SEVGİ GÜLDOĞAN
1857 yılında New York’ta kadın işçilerin daha iyi çalışma koşulları talep eden direnişiyle başlayan mücadelenin, günümüzde kadın hakları mücadelesinin sembolü haline geldiğini belirten Saydan, kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine devam ettiğini ifade etti.
Kadınların temel hakları için mücadele sürüyor
Kadınların tarih boyunca ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta önemli roller üstlenmiş olmasına rağmen hala eşit işe eşit ücret, güvenceli çalışma, şiddetten ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam gibi temel hakları için mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirten Saydan, kadınların emeklerinin görünürlüğü ve haklarının korunması için seslerini yükseltmeye devam ettiğini ifade etti.
Saydan, kadınların toplumsal ve ekonomik hayattaki yerini güçlendirmek, eşit haklara sahip olmalarını sağlamak ve kadın emeğini sömürüsüz bir düzen içinde değerlendirmek için tüm toplumun ortak sorumluluğa sahip olduğunu söyledi. Kadınların hayatın her alanında hak ettikleri saygıyı ve eşitliği alabilmesi için, iş yerlerinde, sokaklarda, evlerde ve diğer tüm alanlarda ayrımcılığa, şiddete ve sömürüye karşı durulması gerektiğini vurguladı.
Kadına yönelik şiddet artıyor
Kadına karşı şiddetin, dünya genelinde büyük bir sorun haline geldiğini ifade eden Saydan, Türkiye’deki kadın eczacıların da bu şiddetten nasibini aldığını belirtti. Türkiye’deki eczacıların yarısını oluşturan kadın eczacılar, özellikle gece nöbetlerinde can güvenliklerinden endişe duyuyorlar. Saydan, kadın eczacıların şiddet tehdidi altında, tüm risk ve zorluklara rağmen eczacılık hizmeti sunduklarını söyledi.
Kadın cinayetleri ve şüpheli ölümler endişe verici bir boyutta
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2023 yılında 315 kadın öldürülürken, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 2024 yılında ise en az 394 kadın öldürüldü ve 259 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 2025 Şubat ayında ise 16 kadın cinayeti ve 21 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Bu verilerin, kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismarın her geçen gün arttığını gösterdiğini söyleyen Saydan, bu durumu durdurmak için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.