Abbas SATIR
Hisart Canlı Tarih Müzesi koleksiyonunda yer alan eserlerden oluşan “Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Kahramanlar Sergisi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’un himayelerinde, 6 Mart tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Şeref Holü’nde açılacak.

Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açılacak olan sergide Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’nda Kadın Kahramanlar Sergisi; 1.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde, işgal edilen bir ülkenin ve yok edilmeye çalışılan bir halkın, tüm yokluklara rağmen ağır şartlar altında giriştiği mücadele esnasında Türk kadınının çektikleri zorlukları, yüklendikleri sorumlulukları ve gösterdiği kahramanlıkları konu alıyor.

TBMM BAŞKANI AÇACAK
TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un Meclis Şeref Holü’nde açacağı sergide Hilal-i Ahmer Cemiyeti (KIZILAY) tarafından kurulan Hemşirelik kursları belge ve fotoğrafları, yardım rozetleri ve kartpostalları ile ilk Türk hemşire Safiye Hüseyin Elbi’ye ait madalyalar, mektuplar ayrıca savaş esnasında cephane ve erzak taşıma faaliyetlerini gösteren fotoğraf ve evraklar, fişek fabrikasında çalışan kadın ve çocukların fotoğrafları, kartpostal, aksesuar, rozet, madalya, Şefkat nişanı, mektup, propaganda afişleri, dönemin gazete nüshaları, bilgi belge, fotoğraflar ile diorama ile canlandırmalardan oluşan 200’den fazla obje sergilenecek.

MİLLİ MÜCADELENİN GİZLİ KAHRAMNALARI
Her bir eserinde 40 senelik maket deneyimi ve 25 senelik koleksiyoner kimliğini bu sergide ziyaretçilerle buluşturan Hisart Canlı Tarih Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaroğlu, Milli Mücadele tarihimizin gizli kahramanları kadınları konu alan serginin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaya hazırlandığımız bu anlamlı günlerde milli iradenin yansıması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde açılmasının önemine değindi.

SERGİ TARİHE IŞIK TUTACAK
Çuhadaroğlu; “Milli Mücadele döneminde işgali protesto etmek amacıyla düzenlenen mitinglere yoğun bir şekilde iştirak eden Türk Kadını, bu ölüm kalım mücadelesinde, hem cephelerde yer almış, hem de cephe gerisinde kurduğu yardım cemiyetleri vasıtasıyla yaralı ve hastaların bakımı, askerlerimize giyecek ve yiyecek temini, kağnılarla cepheye silah-erzak taşıma ve cephane imali işlerinde, sırası geldiğinde çocukları ile beraber çalışarak hizmet etmiştir. Milli mücadelenin en önemli aktörlerinden olan Türk kadının çektiği zorlukları, yüklendiği sorumlulukları ve gösterdiği kahramanlıkları işleyen sergi; içinde barındırdığı eserler aracılığı ile taşıdığı anlam ve kültürel ağırlığı açısından tarihe ışık tutmaktadır’’ dedi.