Yapay zeka, genetik bilgiler ve bireysel sağlık verileri kullanarak kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturabiliyor. Görüntüleme ve analiz süreçlerinde AI, hastalıkların daha hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olabiliyor. Öğrencilerin öğrenme stillerine göre özelleşmiş eğitim programları sunarak daha etkili bir öğrenme deneyimi sağlayabilirken aynı anda okullarda da tercih edilmeye başlandı.
Yapay Zeka Uzmanı Uçak, yapay zekanın daha çok eğitim ve öğrenim döneminde kullanılması gerektiğini dile getirdi. Yapay Zeka Uzmanı Kubilay Uçak, yeni yılda yapay zekanın yenilikleri de beraberinde getireceğini dile getirdi. Yazılı sınavların ve ödevlerin otomatik olarak değerlendirilmesinden öğretmenlerin sınav sonuçlarını okumasına kadar birçok yerde kullanılabileceğini söyleyen Uçak, rutin görevlerin yerine de kullanılabileceğini konuştu.
“BİREYLERİN İHTİYAÇLARINA GÖRE”
Yapay Zeka Uzmanı Uçak, okullarda yapay zekaya daha çok teşvik verilmesi gerektiğini söyleyerek, “Günümüzde teknoloji, hayatımızın her alanında köklü değişiklikler yaratıyor. Eğitim de bu dönüşümden nasibini alıyor. Yapay zeka (YZ), eğitim sistemini yeniden yapılandırma potansiyeline sahip bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Peki, yapay zekanınokullarda nasıl kullanılabileceğini ve bu kullanımın getireceği avantajları derinlemesine inceleyelim. Yapay zeka, her öğrencinin öğrenme stiline uygun bir eğitim deneyimi sunma kapasitesine sahiptir. Geleneksel eğitim sistemleri genellikle tek tip bir yaklaşım sergilerken, YZ destekli sistemler bireylerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş içerikler sunabilir.” dedi.
“ÖĞRENCİLERİN SORULARINI YANITLAYABİLİR”
Öğrenme hızının yapay zeka destekli ölçülebileceğini kaydeden Uçak, “YZ, öğrencilerin derslerdeki ilerlemesini analiz ederek, hangi konularda zorlandıklarını belirleyebilir. Bu sayede, zayıf oldukları alanlarda daha fazla kaynak ve destek sunulabilir. Öğrencilerin ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş materyaller, öğrenme motivasyonunu artırabilir. Geleceğin sınıflarında, yapay zeka destekli öğrenme asistanları yer alabilir. Bu asistanlar, öğrencilerin sorularını yanıtlayabilir, ödevlerinde rehberlik edebilir ve öğrenme süreçlerini izleyebilir.” ifadelerini kullandı.
“MENTORLUK YAPMA FIRSATI BULABİLİR”
Uçak, öğrencilerim ders saatleri dışında da öğrenme materyallerine yapay zeka ile ulaşabileceğini söyleyerek, şöyle devam etti: “Öğrenci destek hizmetlerine erişim sağlayabilirler. Öğrenciler, yaptıkları hataları anında görebilir ve düzeltme fırsatı bulabilirler. Yapay zeka, öğretmenlerin rollerini de dönüştürebilir. Geleneksel olarak bilgi aktarımı yapan öğretmenler, YZ sayesinde daha çok rehberlik ve mentorluk yapma fırsatı bulabilir. YZ, öğretmenlere öğrencilerin performansını analiz etme konusunda yardımcı olabilir.
Bu sayede öğretmenler, hangi öğrencilerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu kolayca belirleyebilir. Rutin işlerin otomasyonu, öğretmenlerin daha yaratıcı ve etkileşimli dersler hazırlamasına olanak tanır. Yapay zeka, eğitimde eşitliği sağlama potansiyeline de sahiptir. Özellikle kırsal ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrenciler için, YZ tabanlı eğitim materyalleri ve platformları, kaliteli eğitime erişimi artırabilir.”