinde dolandırılmış olarak bulursunuz.


Basiretiniz bağlandığında geçmiş olsun. Size öyle bir oyun yaparlar ki kendi ellerinizle kredi kartı bilgilerinizi kuzu kuzu yazar dolandırılırsınız. Bankaya başvurduğunuzda da kendiniz işlemi gerçekleştirdiğinizden bankadan yardım göremezsiniz. Dolandırıldığınızla kalırsınız.

Dolandırıcılar sahte profiller arkasına gizlenerek başkalarının sosyal medya hesaplarını ele geçirirler. Güveninizi kazanana kadar tanıdık kişiymiş gibi davranırlar. Bu sahtekârlar, aceleye gerek duymaz, kişisel bilgilerinizi alabilmek ve sizden para sızdırabilmek için bıkmadan usanmadan günlerce sohbet eder. Dostluğu ve arkadaşlığı ilerleterek güveninizi kazanır. Para veya kişisel bilgilerinizi ister.

Size ödül kazandığınızı söyler, ancak ödülü almak için bir ücret ödemenizin gerektiğini veya banka hesap bilgilerinizi vermenizi ister.

Sizi deneme üyesi yapıyormuş gibi hakiki aboneliğe kayıt eder.
Parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte internet sitelerine yönlendirerek parola, şifre gibi bilgilerinizi ele geçirir.
Tanıdığınız kişilerden alışılmadık bir mesaj geldiğinde kişiye ulaşıp mesajın onun tarafından mı yoksa hesabını ele geçiren kişi tarafından mı gönderildiğinden emin olun. Tanıdığınızı arayın veya yüz yüze konuşun.

Bilgisayarınızı veya telefonlarınızı tehlikeli yazılımlara karşı koruyun ve çok faktörlü kimlik doğrulaması yöntemini kullanarak hesaplarınızı kötü niyetli kişilerden koruyun.

Dolandırıcıların hepsi sizi sahte hesaplarla dolandırmaz. Bazıları kendilerini gizleme gereği dahi duymaz. Sosyal Medya’da verdikleri ilanlarla topladıkları kurbanlarını söğüşler. Bunlar ünlü isimleri kullanırlar. Ünlü isimlerin toplumdaki güvenirliklerini istismar ederler. Onlara güvenen insanlar para yatırmakta sakınca görmez.


Böyle bir durumla karşılaştığınızda ve mağdur olduğunuzda en yakın emniyet birimine ya da Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat edin ve suç duyurusunda bulunarak şikâyetçi olun.