Sanırım ülkemizde ilk defa iki turlu bir seçim yapılacağı için insanlar iki turlu seçim sonuçlarını anlamlandırmakta...

Sanırım ülkemizde ilk defa iki turlu bir seçim yapılacağı için insanlar iki turlu seçim sonuçlarını anlamlandırmakta ve değerlendirmede ciddi miktarda zorlanıyor.

Bakınız iki turlu sistemde eğer ikiden fazla aday olursa ilk tur aday sayısını ikiye indirmekte kullanılır. Yani ilk tur ikiden fazla aday olması halinde kullanılan sadece ve sadece bir sıralama turudur. Kimsenin salt çoğunluğu bulamadığı durumda bundan daha fazla bir anlam taşımaz.

Bakın kanun ne diyor:

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ KANUNU

MADDE 4 – Seçim sistemi ve uygulanması

  1. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.
  2. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması hâlinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Ancak ikame, geçici sonuçların ilânını takip eden gün saat 17.00’ye kadar yapılabilir.
  3. Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların salt çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir ve kesin sonuçların ilânından sonra gelen kırk beşinci günü takip eden ilk Pazar günü sadece Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.
  4. Cumhurbaşkanının görev süresinin dolması veya seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi ya da seçimlerin tamamlanamaması hâllerinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
  5. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
  6. Kanun ve sistem çok açık her halükarda geçerli oyların salt çoğunluğu aranıyor. Tek bir kişi aday olsa bile salt çoğunluk temin edilemezse seçim yenileniyor.

    Peki, 14 Mayıs günü ne oldu?

    Cevap çok basit hiç kimse salt çoğunluğu sağlayamadı ve bu yüzden de en çok oy alan iki aday ikinci turda tekrar yarışacak.

    Fakat durum bu kadar da basit değil çünkü bu seçim adeta otokrasi ile demokrasi arasında bir referanduma dönüşmüştü.

    Otokrasiyi yani mevcut iktidarın ve rejimin devamını isteyen kulvarda hâlihazırdaki Cumhurbaşkanı Recep Bey tek başınaydı. Otokrasiye karşı çıkıp demokrasiyi savunan kulvarda ise tamı tamına üç aday vardı.

    Demokrasi kulvarında yarışan her üç aday da aslında hemen hemen aynı görüşleri savunuyor, demokratik ve çağdaş bir dünya kurmak isterken teröre ve mülteci istilasına karşı duruyorlardı. Bazı ufak tefek görüş ayrılıkları dışında temel dünya görüşü demokrasi olan bu üç adayın kulvarındaki yarışı Kemal Kılıçdaroğlu açık ara ile kazandı ve en nihayetinde demokrasi savunucularının yani muhalif kesimin adayı olarak ikinci turda otokratik bir rejimi savunan Erdoğan ile yarışma hakkını elde etti.

    Sonuçta 28 Mayısta yapılacak seçimde gene otokrasi ile demokrasi yarışacak fakat bu sefer her iki kulvarda da sadece birer aday olacak, salt çoğunluğu kazanan aday cumhurbaşkanı olarak seçilecek.

    Ayrıca ilk turda kimin yüzde kaç oy aldığının da ikinci tura herhangi bir etkisi de yok ilk tur sadece ve sadece bir sıralama turuydu ama kimse bu yüzden yarışa daha önde başlamayacak ve herhangi bir avantaj taşımayacak.

    Yani her şey resetlenecek ve her iki aday da salt çoğunluğu elde edebilmek için sıfırdan yeni bir yarışa girecek.