Hayat Pahalılığı ve yoksulluk rekor seviyelere çıktı. Vatandaşların büyük bir bölümü açlık, sefalet ve enflasyon rakamları altında eziliyor. Memur ve emeklilerin merakla beklediği enflasyon rakamları hafta başında açıklandı. Haziran enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayında maaşlara yansıyacak zam da ortaya çıkmış oldu.

Hayat Pahalılığı ve yoksulluk rekor seviyelere çıktı. Vatandaşların büyük bir bölümü açlık, sefalet ve enflasyon rakamları altında eziliyor. Memur ve emeklilerin merakla beklediği enflasyon rakamları hafta başında açıklandı. Haziran enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayında maaşlara yansıyacak zam da ortaya çıkmış oldu.

TÜİK’in açıkladığı tüketici enflasyon rakamları son iki yılın zirvesine çıkmış durumda. TÜİK rakamlarına karşın vatandaşların çarşı pazarda yaşadıkları enflasyon bu rakamların kat kat üzerinde. İnsanlar bırakın lüks yaşamayı , temel gıda maddelerini bile almakta büyük güçlük çekiyor, Haziran ayında dahi TÜİK’in resmi verilerinde enflasyon yüzde 17,53 iken çalışanlar ve emekliler yüzde 8,45 zamma mahkûm olmak zorunda kaldı. Bu enflasyon karşısında. memur ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi.

Bilindiği gibi sadece Temmuz ayının ilk günlerinde elektriğe yüzde 15, doğalgaza ise yüzde 12 zam gelirken, Memur ve Emeklilerin alacağı zam oranı ise yüzde 8,45’te kaldı. Özellikle yapılan son zamlar, pandemi döneminde ekonomik zorluk yaşayan kesime yeni sıkıntıları da beraberinde getirmeye başladı. Daha pandeminin getirdiği zorlukları atlatamadan akaryakıta, elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla vatandaşın cebindeki para da eridi gitti. Enflasyon ve yoksulluk rekor düzeye çıktı. Fiyat artışları ve hayat pahalılığı yapılan zammı kamu ve işçi emekçilerinin cebine girmeden fazlası ile geri aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da; doğalgaz ve elektrikte yapılan zamların; Temmuz ayındaki emekli ve memur maaşı zamlarını büyük oranda erittiğine dikkat çekerek, “Enerji zamları, emeklimizin ve memurumuzun zamları henüz ceplere girmeden eritti. Memur zammının yüzde 40’ı, SSK emeklisi zammının yüzde 70’i, Bağkur emeklisi zammının da yüzde 77’si elektrik ve doğalgaza yapılan zamlarla geri alındı. Zam sihirbazı AK Parti iktidarı, şapkadan elektrik ve doğalgaz zammını çıkarırken; memur ve emeklimize yapılan zamları yok etti” değerlendirmesinde bulundu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek ve her dönem yaşadığımız kayıpların giderilmesini sağlayacak koşullar şöyle açıklıyor.

“AKP iktidarı ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir.

Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır.

1 Ağustos 2022-2023 yıllarını kapsayacak sözde 6. Dönem toplu sözleşme masasında geçmişe yönelik kayıplar giderilmelidir. Önümüzdeki Toplu Sözleşme görüşmeleri; ekonomik krize, enflasyona, büyüme rakamlarına ve gerçekçi ülke koşullarına göre belirlenmelidir”.

Enflasyon ve düşük maaş artışından yakınan vatandaşlar “Enflasyon farkı zam değildir. Cebimizden alınanı bir süre sonra geri koymaktır. Memura enflasyonun üzerinde refah payı verilmesi, büyümeden pay verilmesi gerekir. Açıklanmış olan oran çalışanları ve emeklilerin enflasyonunu yansıtmamakta, bu oran sadece iktidarın isteğini yansıtmaktadır. Bir kez daha TÜİK’in çarpıtmaları sayesinde memur ve emekliler açlık ve yoksulluk sınırının altında bir zam artışına muhtaç edildi. Üretici fiyat endeksinin yüzde 40’ları aştığı ülkemizde, yüzde 8,45’lik zam oranı emeklilerin ve çalışanların cebine girmeden eriyecektir Ha illa enflasyona göre zam yapacaksanız, enflasyon sepetinden pin pon topunu, çiviyi vb. çıkarıp akaryakıtı, çarşı pazardaki gerçek fiyatları, kirayı koyun” diyerek tepkilerini ortaya koyuyorlar