Yüksek enflasyonla yaşamaya başladığımız yaklaşık üç yılı aşan bir süreden bu yana hepimiz enflasyondan korunmak, alım gücümüzü düşürmemek, aile bütçemizi en az zararla dengelemek, hayat pahalılığından en az etkilenmek gibi ekonomi verilerini sürekli olarak takip etmeye başladık ve günümüzde de takip etmeye devam ediyoruz. Yaşadığımız bu süreçte zengin iyice zenginleşirken fakir daha da fakirleşti. Parası olan her zaman olduğu gibi paradan para kazanmaya devam etti.

Döviz kurlarının yükselişini engellemek amacıyla uygulamaya konulan kur korumalı mevduat sistemi adeta fakirden alınıp zengine verilen bir sistemdir ve devlete olan maliyeti son derece yüksek olduğundan sistemden bu yıl sonuna kadar çıkılmaya çalışılıyor. Merkez bankasının 818 milyar TL zararı KKM yüzündendir. Günümüzde ise bu sistemde parası olanların sayısı epey azaldı ve hükümet de bazı avantajları ortadan kaldırarak sistemin sona ermesine çalışmaktadır.
Geçtiğimiz üç 6/7 ay öncesine kadar öncelikle otomobil olmak üzere konut, gayrimenkul yatırım aracı olmuştu ve halen yüksek fiyatlar devam ettiği için satışların azalması gündemde. Ancak döviz kurlarının yatay seyretmesi sonucu yatırımcılar konuta yönelmiş gibi gözüküyor. Çünkü son üç aydan bu yana konut satışları yükselme eğilimindedir.

Yukarıda bahsetmeye çalıştığım gibi dar ve sabit gelirliler geçim derdinde iken parası olan zenginler de finansal yatırım araçlarından en yüksek getiriyi elde etmek peşinde. Borsa, döviz, gayrimenkul, araç, hisse senedi, devlet iç borçlanma senedi, Euro Bond, altın, kur korumalı mevduat gibi yatırım araçları tamamen varlıklı kimseler için geçerli bir gelir kaynağı olabilir. Yüksek enflasyonun bir diğer sonucu da halkın büyük bir kısmının yoksullaşmasına sebep olmasıdır. Gene büyük bir kesim ise kredi kartlarıyla yaşamını idame ettirmeye çalışmaktadır.
Konumuza dönecek olursak aşağıda İstanbul kuyumcular odasından edindiğim bilgileri aynen aktarıyorum.

ADAM HAYES

02 Nisan 2024’te güncellendi

MİCHAEL J BOYLE

Michael Boyle, finansal planlama, türevler, hisse senetleri, sabit gelir, proje yönetimi ve analitik alanlarında 10 yılı aşkın deneyime sahip bir finans uzmanıdır.

Gerçek kontrolü yapan
SUZANNE KVİLHAUG0

ÖNEMLİ NOKTALAR

* Altın fiyatları son yüzyılda önemli dalgalanmalar yaşadı ve her iki yönde de birkaç büyük dalgalanma yaşandı.
* Altının fiyatını enflasyon, jeopolitik gerginlikler, arz-talep, madencilik ve rafinasyon maliyetleri etkiliyor.
* Altına yatırım yapmak enflasyona ve makroekonomik belirsizliğe karşı bir korunma sağlayabilir; ancak bu stratejinin potansiyel risklerini ve dezavantajlarını, bu yatırım alanında yaygın olan dolandırıcılıkları da içerecek şekilde anlamak önemlidir.
* Altın spekülasyonu yapmanın çeşitli yolları vardır; fiziksel altın satın almak, borsa yatırım fonlarına (ETF) yatırım yapmak veya altın madenciliği şirketlerine yatırım yapmak gibi.
* Altın, tüm varlık fiyatlarında yaşanan artışın ortasında 2024 yılının nisan ayında nominal olarak tüm zamanların en yüksek fiyatına ulaştı ancak enflasyona göre ayarlanmış en yüksek seviyesi 1980’de de görüldü.

Altın: 50 Yıllık Tarihi Fiyatlar

Yatırımcılar, uzun vadeli bir bakış açısı benimseyerek ve geçmiş altın fiyatlarını inceleyerek yatırım kararlarını bilgilendiren kalıplar ve eğilimler hakkında fikir edinebilirler. Örneğin, yatırımcılar gelecekteki fiyat hareketleri veya diğer varlık sınıflarıyla korelasyonlar hakkında ipuçları sağlayabilecek altın fiyatlarındaki uzun vadeli döngüleri veya dalgalanmaları belirleyebilirler. Ek olarak, uzun vadeli verileri analiz etmek yatırımcıların altının farklı dönemlerde nasıl performans gösterdiğini ve büyük jeopolitik veya ekonomik tarihi olaylara nasıl tepki verdiğini görmelerine yardımcı olabilir.
Uzun vadeli verilere bakarken, geçmiş performansın gelecekteki sonuçları mutlaka göstermediğini akılda tutmak önemlidir. Altının geçmişteki dönemlerde daha iyi veya daha kötü performans göstermesi, bunun böyle devam edeceğini garanti etmez. Ayrıca, belirli ekonomik ve jeopolitik koşulların benzersiz olduğunu ve bir daha aynı şekilde gerçekleşmeyebileceğini dikkate almak da kritik öneme sahiptir. Aynı zamanda, tamamen yeni olayların da gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Uzun vadeli verileri analiz ederken hatırlanması gereken bir diğer uyarı da geriye dönük önyargı eğilimidir. Tarihsel verilere 20/20 geriye dönük bakış avantajıyla bakmak, yatırımcıların piyasa eğilimlerinin öngörülebilirliğini abartmasına ve o dönemde var olan belirsizlikleri ve riskleri göz ardı etmesine yol açabilir.

Kaynak: MacroTrends.

Yukarıdaki grafik 1974’ten bu yana bir ons altının fiyatını göstermektedir. Gördüğünüz gibi, fiyat son birkaç on yılda birkaç büyük dalgalanma yaşadı. 1970’lerin diplerini 1980’deki tüm zamanların en yüksek seviyesi izledi. Son yıllarda, altın nominal olarak daha da yükseğe ulaşarak Nisan 2024’ün başlarında ons başına 2.265 dolarlık rekor kırdı. Ancak, enflasyona göre ayarlandığında, 1980’lerin başı hala altın için zirvedir.