İktidar piyasadan yayılan çığlığa, feryada daha fazla sessiz kalamadı ve daha fazla hibe şeklinde destekte bulunacaklarını açıklamak zorunda kaldı.

İktidar piyasadan yayılan çığlığa, feryada daha fazla sessiz kalamadı ve daha fazla hibe şeklinde destekte bulunacaklarını açıklamak zorunda kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa iki grup halinde destek sağlanacağını, birinci gruptaki 235 bin esnafa 5 bin lira hibe ödemesi yapılacağını ve 1 milyon 150 bini aşkın işletmeyi kapsayan ikinci gruptaki esnafa ise bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi verileceğini açıkladı.

İki ayrı grup halindeki 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara toplamda 4 milyar 622 milyon liralık kaynağın karşılıksız olarak verileceğini söyleyen Erdoğan kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da ertelenecektir, dedi.

Şimdi kimileri az maz ama hiç yoktan iyidir diyecek, bakınız yangın bardakla su taşıyarak söndürülemez, bu meblağ kızgın saça damlayan su gibi hiçbir etki yapmadan buharlaşır gider. Altı üstü, hepi topu 550 milyon dolarlık bir hibeden bahsediyoruz oysa piyasa alev alev, yangın bacayı sarmış acil ve etkili önlemler almak gerekiyor bu yangına ciddi ciddi müdahale etmeyi amaçlayan biri çok daha etkili ve geniş kapsamlı bir müdahale organize ederdi, böyle “mış” gibi yapmazdı.

Bahse konu Suriyeli’ler olunca 70-80 milyar dolar harcamaktan çekinmeyen iktidarın kendi vatandaşları dara düşünce böyle pintileşmesini anlamak gerçekten de mümkün değildir.

İktidara soruyorum; Amerika, İngiltere, Japonya, Almanya gibi gelişmiş devletlerin trilyonlarca dolarlık destek paketleri ile kıyaslanınca bu açıklanan paket harbiden de devede kulak kalmış olmuyor mu?

İlk grupta yer alan; kahve, kafe, çay bahçesi, okul personel servisi, düğün salonu, öğrenci yurdu, kantin, kırtasiye, hamam gibi 235 bin esnafa bir defalık verilecek 5 bin lira hibe kimsenin dişinin kovuğunu doldurmaz! Unutmayınız bu esnaf nerede ise 14 aydır iş yapamıyor, para kazanamıyor, bırakın dükkanın giderlerini karşılamayı kişisel yaşamını sürdürmek için ihtiyacı olan geliri bile elde edemiyor.

Bir dükkanın kirası kaç paradır? Vergisi algısı Bağkuru SGK’sı kaç liradır? Elektrik su gaz parası ve personel maaşı ne olacak? Okul servisleri nerede ise üç yarı yıldır yatıyor yahu bunun sadece MTV, sigorta kasko ücreti bile bu hibeden çok daha fazla değil mi?

Berber, bakım onarım, tamirat, kaporta, seyyar satıcı, sıhhi tesisat, kozmetik, oyuncak, hediyelik eşya, müzisyen, oto yıkama, tuhafiye, ayakkabı, bakırcı, çilingir, ayakkabıcı gibi ikinci grupta yer alan 1 milyon 150 bin esnafa 3 bin lira hibe yeter mi?

Çiftçilerden sadece kuraklıktan etkilenenlere yönelik bir kredi ötelemesi çıktı!

Bakın çiftçide borç bini aştı, gırtlağa ulaştı, çiftçi boğuluyor artık kredi ötelemeleri falan çiftçinin sorununu çözemez. Çiftçi ekmez dikmezse şakası yok aç kalırız aç. Bakan Pakdemirli’nin onlar ekti bir doyduk sözü doğrudur, çiftçi ekti bazıları doydu, lakin çiftçi aç kaldı, ekende biçende ortada olmayanlar sofrada baş köşeye kuruldu, aslan payını aldı. Bu adaletsizlik değil midir?

İşin açığı çok daha geniş kapsamlı ve hibe şeklinde bir destek paketi gerekmektedir. Birçok alacak verecek borç kredi ilişkisi için hukuki süreç başlamış ya da başlamak üzeredir. Bu işler bir defa mahkeme kapısına düştü mü sorunu yıllarca çözmek mümkün olmaz. Esnaf, çiftçi on yıllarca o mahkeme senin bu mahkeme benim dava peşinde dolanır, icra kapılarında sürünür. Böyle bir süreç ülkenin üreticilerini vurur ve üretim gücümüz zedelenirse zaten var olan ekonomik kriz çok daha derinleşir sorunların çözülmesi üretim gücümüzün ayağa kaldırılması çok daha zorlaşır.

Gelişmiş ülkeler aptal değildir, neden işletmelerini ve vatandaşlarını muazzam büyüklükteki hibeler ile destekliyor, üretim güçlerini koruyabilmek için enflasyon gibi tüm mali riskleri göze alarak olağan üstü bir gayret harcıyorlar bir düşünün.

Eğer Türkiye ekonomisini yönetenler de benzer bir gayret göstermezler, yeterli miktarda destekler sağlamaz ise emin olun üreticilerimiz de vatandaşlarımız da bu yaşanan krizden çok büyük yara alacak, bir çok şirket zombi şirkete dönüşecek. Bu enkazı kaldırmak, alınan yaraları onarmak, çok ama çok uzun bir zaman alacak ve ülkemiz ekonomisine çok büyük bir darbe vuracak. Hala fırsat varken sorunların çözümüne yönelik gerçekçi ve yeterli önlemler almak gerekmektedir…