Çok önceleri yakınken, uzak düşen, iki millet.
Zora düştüğünde, uzak demeyip gelen Türklerle, bir anlamda pekişen dostluk. Kore Savaşı’ndan söz ediyorum. Savaşanların sayısı tükenmeye yüz tutsa da evlatları, torunlarıyla anıların dün gibi yaşandığı iki millet.
Koreliler ve Türkler bu kez sanatla bir aradalar. İki millette de geçmişi çok eskilere giden kaligrafi sanatıyla. Korelilerin kaligrafi sanatına ilgileri hiç bitmemiş. Hatta deyim yerindeyse sımsıkı sarılıyorlar.
Kaligrafi ve Uzak Doğu resimleri herkesin ilgisini çekecek türde eserler. Başlık Kore- Türkiye olunca, konu uzak coğrafyadaki iki milletin kültürel anlamda yakınlığının sanatla ifadesi türünde bir anlam da kazanıyor.
Kaligrafi için kullandıkları mürekkep, fırça, kâğıt tutucu, su kabı, kâğıt veya kumaşlar… Her biri, geleneksele sahip çıkarak, kaligrafi sanatına önem vermelerinin birer örneği.
Hewon Aehee Kang
Veya Nehir Aehee Kang! Kaligrafi ve Uzak Doğu Resimleri sanatçısı.
Kore Kültür Merkezi’nin eğitmenlerinden.
Yıllarını sanatına ve öğrencilerine vermiş, vermeye ve hız kesmeden üretmeye devam ediyor. Son derece usta bir sanatçı olduğunun altını çizmeliyim. Yetiştirdiği öğrencilerinin önünü açma konusunda örnek bir öğretmen.
Sergi öncesi, serginin teması üzerinde kafa yoruyor. Felsefi bir altyapı buluyor. Kore ve Türk halklarının ortak noktalarını yakalıyor. Ardından üretim başlıyor. Kendi üretiyor, öğrencilerini de teşvik ediyor. Kore’deki sanatçıları da organize ediyor. Bunun için Kore’deki galerilerle, sanatçılarla bağlantılar kuruyor.
Sonra…
Alıyor öğrencilerini de yanına, her sene birden fazla sergi düzenliyor. Üstelik bu çalışmalarını, uzak-yakın demeden Türkiye ve Kore’de gerçekleştiriyor.
Yaptıklarını izleyenlere, iki ülkenin bu kadar uzak değil de komşu olduğunu düşündürüyor!
Kültür Yolu Festivali’nde Kore ve Türkiye’den 50 sanatçıyla yaptı.
Bir ay geçmedi, yeni çalışmasıyla karşımızdalar.
Ankara ve Antalya’da
Antalya Muratpaşa Belediyesi ve Antalya Türkan Şoray Kültür Merkezi'nin ev sahipliği yaptığı, küratörlüğünü Şebnem Bahar’ın üstlendiği ve Kore kültür Merkezi’nin desteği ile oluşan 11-25 Ekim 2024 EL ELE Sergisi, karşılıklı kültürel etkileşimin ve dostluğun daha güçlü hale getirilmesini amaçlıyor.
Serginin bir parçası da Ankara Kore Kültür Merkezi ev sahipliği yaparak 14-28 Ekim 2024 tarihleri arasında gösterimde.
EL ELE Sergisi
Sergi, Uzakdoğu resim, Uzakdoğu kaligrafisi, Uzakdoğu halk resim, Minhwa ve Çin kaligrafisi içeriyor.
Güney Kore Seul kaligrafi Derneği'nden 42 Koreli sanatçının eseri ve Türkiye Kore Kültür Merkezi Uzakdoğu Resim Kaligrafi eğitmeni Ae Hee Kang önderliğinde, 25 Türk sanatçının eseri yer almaktadır.
Sergi açılışına 20 Koreli sanatçı Türkiye'ye geldi ve Türkiye ve Güney Koreli sanatçılar birlikte Kaligrafi performans gösterisi gerçekleştirdi.
Katılımcılar
İki ülkeden katılan sanatçıların isimlerini de analım…
Kore’den BAEKRANG KIM HYO-EUN, CHUNGRAM BAEK KWANG-OK, CHEONGYA KANG JAE WHA, CHORYANG SHIN YOON SUK, DAMHYEON YOO JUNG YOUN, DEOKAM CHOI YOUNG-SOOK, DOWON PARK JONG-KYUNG, GAEUN NAM JUNG IM, GARAM JUNG EUN-SUN, GODAM KIM JONG-DAI, GUSAN KIM-RAE-MOON, HAESİM KANG MIN 500, HEARAN LEE JEONG-SOON, HEEJAE HAN SANG-BONG, HEOJU UM JI-YEONG, HYEWON KANG AE-HEE, HYEWON KIM HYEONG- SOON, INHYANG JEON HEE-JIN, ISOL YOUN IN-SUK, JIDAM KANG HEE-SİK, JIHYANG JHON O, JOONGIL JE HAI-SUCK JUSONG JEON MAL-YEON, MOONGOK HWANG EUN-SOON, MONGHAE KIM CHOL HYUN, MUNHYANG CHƠI HEE JUNG, NANJUNG YOO MYUNG-SOOK, PYONGWON OH HYE-NAM, SEEEUN PARK JEUNG-SOON, SEOKBO JUNG HYUN SOOK, SEOKWOOD SONG JONG-YOUL, SEOKCHEON JEONG YEUN- DEOK, SIMEUN LEE KI-JONG, SIMKANG SEONG YOON-SOON, SOYEON PARK HEE-JA, SONGHA PARK YEON-HWA, SOOIN SOHN YONG-KEUN, SOJEONG KIM YOUNG SOOK, SUIN BAEK SOO-KYEONG, SUYEON CHOI HEUNG-OK, YEDEUN YOON SO-JIN, YEHEON LEE MI-JA ve YEOGANG YOON JUNG-AE
Türkiye’den katılan sanatçıların, Türkiye'deki Kore Kültür Merkezi'nden destek aldığını ve eğitmen Kang Ae-hee'nin eğitim yönergelerine göre geleneksel Kore tekniklerini öğrenerek Türkiye kültürünü uyumlaştırmaya, ifade etmeye odaklandıklarının altını çizelim ve isimlerini paylaşalım.
Afife KAYA, Bahar ÖZCAN, Derya ARAS, Derya GEYİK, Eda KILING, Gamze BAKIR, Gökçe KUZGUN BAŞOĞUL, Havva OKUTAN, İlkim BAYRAM, İnci KARABACAK, Mehmet METE, Narin İrem KIRAN DEMIRER, Nur ÇAĞLAR, Nuray BAŞER, Pınar KARAKUS, Semra AYTEKİN, Sultan ÇAM, Şenay İVELİK DÖNMEZ, Simin AKBULUT, Türkan ÖNALP, Yeşim AĞIRBAŞ, Yüksel IŞIK, Zeynep ARSLAN ve Zeynep BERÇİNAY TURAN.
Antalya Muratpaşa Belediyesi için açılış töreninde, Belediye’ye DEOKAM CHOİ YOUNG –SOOK, SİMEUN LEE Kİ – JONG ait iki eser armağan edilmiştir.
Ankara Kore Kültür Merkezi açılış törenine, Anayasa Eski Başkanı Yekta Güngör Özden ile katıldık. Sevgili Özden’in Türk ve Koreli sanatçılardan yoğun ilgi gördüğünü belirtmeden geçemeyeceğim. Koreli sanatçı MOONGOK HWANG EUN – SOON, Özden’e bir eserini armağan etti.
Kore Kültür Merkezi’ndeki sergileri 28 Ekim tarihine dek gezilebilir.
Serginini afişi ve renkli karelerle sizi baş başa bırakıyorum…