Sakarya Zaferi, şanlı Türk tarihinin en ihmal edilmiş cephelerinden biri olabilir mi?
Sebebi bir tarafa, sanki öksüz bırakılmış bir destan gibi Sakarya Meydan Muharebesi.
Bıçağın kemiğe dayandığı, ölüm kalım savaşıydı. Efsanevi kehanetin gölgesinde, mitolojik kahramanlara taş çıkartan yiğitlerin savaşıydı. Ve 100. Yılı gelirken dahi toplumsal ilgiye mazhar olamamıştı.
Kadınıyla, erkeğiyle fedakâr bir nesle vefa borcumu ödemek yolunda Sakarya Ruhu için çok çalıştım. Kitaplar, televizyon ve radyo programları yanında birkaç farklı alanda dahi eserler ortaya koymaya çalıştım. Bunlardan birisi de 100. Yılında bir Sakarya Marşı idi.
Zaferin hemen ardından bestelenen Sakarya Marşı, şaheser niteliğindedir. Ama sonraları neredeyse hiçbir marş yapılmamıştı. Endişelendim. 100. Yılında hiç kimse yapmaz da Sakarya Ruhu öksüz kalır diye harekete geçtim. Daha önce hiç yapmadığım bir işti. Sakarya Destanının ölümsüz tepelerinden Karatepe’nin doruğuna çıktım ve tarihi alanı inceledim. O tepeye yapılan tek bir hücumda 700 aslanımız toprağa düşmüştü. Tırmanırken ayaklarımın ucuna basarak yürüdüğümü hatırlıyorum. Rüzgarın uğultusu arasında Kartaltepe’den mi, Beş Tepelerden mi bilinmez; bir fısıltı işittim sanki. Sonra yönümü Batıdan güneye doğru çevirdim. Dağlar ve tepeler ses veriyordu sanki. İşittiklerimi mi yazdım, zihnimdeki dizeler mi rüzgara karışıp kulaklarıma doldu hatırlamıyorum. Tepeden indiğimde marşın sözlerini tamamlamıştım.
Uzunca bir süre, para talep etmeden bu dizelere müzik yazacak bir besteci aradım. Sonunda Askeri bandodan emekli olan A. Said Kutlu ile tanıştım. Marş yerine ağıt şeklinde bir beste yapmanın doğru olacağı görüşünü belirtti. Katılmamak mümkün mü? Kısa süre sonra bestesini dinlediğimde, Karatepe’nin doruğunda işittiğim sözcüklerin kanatlanıp Sakarya Kahramanlarına doğru uçtuğunu hissettim. Bestecimiz Said Kutlu, ne yazık ki, eserin prömiyerini yapamadan, bu dünyadan ayrıldı. Nağmeleri kaldı yadigar…
Bestenin partisyonunu sizlerle paylaşmaktan kıvanç duyarım. Müzik, tarih ve de sosyal bilgiler öğretmenlerimizin ilgisini çeker mi bilmem. Sakarya Kahramanlarını anmak isteyen her yurt severe bizden armağan olsun.
Bir kez dinledikten sonra yumun gözlerinizi. Sakarya Ruhunu hissedeceksiniz...
