GONCAGÜL KONAŞ

 Birçok ilde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkarılması kararı, başta çevre örgütleri olmak üzere birçok sivil toplum örgütü tarafından tepki ile karşılanmıştı. Türkiye Ormancılar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Aytaç, ile yürürlüğe giren yasayı ve ormanlarımızın son durumunu konuştuk.

Orman Kanunu’na eklenen 16. Maddenin orman alanlarının ranta açılmasını hızlandıracağına vurgu yapan, Aytaç, yapılan bu uygulamanın önü alınamaz bir talana yol açacağını belirtti. Aytaç, konunun kapsamına giren bu alanların orman sınırları dışına çıkarılmasının rant faaliyetlerine hizmet edeceğini ve aynı zamanda Anayasaya da aykırılık teşkil ettiğini dile getirdi.

“4622 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ ALAN ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARTILDI”

Türkiye’de son altı yıldır ormanlık alanların belirli aralıklarla orman sınırları dışına çıkarılmasının, 2018 yılında Orman Kanunu’na eklenen ek 16. Maddeye dayanılan yapıldığını ifade eden Aytaç, "Bugüne kadar 1 Bakanlar Kurulu ve 26 Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 34 milyon metrekare ormanlık alan, orman sınırları dışına çıkarılmıştır. 28.06.2024 tarih ve 32586 sayılı ResmiGazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 496.729,64 m²'lik alan orman sınırları dışına çıkmıştı. Son olarak 17.07.2024 tarih ve 32604 sayılı ResmiGazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ormansızlaşma yolunda bir adım daha atılmıştır. Bu kararın da eklenmesiyle toplam 33.941.739,239 m²'lik (3394 Ha/ 4622 futbol sahası) alan orman sınırları dışına çıkartılmış oldu." şeklinde konuştu.

“İSTNBUL’UN AKCİĞERLERİ TALAN EDİLİYOR”

28.06.2024 tarihli kararla Artvin, Bitlis, İstanbul, İzmir illerinde birçok alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Hüseyin Aytaç, "Kuzey Ormanları İstanbul’un son kalan ormanlık alanları olup, akciğer vazifesi görerek İstanbul’un kirli havasını temizleme fonksiyonunu üstlenmektedir. Ayrıca İstanbul’un içme suyu havzaları bu ormanlar içerisinde kalmaktadır. Böylece Kuzey Ormanlarından bir parça daha koparılmıştır. Beykoz ilçesindeki ormanlardan 183.543 m²’lik kısım orman sınırları dışına çıkartılmıştır," dedi.

“TÜRKİYE’DE YERLEŞİME UYGUN BİR ORMAN ALANI YOK”

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Sekreteri Aytaç, “Üzerinde ağaç bulunmayan, taş ve kayadan oluşan orman alanlarının yerleşime uygun olduğu gerekçesiyle ya da üzerinde bina olan yerlerin orman sınırı dışına çıkarılmakta” olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye’de yerleşime uygun bir orman alanı yok. Söz konusu maddede taşlık, kayalık ifadeleri kullanılsa da onlar da orman ekosisteminin bir parçası. Kaldı ki bir orman alanı kendiliğinden orman vasfını kaybetmez. Oldu ki orman sınırları içerisinde kalan alan yerleşime dönüştüyse, içine konut yapıldıysa bu durum Orman Kanunu’na aykırı bir eylemdir. O zaman da şunu sormak lazım; kanuna aykırı bir faaliyet yapılırken Orman Kanunu’nu uygulamakla yükümlü olan Orman Genel Müdürlüğü ne yapıyordu?"

“ORMAN KANUNU’NA EKLENEN EK 16, ACİLEN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMALI”

Aytaç, "2B ile orman sınırları dışına çıkarılan alan 650 bin hektar civarında. Bu veriye bakıldığında Ek-16 ile orman sınırlarına çıkarılan alan 4 bin hektara yaklaşıyor. Bu miktar küçük gelebilir ancak bu uygulamanın ucu çok açık. Önümüzdeki günlerde nerelerde ne kadar ormanın elimizden gideceğini tahmin etmek güç. Ve bu alanların koordinatları ve kıymetleri de paha biçilemez. Ormancılık bilimi, hukuk bilimi açısından tutarlı bir uygulama değil. Acilen Orman Kanunu’na eklenen ek 16 yürürlükten kaldırılmalıdır." dedi.

“Orman sınırları dışına çıkarılan alanlardan bazı örnekler detaylı olarak incelendiğinde görülecektir ki ormanlar ranta kurban edilmektedir.” diyen Aytaç, “Derneğimiz her türlü ormansızlaşmaya karşı kamu, sivil toplum ve hukuki merciler nezdinde sonuna kadar mücadelesini sürdürmektedir. Ormanları kesip kaçak yüzme havuzlu villalar yapan birkaç kişinin keyfi uğruna ormanların yok edildiği aşağıdaki görüntülerde detaylı olarak görülmektedir.” ifadelerine yer verdi.

 

 

Muhabir: Haber Merkezi