Son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri de gıda fiyatlarındaki ciddi artış.Vatandaş bu artışlardan dertli mi dertli.

Son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri de gıda fiyatlarındaki ciddi artış.Vatandaş bu artışlardan dertli mi dertli.

Yeni yıla büyük umutlarla giren vatandaşlar yağmur gibi yağan zamlar karşısında tam bir hayal kırıklığı ve kabus yaşadı. Yılın daha ilk günlerinde elektriğe yüzde 50-130, doğalgaza yüzde 25, vergi ve cezalara yüzde 36 zam ve akaryakıta bir yılda tam 46 kez yapılan zamlar vatandaşı şoka uğrattı.

Marketlerde ve pazarlardaki fiyat artışlarından yakınmayan kimse yok. Enflasyona karşı en korumasız durumdaki yoksul kesimin bütçesinin büyük bir bölümünü ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatlarında yaşanan hızlı artış devam ediyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı hesapladığı “halkın enflasyonu”nun Ocak 2022 sonuçları açıklandı.

Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.

Ocakta gıda fiyatlarındaki artışta ekmek, et-balık, süt ve süt ürünleri, sebze, bakliyat ve diğer işlenmiş gıda ürünlerindeki fiyat artışları belirleyici oldu.

Ekmek, un, bulgur fiyatları, ekmek, makarna ve şehriyeye yapılan zamlar yüzünden ocakta bir önceki aya göre yüzde 10,8 oranında artış kaydetti. Et ve balık grubu fiyatlarında dana eti ve balık fiyatlarındaki artış yüzünden yüzde 7,2 yaşanan Ocakta süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 3,1 oranında arttı.

Meyve fiyatlarının yüzde 2,13 oranında arttığı Ocak ayında sebze fiyatlarında, domates, kabak, patlıcan ve özellikle domates, biber, kabak, patlıcan gibi ağırlığı yüksek ürünlerin fiyatlarındaki artışa bağlı olarak bir önceki aya göre yüzde 25,2 oranında yükseliş yaşandı.

Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için Ocak’ta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 9 oranında daha fazla para ödedi.

Bu arada Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’da, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2022 sonuçlarını açıkladı.

Açlık sınırı Ocak’ta bir önceki aya göre 272 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 572 lira ve yoksulluk sınırı da bin 415 lira arttı. Geçen yıl Ocak ayına göre ise açlık sınırı bin 657 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2 bin 496 lira arttı.

Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da son bir yılda toplam 4 bin 126 liralık artışla 15 bin 13 lira oldu.

Ekonomik kriz her yerde etkisini gösteriyor. Marketlerde ve pazarlarda fiyatlar ateş pahası yanlarına yaklaşmak mümkün değil. Bu fiyatlar karşısında özellikle dar gelirliler yiyeceğinden kısmak zorunda kalıyor.Vatandaşlar artık kiloyla değil taneyle alışveriş yapıyor. Çarşı- pazardaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek, gıda ürünlerinin halkımıza ucuz, sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için gerekli önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir