Kadınların çoğu günümüzde, yaşam tarzlarının içine düzenli egzersizi de eklemiş olup bunu gebelikte de sürdürme arzusundadırlar. Azınlık olan bir grup kadın ise ilk kez gebe kaldıklarında egzersiz yapmaya karar verirler.

Kadınların çoğu günümüzde, yaşam tarzlarının içine düzenli egzersizi de eklemiş olup bunu gebelikte de sürdürme arzusundadırlar. Azınlık olan bir grup kadın ise ilk kez gebe kaldıklarında egzersiz yapmaya karar verirler.

Fiziksel yönden aktif olan kadınların daha rahat doğum yaptığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Geçmiş yüzyıllarda egzersiz önerileri temiz havada yürüyüş yapmakla sınırlı iken 1930’larda daha aktif egzersiz programlarının temelleri atılmıştır. Vaugh’un perine kaslarını güçlendirici çömelme egzersizleri, Read’in solunum teknikleri, Lamaze’ın psikoprofilaktik doğum yöntemleri bu dönemdeki örneklerdir. Gebelikte emosyonel ve sosyal durumlar fiziksel uygunluğu etkilemektedir. Bu nedenle doktor ve fizyoterapist her gebe kadına bireysel ve özel bir egzersiz planı oluşturmalıdır.

Gebelikte egzersiz; dolaşım ve sindirim işlevlerini düzenler, doğum için gerekli kas aktivitesini destekler, emosyonel ve sosyal açıdan iyilik hali sağlar.Gebelikte yapılan egzersiz aynı zamanda annenin kilo kontrolünü, düzgün postürün oluşumunu, doğum sırasında oluşabilecek sorunların azaltılmasını sağlar.

Su içi egzersizler yapabilirsiniz. Suyun kaldırma kuvvetinin gebelikte vücut ağırlığındaki artışı maskelemesi, yaralanma riskinin su içinde minimal olması, karada yapılan egzersizlere oranla vücut ısısının dağıtımının daha kolay olması avantajlarından dolayı su içi egzersizleri gebelikte önerilmektedir ancak suyun sıcaklığının annenin deri sıcaklığından önemli ölçüde düşük olması şarttır.

Yürüyüş yapabilirsiniz. Gebelikte en çok tercih edilen egzersizlerden biri de yürüme egzersizleridir. Düzenli yürümenin annenin iyilik duygusunu arttırdığı ve fiziksel yakınmaları azalttığı ileri sürülmektedir.

Fizyoterapistiniz tarafından size göre modifiye edilmiş pilates veya yoga hareketleri yapabilirsiniz. Bu programlar esnekliği arttırıp, solunum kontrolünü regüle etmektedir.

EGZERSİZ İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ

Egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza ve fizyoterapistinize danışın.

13 haftalık gestasyonun sonuna ulaşıncaya kadar egzersiz programına başlamayın.

Basit ve temel egzersizlerle başlayıp egzersiz toleransınızı yavaşça arttırın.

Isınma ve soğuma için en az beş dakika ayırın.

Kas iskelet sisteminize binen stresi azaltmak için uygun ortopedik ayakkabılar tercih edin.

Vücuttaki su kaybını önlemek için uygun miktarda sıvı alın.

Temas sporlarına, abdominal travma riski olan aktivitelere son verin.

Gebelikte egzersizin hedefi kadınların uygunluk seviyesini arttırmak değil, fiziksel uygunluğu korumalarına yardımcı olmaktır. Egzersizler dikkatlice seçilmelidir ve her birinin bir amacı olmalıdır. Sağlıklı günler.