Borç altında ezilen ve destek göremeyen esnaf ve tüccar bir bir dükkanını kapatıyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un verdiği bilgiye göre salgın döneminin başından itibaren112 bin 710 esnaf kepenk kapatmış.

Borç altında ezilen ve destek göremeyen esnaf ve tüccar bir bir dükkanını kapatıyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un verdiği bilgiye göre salgın döneminin başından itibaren112 bin 710 esnaf kepenk kapatmış.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Muş, pandeminin başladığı 11 Mart 2020 tarihi ile 2021 yılının ilk 6 ayında toplam 112 bin 710 esnafın dükkanını kapattığını, bu sayının şirket ve ticari işletmeler için ise 71 bin 314 olduğunu bildirdi.

CHP’li Bekir Başevirgen Bakanlık verileri ile esnaf verilerinin birbirini tutmadığını belirterek bu durumu şöyle açıklıyor “Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi’nde açıklanan verilere göre kepenk kapatan esnaf sayısı sadece 2020’de 99 bin 588 oldu. Bakanlığa göre 11 Mart 2020 ile 31 Aralık.2020 tarihleri arasında 65 bin 137 esnaf kepenk kapatmış. Bakanlık verileri ile esnafın verileri birbirini tutmuyor”

Uzun bir kapanma döneminin ardından işlerinin düzeleceğini bekleyen esnaf, geçmiş borçlarının altında ezilmeye devam ediyor. Kepenk kapatmalar hız kesmeden devam ederken, salgın döneminde bir açılıp bir kapatılan, gelir kaybına göre hibe desteği alamayan ve banka kredilerine muhtaç hale getirilen esnaf ne yapsa toparlanmakta güçlük çekiyor.

Esnaflar doların yükselmesi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini, işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını belirterek , içinde bulundukları zor durumu şu sözlerle dile getiriyorlar “ Doların artması ve ekonomik buhrandan dolayı iş yapamaz hale geldik. Her şeye zam üstüne zam geliyor. Bugün sattığımız bir ürünü aynı fiyattan yerine koyamıyoruz. İnsanların alım gücü belli. Haklı olarak aldığı her şeyin pazarlığını yapar oldu. İş yapamayınca sürekli cepten yemeye başladık. Ayakta kalmaya zorlanıyoruz. Hadi döviz ve altındaki rekor artışı bir kenara bıraktık diyelim. Elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışa ne diyelim. Neredeyse kira parasının 2-3 katını elektrik ve doğalgaza ödemeye başladık. Yani anlayacağınız esnaf kan ağlıyor. Bu böyle gitmez.”

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bazı dostlar geldi, ‘Dükkanlar kapanıyor’ dedi, işte rakamlar ortada, kapanan filan yok” sözlerine yönelik açıklamada bulundu. Pandemi ile birlikte esnafın entübe olduğunu söyleyen Ağbaba, 2020 yılından iflas ederek kepenk kapatan esnafın en yoğun olduğu beş ilin İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye’de yüzde 21.7’lik büyüme olduğu bu dönemde, en az 61 bin 736 esnaf kepenk kapatırken, 2021 yılının Ocak-Ağustos aylarında ise en az 48 bin şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi de iflas ederek kapandı” dedi.

Zamlar peş peşe geliyor. Benzin ve motorin doların da fırlamasıyla aldı başını gidiyor. Türk lirası sürekli değer kaybediyor. Ne diyelim Allah esnafın da, işsizin de tüm vatandaşlarımızın da yardımcısı olsun.