Ebru Gungör'ün Bu da Gündeme Gelmeli adlı kanalına konuk olarak katılan Murat Özbülbül, Gündem Ekonomi programında emekli maaşları hakkında yorumlarda bulundu.
EMEKLİ AYLIKLARI DÜZENLİ OLARAK ÖDENEBİLECEK Mİ?
Ebru Güngör programda Vedat Işıkhan'ın, ''Asgari ücrete Temmuz'da güncelleme yapabilir miyiz? derken, emeklilerimizin aylıklarını düzenli ödeyememe riski ile karşı karşıyayız'' sözleri başladı ve bu durumu Murat Özbülbül'e sordu. Özbülbül ise, ''Böyle bir durum yaşanmaz. Sorun emekli maaşlarının ödenmemesi değil, o maaşla bir şey alınıp alınamayacağı. Devlet maaşları para basar öder. Hükümet Osmanlı zamanındaki gibi ödemeleri altın parayla yapmıyor, o dönem altın bulmak gerekiyordu ama şimdi ödemeler kağıt para ile yapılıyor. Bu dönemin sıkıntısı paranın alım gücünün düşmesi. Emekli maaşınızı alırsınız bundan korkmayın. Korkmanız gereken emekli maaşı ile bir şey alamamak olmalıdır.'' ifadelerine yer verdi.
''ENFLASYONU HÜKÜMETLER BİLEREK YARATIR''
Özbülbül konuşmasına şöyle devam etti, ''Enflasyonu hükümetler bilerek ve isteyerek yaratır. Hükümetler mali yükümlülüklerinden kolayca kurtulmak için enflasyonu yaratır. Enflasyon kazayla ortaya çıkmış bir şey değildir, bir hükümet politikasıdır. Siz cebinize belki daha fazla miktar koyabilirsiniz fakat daha az şey alırsınız. Bunu gündelik yaşamımızda görüyoruz.'' dedi.
''ESKİ TÜRKİYE'DE ENFLASYON DOĞRU ÖLÇÜLÜRDÜ''
Özbülbül enflasyon hakkındaki sözlerine şöyle devam etti, ''Eski beğenilmeyen Türkiye'de Bülent Ecevit emekli maaşı ödeyemeyecek duruma düştü diyorlardı şimdi de aynı konuma mevcut hükümet düştü. Eski Türkiye'de enflasyon doğru ölçülürdü ve maaş zamları enflasyona paralel olarak sık yapılırdı. Dolayısıyla hayat pahalılığı bu kadar yıkıcı bir etki yapmazdı. Şimdi ise önce enflasyonu doğru ölçmüyorlar, doğru ölçmedikleri enflasyonun altında maaşlara zam yapıyorlar. Bu yüzden de hayat pahalılığı vatandaşı eziyor.''
''ICEBERG'İN TANESİ 90 LİRA''
Ebru Güngör'ün, ''Enflasyon aldığımız hava dışında her şeye etki ediyor.'' ifadesine Özbülbül, ''Geçtiğimiz günlerde bir markete gittim. Üç harflilerden olan bir market değil ama her şeyin ucuza satıldığı toptancı marketlerden birine gittim. Iceberg'in tanesi 90 liraydı, ıceberg 10 lira olduğu zaman 'yuh' demiştik. Bu enflasyona toplum alışıyor, tepki vermiyor. Halk böyle durduğu sürece bu sorun çözülmez.''
BÜTÇE ARALIK AYINDA REKOR AÇIK VERDİ
Ebru Güngör, ''Merkezi Yönetim Bütçesi, Aralık ayında 829.2 milyar liralık rakor açık verirken 2024 yılının tamamında da bütçe açığımız 2.1 trilyon lira olmuş.'' dedi. Özbülbül konu hakkında, ''Bütçe açığını neyle kapatıyorsun? O ödemeleri yapmıyorum demiyorsun. Ya borç alarak bir kısmını ödüyorsun ya da para basarak ödüyorsun. Bu işleri çözmenin ya yolunu bilmiyorlar ya da yanlış biliyorlar. Tüketimi baskılayarak enflasyonu çözemezsin. Baskılanması gereken tek şey hükümet harcamalarıdır. Hükümet harcamalarına yönelikte hiçbir hareket görmüyorum.'' dedi.
''ENFLASYONA GÖRE POZİSYON ALMAK LAZIM''
Güngör, ''Biz vatandaş olarak ne yapacağız? Bir tek rahat nefes alabiliyoruz, onun üzerinden para alınmıyor çünkü. Onun dışında insanların yaşama sevinci kalmadı. 2025 yılı, 2024'ten daha zor geçecek diyorduk. 2025 yılında biz nasıl ayakta kalacağız?'' diye sordu. Murat Özbülbül ise, ''Enflasyon devam edeceğine inanıp, kendimiz ona göre pozisyon almalıyız. Enflasyona göre pozisyon almazsak, servetimizden ya da gelirimizden oluruz. Kimseye düşük faizle Türk Lirası üzerinden borç vermeyin. Bugün sattığınız bir ton demirin yerine bir ton demir koyamayacaksınız. Düşük faizle kredi veren banka bulursanız kaçırmayın. Her şeyin fiyatı yükseleceği için, ileride lazım olacak bir şeyi bugünden alın. Alacağınız kredinin faizinin enflasyondan düşük olacağına inanıyorsanız bu size avantaj getirecektir. Elinizde Türk Lirası tutmayın, nakitte kalmak ciddi zarar veriyor. Kurunda baskılanması bu zararın içinde. Nakitte kalmak zorundaysanız altın en mantıklı yatırım aracı. Yeterince parası olan ev, araba, arsa ya da stokta tutabileceği mal alıyor. Enflasyon faizlerden yüksek olduğu için parayı bankaya koymak onu eritmektir. Bizim vatandaşımız bu konuda tecrübelidir. Hem Cumhuriyet döneminde hem Osmanlı döneminde hem de Roma döneminde ciddi enflasyon sıkıntıları yaşandığı için sosyolojik ve ya kültürel genlerimize işlenmiştir. Kısa dönemde enflasyonu kontrol edebilecek herhangi bir politika görmüyorum. Bir şey yapmıyorlar, yapmadıkları için enflasyonun kontrol edilmesini beklemek anlamsız olur.'' cevabını verdi.
VİDEONUN TAMAMI İÇİN:
https://www.youtube.com/watch?v=8gQXprSdwp0