Kale' nin Ahşap Oyma Ustası Hasan Uysal Usta, 47 yaşında başladığı sanat serüveninde hızla yol aldı ve 2021 yılında "Kültür Bakanlığı Sanatçısı" olmayı başardı.
Kale’ de Bir Ahşap Oyma Sanatçısı – Hasan Uysal Usta

Ankara’ da, Samanpazarı’ ndan Kale’ ye çıkmak, Atpazarı’ na doğru o yokuşu tırmanmak, tırmanırken de sağlı sollu envai çeşit dükkanlara bakmak çoğumuz için büyük keyif.
Bu defa Kale kapısına yani Atpazarı Meydanı’ na ulaşmak için Koyunpazarı sokağı değil de halı ve ahşap el sanatları atölyelerini de görmek, Aslanhane Camii’ nin yanından geçmek için, paralelindeki Can sokağı kullandık, paket taşlı yolun sonunda kendimizi ahşap oyma sanatçısı sevgili Hasan Uysal Usta’ nın atölyesi önünde bulduk. Sanki bizi bekliyormuş gibi atölyenin önündeydi, selamlaştık, birlikte mis gibi ahşap kokan ve bir müzeyi andıran atölyesine girdik.

Atölyede küçüklü büyüklü, eskili yenili sayılamayacak kadar çeşitli ahşap obje ve malzeme karşıladı bizi; minik ahşap heyleller, müzik aletleri, tavan ve duvar süslemeleri, artık antika olma yolunda eski kapılar, dolap ve dolap kapakları hatta yaba, döven gibi tarım aletlerine kadar her şey var.

Ahşap Oyma Sanatçısı Hasan Usta, Beypazı – Karaşarlı olup 1954 yılında Ankara’ da doğmuş, Kale mahallede yetişmiş, Ulus Teknik Lise mezunu makine teknikeri olarak çeşitli işlerde çalışarak 47 yaşında emekli olmuş bir Ankaralı, kendi tabiriyle bir “Angara bebesi..”

Ahşap Oymacılığı sanatını soruyoruz;
“Ben 47 yaşında emekli olduktan sonra ahşap oymacılığına başladım, kendi kendimi yetiştirdim ustam hocam, öğretmenim yok ve üç boyutlu rölyef ahşap oyma yapıyorum, yani Allahın insanoğlu için yarattığı en önemli nesne olan ahşapla uğraşıyorum, bu işi severek yapıyorum çünkü ahşapla uğraşırken kendinden bir şeyler katıyorsun, yaratıyorsun, ahşapla uğraşmak bir terapidir. Belkide kırılıp sobada yakılacak, hiçbir değeri olmayan bir tahta veya odun parçasını yüzyıllarca kalacak bir sanat eserine dönüştürüyorsun, bu insana büyük bir haz ve gurur veriyor..”

Hasan Usta’ ya kendi geliştirdiği çalışma tekniklerini ve çalışma malzemelerini soruyoruz, malzemelerini de kendinin yaptığını anlatıyor;
“Oyma ve detay bıçakları da kendi imalatımdır” diyor gururla.. “Yıllardır kendi yaptığım bıçakları kullanmakta hatta satışını da yapmaktayım, kısaca hobi olarak başladığım ahşap oymacılığında kendi kendimi yetiştirdim ve halâ çalışmaktayım, unutulmaya yüz tutmuş meslekler grubunda olan bu mesleği yaşatmaya elimden geldiğince ileri götürmeye gayret etmekteyim..”

Kendini sanatın neresinde gördüğünü yani iyi bir sanatçı olup olmadığını soruyoruz, samimiyetle cevaplıyor;
“Ben bu işe hobi olarak başladım ve kendi kendimi yetiştirdim, bundan dolayı benden çok üstün, çok başarılı ve büyük sanatçılar var, ama bu gördüğünüz şekilde oyma yapmazlar” Üzerinde çalıştığı ahşap rölyefi gösteriyor.. “ Çünkü bu gibi çalışmaların bir maddi getirisi yok, profesyoneller, getirisi, sürümü olan yani para kazandıracak çalışmaları yaparlar, ben ise eserlerimi para için değil sanat için yapıyorum..”

Hasan Uysal Usta, 2021 yılında “Kültür Bakanlığı Sanatçısı” oluyor, Kültür Bakanlığı sanatçısı olmak kendisini daha da motive ediyor, kendinde daha çok çalışma ve üretme gücü buluyor. Aslında Hasan Ustada bulunan azim ve yeteneğin, Ahilikten gelen zihinsel bir kod olduğu duygusuna kapılıyor insan. Ayrıca Ankaralıların burada yaşattıkları bir milli bilinç, bir gelenek ve bir kültürü devam ettirme hissi de var.




