Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız, Sonsöz Gazetesi Muhabiri Melisa Sapaz’a özel verdiği röportajda, Ankara’daki barajların su seviyelerinin kritik seviyelere yaklaştığını ve alarm verdiğini açıkladı. Yıldız, su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekerken, bu durumu çözmek için acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Barajların Doluluk Oranı Kritik Seviyelere İndi!

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 11 Mart 2025 itibarıyla Ankara’daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 27,21, aktif doluluk oranı ise yüzde 17,37 olarak kaydedildi. Bir önceki yılın aynı tarihinde bu oranlar yüzde 40 seviyesindeydi. Barajların toplam su depolama kapasitesi 1.585.393.000 metreküp olup, mevcut su miktarı 431.313.000 metreküp olarak ölçüldü. Geçen yıl bu dönemde barajlardaki su miktarı ise 749.822.000 metreküptü.

Meteorolojik ve Hidrolojik Kuraklık Riski Artıyor!

Yıldız; Sapaz'a özel verdiği röportaj da, Orta Anadolu bölgesinde 2024 Ekim ayından itibaren Meteorolojik Kuraklık yaşandığını ve alansal yağışların normallerin çok altında kaldığını söyledi. Bu durumun, Ankara Barajlarını besleyen havzalarda hidrolojik kuraklık riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl Ocak ayında 161,3 milyon metreküplük su girişi olan barajlara, bu yıl sadece 23,5 milyon metreküp su girdi. Yıldız, bu yıl Mart ayında da barajlara geçen yılın aynı dönemine göre çok daha az su geleceğini belirterek, Nisan ve Mayıs aylarında kuraklık devam ederse, Ankara'nın su kalitesinde düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye savunmada neden 9. sıraya düştü! Türkiye savunmada neden 9. sıraya düştü!

Çamlıdere Barajı’nın Dolmaması ve Çözüm Önerileri!

Çamlıdere Barajı’nın dolmamasıyla ilgili de uyarılarda bulunan Yıldız, bu barajın Ankara için büyük önem taşıdığını ancak yıllık akışların yalnızca yüzde 15’ini doldurduğunu söyledi. Çamlıdere Barajı’na ilave su sağlamak için Gerede Ulusu Çayı’ndan 32 kilometrelik bir tünelle su aktarıldığını ancak bu yöntemle barajın tam olarak dolmadığını belirtti. Yıldız, bu sorunu çözmek için Işıklı Regülatörü havzasının su potansiyelinin yeniden incelenerek, buraya yeni bir baraj planlanabileceğini söyledi. Bu sayede Çamlıdere Barajı’na ilave su sağlanabileceğini ve kurak dönemlerde bu barajdan daha fazla su temin edilebileceğini ifade etti.

Ankara’da Su Kaybı ve Altyapı Sorunları!

Yıldız, Ankara’daki su kayıplarının da ciddi bir sorun oluşturduğuna dikkat çekerek, şebekede kaybolan suyun yüzde 38 olduğunu ve bu oranın azaltılmasının başkente önemli bir su potansiyeli kazandıracağını belirtti. Ayrıca, Gerede sistemine su sağlamak için mevcut çevirme yapısı yerine bir baraj inşa edilmesinin, Ankara’nın su arzını ve kalite güvenliğini büyük ölçüde artıracağına işaret etti. Bu sayede Kızılırmak suyuna olan ihtiyacın azalacağına da dikkat çekti.

Muhabir: Melisa Sapaz