Kış saati uygulanması gün ışığının daha erken saatlerde kullanılabilmesi için saatlerin bir saat geri alınması demektir. Enerji tasarrufu ve insanların yaşam koşulları bu uygulamada oldukça önemlidir. Ancak Türkiye’de kış saati uygulaması 2016 yılından beri uygulanmıyor.

Bu kararın enerji tasarrufu sağladığı belirtiliyor fakat insanların yaşam koşulları dikkate alınmamıştır. Güneş doğmadan okula giden çocuklar, işe gitmeye çalışanlar ve daha nice problemlerin getirisi olan bu kararın psikolojik etkileri dikkate alınmıyor.

Çocuklarda kaygı ve strese yol açarken aynı şekilde ebeveynlerde de kaygı ve stres düzeyi artmaktadır. Gün ışığı psikolojik olarak daha zinde uyanmaya sebep olurken henüz güneş doğmadan uykudan uyanmak verimliliği de düşürmektedir. İşe gitmek için karanlık sokaklarda yürüyen insanların da kaygı ve stres düzeyi aynı zamanda depresif bir duygu durumuyla güne başlamaları verimliliklerini doğrudan etkilemektedir.

Dünya genelinde kaygı bozukluğu ve depresyonun verimliliğe etkisi 1 trilyon dolardır. Enerji tasarrufu yapılmaya çalışılırken bu koşulları düşünmemek daha büyük kayıplara yol açmıştır. Bu karar alınırken ülkemizde ruh sağlığı alanında hizmet veren meslektaşlarımızın görüşlerinin alınmaması çok ciddi bir sorundur. Yaşanılan psikolojik sorunlar göz önüne alındığında toplumun ruh sağlığı düşünülerek alınmış bir karar olmadığı açıkça ortadadır. Dünya genelinde ruh sağlığı için ciddi tedbirler alınmaya çalışılırken ülkemizde tedbir alınmamakla beraber ruh sağlığına olumsuz etki yaratacak adımlar atılmaktadır. 2016‘da alınan bu yanlış karardan bir an önce dönülmeli insanların ruh sağlığı ciddiye alınmalıdır. Gün ışığı depresyonu engellemekle beraber mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin salgılamamıza yardımcı olur. Gün ışığına bağlı olarak saatlerin planlanması daha kaliteli bir uyku demektir. Uykusuzluğun yol açtığı birçok psikolojik rahatsızlık vardır. Yorgunluk, huzursuzluk, iş verimliliği, kaygı ve stres saatlerin bu koşullara göre planlanmamasıyla beraber bireyde görülebilecek olası belirtilerdir. Toplumun ruh sağlığı elde edilecek enerji tasarrufundan çok daha önemli bir noktadadır.