GONCAGÜL KONAŞ
Eski Kültür ve Turizm Bakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, başkent Ankara’nın kültür ve turizm potansiyeline ilişkin kapsamlı açıklamalarda bulundu. Topçu, Ankara’nın yalnızca bir bürokrasi şehri olarak algılanmasının, tarihî ve kültürel mirasına haksızlık olduğunu belirterek, "Ankara’nın turizmde hak ettiği yere ulaşması için doğru projelere ve iş birliğine ihtiyaç var. Bu konuda herkes sorumluluk almalı," dedi.
"ANKARA TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR"
Topçu, Ankara’nın tarihî zenginliklerine dikkat çekerek, "Dünyadaki pek çok başkent turizmden en fazla pay alan şehirler olmaktadır. Aynı şeyi maalesef Ankara için söyleyemeyeceğim. Oysa Ankara, tarihi derinliği olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Aynı zamanda tamamen Anadolu kültürünü yansıtıyor. Dolayısıyla zengin bir turizm birikimine sahip. Fakat turizmden yeterince pay aldığını söylememiz pek mümkün değildir." şeklinde konuştu.
"TURİZM ENVANTERİ TAM ORTAYA ÇIKARTILMALI”
Topçu, başkentin kültür ve turizm potansiyelini artırmak için yeni projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Özellikle alternatif turizm türlerine odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, "Turizm envanteri tam ortaya çıkartılmalı ve alternatif turizm konusunda çalışmalar yoğunlaştırılmalıdır. Yayla turizmi açısından Kızılcahamam, Çamlıdere gibi ilçeler tam keşfedilmiş değildir. Termal turizm potansiyeli açısından Ayaş, Güdül ve Kızılcahamam ilçelerimiz büyük bir fırsat barındırıyor. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nın karargâhı olması dolayısıyla Ankara’da büyük çaplı iç turizm etkinlikleri düzenlenebilir." şeklinde önerilerde bulundu.
“UNESCO DEĞERLERİNE ODAKLANILMALI”
Ankara’nın uluslararası turizmde daha güçlü bir konuma gelmesi gerektiğini belirten Topçu, "Polatlı Yassıhöyük'teki Gordion Antik Kenti ve Anadolu’nun Orta Çağ dönemi ahşap direkli ve kirişli camileri arasında olan Ahi Şerafettin Camisi gibi UNESCO Kalıcı Miras Listesi’ndeki eserler için etkinlikler yapılabilir. Eğitim ve sağlık turizmine yönelik uluslararası organizasyonlar da Ankara’nın adını daha fazla duyuracaktır." diyerek, UNESCO Kalıcı Miras Listesi’nde yer alan Gordion Antik Kenti ve Ahi Şerafettin Camisi gibi değerlerin tanıtımına vurgu yaptı.
“CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATLARIYLA AKM’NİN DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜK BİR ADIM OLACAKTIR."
Ankara’nın sadece bürokrasi şehri olmadığına dikkat çeken Topçu, şehrin kültürel ve gastronomik özgünlüklerinin öne çıkarılması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı himayesinde sürdürülen Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) müze ve kütüphaneye dönüştürülme projelerine dikkat çekerek,"Bürokrasi şehri imajının hızla değiştirilmesi gerekiyor. Büyük organizasyonlarla Ankara’nın kültürel mirası ve gastronomik zenginlikleri tanıtılabilir. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda AKM’nin dönüşümü bu konuda büyük bir adım olacaktır." ifadelerini kullandı.
"KONSER BELEDİYECİLİĞİ, KLİŞE BİR DURUM HALİNE GELDİ”
Yerel yönetimlerin kültür ve turizm projelerindeki katkılarını eleştiren Topçu, belediyelerin daha etkin bir şekilde çalışması gerektiğini vurgulayarak. "Konser belediyeciliği, klişe bir durum haline geldi. Kültür ve turizm projelerinde yaratıcı ve kapsayıcı çalışmalar yapılmalı. Dünyanın önemli şehirlerinde Ankara’yı tanıtmak için etkinlikler düzenlenebilir. Ankara’nın uluslararası uçuşlarda cazip bir merkez hâline getirilmesi gereklidir." dedi.
“MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLER ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ŞART”
Topçu, merkezi ve yerel yönetimlerin kültür ve turizm projelerinde ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Topçu, "Birbirini tamamlamaları gereken kurumların zaman zaman ideolojik sebeplerle çatıştığını üzülerek görüyoruz. Ankara, yalnızca bir şehir değil; Türk-İslam dünyasının kalbi ve mazlumların günümüzdeki Medine’sidir. Ankara için yapılacak her işte, herkesin aidiyet hissedeceği bir çalışma yürütülmelidir." diye kaydetti.
“ANKARA’NIN GELECEĞİ İÇİN HERKES SORUMLULUK ALMALI”
Ankara’nın turizmde bir marka şehir hâline gelebileceğine inandığını belirten Topçu, eğitim ve kültür başkenti olma vizyonunun, şehrin ulusal ve uluslararası arenadaki yerini güçlendireceğini ifade etti. Ankara’nın tarihî ve kültürel zenginliklerinin tanıtımı için daha geniş kapsamlı projelere ihtiyaç olduğunu dile getiren Topçu, bu hedef doğrultusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Topçu "Ankara’nın turizmde hak ettiği yere ulaşması için doğru projelere ve iş birliğine ihtiyaç var. Bu konuda herkes sorumluluk almalı," diyerek sözlerini noktaladı.