Ankarayı keşfetmem,ortaokul yıllarımda babamın Bahçelievler semtinde bulunan çalıştığı işyerine ya tren yada,eski Amerikan taksilerinin hizmet verdiği yıllarda oldu. Liseli yıllarımda sadece, Cebeci, Ulus semtlerine gidip gelirdik. Kızılay semtini keşfetmem ise liseyi bitirdiğim yıllardı.Bizim sınırlarımız belliydi.Bu çemberi kırmam, müzik sevdam ve halk oyunları derneğinin Kızılayda bulunan binasına gidip gelmekle oldu.
İki fotoğraf dünü ve bugünü çok iyi anlatıyor.Ne mutluki eski halini hatırlayan şanslı kişilerden biriyim.Zaman içinde gelişen şehir yapısı ve betonlaşma o güzelim yapıları yok etti.Tarihini simgeleyen yapılardan ne de kolay kurtuluyoruz! Geçmişin sadeliği artık yerini, keşmekeşe, kaosa teslim oldu. Ankara çok büyüdü ve büyümenin yanında kalabalığa rağmen yalnızlaştı.
Kötü bir makyaja büründü. Her yeri botokslandı. Her şeye rağmen ben Ankara'yı seviyorum, sokaklarında keyifle geziyorum.Ankara benim için vazgeçilmez bir şehir. Cumhuriyetin başkenti, en önemlisi, Ankara'da yaşama nedenim Atama yakın olmam.
Kızılay Meydanı ismini; 1929 yılında meydana bakan bir noktada Türk Kızılayı için inşa edilen genel merkez binasından almıştır.
**Kızılayın sokaklara girdiğinizde devrimci kimliğini hissedersiniz.Kafanızı kaldırıp, sokak isimlerini okumak yeterli olur.Sakarya'dan Meşrutiyet'e, İnkılap'tan Selanik'e. Kızılay Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir.
İsimlerden bile belli Kızılay'ın geçmiş zamanlardan nasıl bir kimliğe sahip olduğu. Ankara'nın başkent olduğu ilk günlerde böyle bir semt yokmuş. Şu anki Kızılay kavşağı,daha o dönemlerde buranın merkezi bir yer olacağı düşünülmüş ve bu çevre zenginleştirilerek yaşanılır bir alan haline getirilmiş.
Kurtuluş Savaşı zamanında Kızılay taburu da tam burada konuşlandırılmış. Ankara halkının yardımları sonucu bu merkeze çoraplar, kıyafetler, ekmekler, kuru üzümler, hatta sağlık malzemeleri toplanmış. Bunlarla beraber önemi artan bu alana bir de Kızılay binası kurulmuş. Eski Ankaralılar bu binadaki hilal sembolünü hatırlar. Bu sembol Kızılay AVM'nin yapıldığı sırada yok edilmiş.
Hem Kızılay taburunun burada olması, hem debir Kızılay binasının kurulmasıyla eski Hürriyet Meydanı'na Kızılay Meydanı ismi konulmuş. İnsanlara artık daha kolay gelmiş bu isim. “Nereye gidiyorsun” diye sorulduğunda koca bir bina ismini vererek adresi söylemek daha kolay sanırım. 'Kızılay'a gidiyorum.'
Ankara'nın kalbi olarak bilinen Kızılay Çankaya ilçesinde bulunan bir semt olarak biliniyor. Konum ve her yere yakınlığıyla da Ankara'nın merkezi olarak bilinmektedir. Kızılay Meydanı'nı bünyesinde barındıran semt ismini ise 1970'li yılların başında da yıkılıncaya kadar da mevcut olan Kızılay meydanının hemen yanı başında yer alan Kızılay binasından almıştır.
Kızılay bulunduğu merkezi konum itibariyle de ulaşımı çok kolay olan semtin Ankara'nın da her tarafına toplu taşıma araçlarıyla da ulaşılabilmektedir. Metro ve Ankaray gibi merkezi olan semtte dolmuş ve otobüs olanakları da yer alıyor. Kızılay bir nevi Ankara'nın kalbi olarak bilinmektedir.
Kültür ve eğlencenin de aynı zamanda alışveriş merkezi olarak bilinirken Kızılay Meydanı adı ile de ününe ün katmıştır. Semtin içerisinde yine semtin merkezi konumunda bulunan ve aynı isme sahip olan Kızılay mahallesi olmak üzere, Cumhuriyet, Meşrutiyet, Namık Kemal, Devlet (Güvenpark tarafı), Fidanlık, Kocatepe, Kültür mahalleleri olmak üzere 8 mahalle bulunmaktadır.