GONCAGÜL KONAŞ
Ankara DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, yaklaşan bayram öncesi emeklilere verilen bayram ikramiyelerine ilişkin sert açıklamalarda bulundu. İktidarın emeklilere yönelik politikalarını eleştiren Yavuz, 4.000 TL’ye çıkarılan bayram ikramiyesinin asgari ücretin %18’ine düştüğüne dikkat çekerek, “2018’de asgari ücretin %62’sine denk gelen ikramiye, bugün adeta kuşa döndü. Bu iktidar emeklileri yoksulluğa sürükledi,” dedi. Yavuz, emeklilerin asgari ücretin altında maaş almaması gerektiğini vurgulayarak, hükümete taleplerin dikkate alınması çağrısında bulundu.
“İKTİDAR EMEKLİLERİ SEFALET İÇİNE SÜRÜKLEDİ”
Yavuz, yaklaşan bayram öncesinde emeklilere verilen bayram ikramiyesi hakkında açıklamalarda bulundu. İktidarın emeklilere yönelik politikalarını eleştiren Yavuz, “Bildiğiniz gibi bir bayram sürecine gidiyoruz ve bu bayram sürecine girerken iktidar bir lütufta bulundu. Ödenecek olan bayram ikramiyelerini 1.000 TL artırdığını söyledi”diyerek yapılan artışın yetersizliğine dikkat çekti.
AK Parti iktidarının göreve geldiği günden bu yana emeklileri yok sayan birçok yasa ve icraata imza attığını belirten Yavuz, “Nitekim 5510 sayılı yasayla birlikte ve o günden bugüne iktidar bilerek, bilinçli olarak emeklilerin yaşam standartlarını düşürdü, onları bugün geldiğimiz noktada ölümle burun buruna getirdi.” ifadelerini kullandı.
“BAYRAM İKRAMİYESİ ASGARİ ÜCRETİN %18’İNE DÜŞTÜ”
Bayram ikramiyesinin ilk olarak 2018 yılında 1.000 TL olarak verilmeye başlandığını hatırlatan Yavuz, “Bugünkü şartlarda asgari ücretin %62’sine tekabül eden bu ikramiye, 2025 yılına girdiğimizde hesaplara yatırılacağı söylenen 4.000 TL ile artık asgari ücretin %18’ine düşmüş olacak. Yani sadece maaşlarımız değil, bayram ikramiyelerimiz de iktidarın bu marifetiyle kuşa döndü ve hiçbir anlam ifade etmiyor” dedi.
“EYT’LİLER VE DEPREM BAHANE EDİLİYOR”
Bayram ikramiyesi artışına yönelik yapılan açıklamalara da değinen Yavuz, “Dün kamuoyunda tartışılan bayram ikramiyeleriyle ilgili iktidar sözcülerinin ve iktidara yakın bürokratların açıklamalarından şunu anlıyoruz: Bugün 4.000 TL ödemek zorunda kalmalarının nedeni EYT’lilerin talepleri ve yaşadığımız deprem felaketleri olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu yıl sonuna kadar ne emeklilere ne de asgari ücretlilere herhangi bir ek ödemenin yapılamayacağı iddia ediliyor.” şeklinde konuştu.
“DEPREM KESİNTİLERİ NEREDE?”
Bu söylemlere karşılık, deprem sonrası yapılan kesintilere dikkat çeken Yavuz, “Oysa ki hepimiz biliyoruz, depremle birlikte hepimizin ücretlerinden büyük meblağlarda yardımlar ve kesintiler yapıldı. O zaman sormamız gerekiyor: Bu kesintiler nerede? İşsizlik ödeneği nerede? Deprem ödeneği nerede?” diyerek hükümete çağrıda bulundu.
“KAYNAKLAR YANDAŞA GİDİYOR”
Ekonomik krizden emeklilerin ve EYT’lilerin sorumlu tutulamayacağını belirten Yavuz, “Tamamen iktidarın ekonomik politikaları ve tercihleridir. Ellerindeki serveti, kaynakları nerede kullanacaklarıyla ilgili tasarruflarıdır. Görüyoruz ki bu iktidar, elindeki imkanları 85 milyona değil, yandaş müteahhitlere ve sermayedarlara peşkeş çekmeye devam edecek.” dedi.
“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMALI”
Emeklilerin taleplerine de değinen Yavuz, “Biz, Türkiye’deki tüm emeklilerin asgari ücretin altında maaş almaması gerektiğine inanıyoruz. Ancak asgari ücret belirlenirken de yoksulluk sınırı esas alınmalı ve bir hanede iki kişinin asgari ücretle çalıştığı düşünüldüğünde, o haneye yoksulluk sınırının altında bir gelir girmemeli. En düşük emekli maaşı da asgari ücretin altında olmamalı.” ifadelerini kullandı.
“BAYRAM İKRAMİYESİ 13.500 TL OLMALIYDI”
Bayram ikramiyelerinin asgari ücretin altında olmaması gerektiğini savunan Yavuz, “Konfederasyonumuz DİSK’in yaptığı açıklamaya göre, 2018 yılında 1.000 TL olarak verilen bayram ikramiyesi asgari ücretin %68’ine denk geliyordu. Eğer sadece o oran korunmuş olsaydı, bugün alacağımız ikramiye yaklaşık 13.500 TL olacaktı”şeklinde konuştu.
“EMEKLİLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MAHRUM KALIYOR”
Sağlık alanındaki sıkıntılara da değinen Yavuz, “Emeklilerimiz artık hastaneye gitmekten, ilaç almaktan imtina ediyor. Çünkü sağlıkta katkı payı ve ilaç fark ücretleri aldı başını gidiyor. Sağlığın parasız ve nitelikli olmasını, emeklilerden kesilen tüm kesintilerin kaldırılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.
“EMEKLİLERİN SESİ DUYULMALI”
Son olarak hükümete çağrıda bulunan Yavuz, “Öncelikle 17 milyon emeklinin sesi ve soluğu olmaya çalışan Emekli-Sen’i taraf kabul edin. Hakkımızı aramak için açtığınız kapatma davalarını geri çekin, bizimle müzakere edin. Türkiye’deki ekonomik düzenin emeklilere, asgari ücretliye, memura eşit ve dengeli şekilde nasıl dağıtılabileceğini birlikte konuşalım.” dedi.
Mücadelelerinin devam edeceğini belirten Yavuz, “Bunu Sayın Maliye Bakanı, Sayın Çalışma Bakanı ve diğer ilgililere çok rahatlıkla anlatabiliriz. Türkiye’de daha iyi yaşanabilir bir ekonomik düzeni birlikte hayata geçirebiliriz. Bunun mücadelesini tüm örgütlerle, sendikalarla birlikte alanlarda ve meydanlarda haykırmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.