Başkent, aşırı sıcakların etkisi altında kuraklık endişelerini artırırken, kuvvetli yağış uyarıları da yapılmıştı. ASKİ, Eylül ayı için baraj verilerini kamuoyuyla paylaştı.
Küresel ısınma kuraklığı tetikleyebilir
Ankara'daki barajlarda ne kadar su bulunuyor? ASKİ, Eylül ayı verilerini açıkladı. Türkiye'de mevsim değişiklikleri ve küresel ısınma ile birlikte hava sıcaklıkları artık 45 derecenin üzerine çıkabiliyor. Bu yaz, özellikle Başkent Ankara'da yüksek sıcaklıklar hüküm sürdü ve termometreler Temmuz ve Ağustos aylarında 45 dereceyi aştı.
Sıcaklıkların artması, kuraklık endişesini de beraberinde getiriyor ve özellikle barajların güncel doluluk oranları yakından takip ediliyor. Ankara'da bu veriler Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından paylaşılıyor ve vatandaşlar da bu bilgilere büyük ilgi gösteriyor.
Eylül 2023 itibarıyla Ankara'daki barajların doluluk oranlarına göre, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, barajlarda doluluk oranının yüzde 41 olduğunu açıkladı. Bu durum, barajların alarm verdiği anlamına geliyor ve Ankara'nın su ihtiyacını 10 ay boyunca karşılayabilecek kadar su bulunduğunu belirtti. Ankara'daki barajların aktif ve toplam doluluk oranları, ASKİ'nin resmi web sitesinde 3 Eylül 2023 tarihinde güncel olarak paylaşıldı.
Başkent'te baraj doluluk oranı yüzde 32,86
Ankara'daki güncel aktif kullanılabilir baraj doluluk oranı yüzde 32,86, toplam doluluk oranı ise yüzde 40,86 olarak kaydedildi. Barajların toplam hacmi 1.585.393.000 metreküp olarak belirtiliyor.
Bu verileri değerlendiren ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Başkaya, Ankara'nın içme ve kullanma suyunun barajlardan sağlandığını vurgulayarak, "Geçen seneye göre barajlarımızda 55 milyon metreküp fazla su bulunmaktadır. Şu anki durumda Ankara'mızda bulunan su miktarı, 9 buçuk ila 10 ay boyunca yetecek kadar suyu temin ediyor. Şu an için 10 aylık bir su sıkıntısı yaşamayacağız" şeklinde değerlendirme yaptı.
SULAR DİKKATLİ TÜKETİLMELİ
Oktay Başkaya ayrıca, önümüzdeki kış mevsiminin yağışlı ya da kurak geçeceği konusunda kesin bir bilginin olmadığını belirterek tasarruf çağrısında bulundu. İçme ve kullanma suyunun yanı sıra, araç yıkaması gibi faaliyetlerin de dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Kırsalda ve merkezde bağ-bahçe sulamalarının sıkı takip edilmesi ve mümkünse damlama veya sulama sistemleri kullanılması gerektiğini ifade etti.