GONCAGÜL KONAŞ
"Motosiklet benim için bir yere ulaşmak değil, yolda olma hâli." Bu sözler, dünyayı motosikletiyle gezen ilk lisanslı Türk kadın motocross yarışçısı Serpil Kalaycı’ya ait. Çocuk yaşta başlayan motosiklet tutkusunu, adrenalin dolu zorlu rotalara dönüştüren Kalaycı, bu eşsiz serüvenini anlattı.
“5 YAŞINDA BAŞLADIM”
Serpil Kalaycı, çocuk yaşta motosikletle tanıştığını belirterek, “Babam eski rally ve motocross şampiyonuydu. Ailede herkes motorcuydu. Ben de 5 yaşından beri bu işin içindeyim. İlk lisanslı motocross yarışçısıyım.” dedi.
Ancak yıllar içinde yarışlardan dünya gezilerine uzanan bir yolculuğa adım atmış. Kalaycı, bu değişimi anlatırken, "İnsan gençken yarışlarda ve arazilerde oluyor. Yaş ilerledikçe bu tutku, motosiklet gezilerine dönüşüyor." ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN ZORLU ROTALARINA ADIM ATTIM”
Kalaycı’nın rotaları sıradan turistik gezilerden oldukça farklı. “Dünya rotaları derken kültürel gezilerden bahsetmiyorum. Daha çok, dünyanın zorlu rotalarına adım atıp, oraların adrenalini yaşamak gibi bir proje bu.” dedi.İlk solo gezisine 2016’da Hindistan Himalayalar’dan başlayan Kalaycı, “26 geçit, 4.000 metrenin üzerinde yükseklik... Müslüman bölgede tek bir kadının yola çıkması kolay değildi” diyerek bu yolculuğun zorluklarını anlattı.
“4000 METREYİ AŞAN GEÇİTLERDE SÜRDÜM”
Afrika’da Tanzanya’da Mount MeruDağ yollarından da geçen Kalaycı, Afrika’nın tümünü yapmak mümkün olmadığını, bunun nedeninin savaş olduğunu dile getirdi.Pakistan’da Karakurum Highway, rotasının hem fiziksel hem de psikolojik anlamda en zorlu deneyimlerden biri olduğunu dile getiren Kalaycı, kendi başına 186 kilometreyi tamamladığını söyledi. Kalaycı, “Bacağımın yaralandığı, zorlu fren bloğumun tamamıyla yok olduğu, o araziyi kendi başıma, 186 kilometreyi tamamladığım bir kısım var ki bir bölgede de bir terörizm saldırısı oldu. Köy hastanesi dediğiniz yerde, inanın insan durmaz. Oraya yaralıların getirildiğini görüp onları görünce halimden utandığım bir zaman var. Yaramdan, yaralanmamdan...” diyerek duygularını ifade etti.
Kalaycı, Hindistan Himalayalar’dan Meksika’nın Del Diablo Espinazo yoluna, Alaska’dan Pakistan’ın Karakurum Geçidi’ne kadar pek çok tehlikeli rotada motosiklet sürdüğünü belirterek,"Hindistan’da 4000 metreyi aşan geçitlerde sürdüm.” dedi.
Meksika ve Alaska rotalarını anlatırken, coğrafi zorlukları da vurgulayan Kalaycı,"Alaska’da ayılarla burun buruna geldim. Dalton Highway’de soğuk ve iklim koşulları zorluydu. Pakistan’da ise hem terör hem de coğrafya sizi sürekli sınar."şeklinde konuştu.
“SOLO GEZİLERİM HİNDİSTAN HİMALAYALAR’DA BAŞLADI”
2016 yılında solo gezilere başlayan Kalaycı, bu cesur yolculuklarıyla Türkiye’de büyük ses getirdi. Kalaycı, "Başlarda toplu sürüşlerle başladım ama solo gezilerim Hindistan Himalayalar’da başladı. Zorlu rotaları tek başıma yapma fikri, adrenalin bağımlılığımdan geliyor.Motosiklet benim için bir yere ulaşmak değil, yolda olma hâli." ifadelerini kullandı.
Tek başına bir kadın olarak karşılaştığı zorlukları anlatan Kalaycı, güvende kalmanın önemine dikkat çekti. Kalaycı, "Hindistan’daki bir otelde, kaldığımı öğrenen 50-60 erkek sabaha kadar kapıda bekledi. Kapıyı asma kilit ve spreylerle korudum. Pakistan’da ise tek kadın olarak çadır kurmak, hem vahşi hayvanlar hem de başka tehlikeler yüzünden çok zor. Bu yüzden hep şehir merkezine yakın otel veya karakol bahçesi gibi yerlerde kaldım.Alaska gibi vahşi hayvanların bulunduğu yerlerde ise “Duvarı olan konaklama yerlerini seçiyorum.” diyerek aldığı güvenlik tedbirlerini paylaştı.
KADINLARIN İLHAM KAYNAĞI
Serpil Kalaycı, sadece bir motosiklet gezgini değil, aynı zamanda kadınlara ilham veren bir figür. Türkiye’de kadınların bu alanda cesaretlenmesi için bir misyon üstlendiğini belirtiyor: “Madem bu kadar zor rotaları yaptım, Türkiye’de ‘Bu yıl nereyi yapacak?’ diye bir beklenti oluştu.”
“MOTOSİKLET BAĞIMLILIK YARATAN BİR KONU”
Serpil Kalaycı motosikletin sadece bir ulaşım aracı değil, bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayarak, “Motosiklet bağımlılık yaratan bir konu. İster hız, ister arazi, ister farklı amaçlar olsun... Bu bir tutku. Ve benim için yolda olmak her şey.” diye ekledi.
"DÜNYA SINIRSIZ BİR YER"
Serpil Kalaycı için dünya gezileri hiç bitmeyen bir serüven. Gezilerini anlatırken, "Dünya sınırsız bir yer. Dünyayı gezdim deyince iki farklı anlayış var. Bir tanesi, bazı arkadaşlar bir-iki yılda tüm dünyayı dolaşıp o ülkelerde çalışıp geziyorlar. Ben çalışan bir insanım. Ancak yıllık izinlerimle belli bir kıtayı seçip oraya gitme şansım oldu. En uzun gezim üç aydı. Ama 3-5 yıl gezen, bunu hayat tarzı haline getirenler var." diyerek, kendi rotalarını nasıl oluşturduğunu paylaştı
KAÇ ÜLKE GEZDİ?
Gezdiği ülke sayısını saymadığını belirten Kalaycı,"Avrupa’nın hepsi, Amerika’da 15 yıl yaşadım. O dönemde Route 66 gibi ünlü rotalarda da gezdim ama onları saymadım. Asya ve Rusya’nın bazı bölgeleri, Avustralya kıtası, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde eksiklerim var. Türkiye’de başıma gelen olaylar yüzünden planlarımı ertelemek zorunda kaldım. Bir rota seçiyorum ama internetten çalıştığım planlarla gerçeklik pek uyuşmuyor." ifadelerini kullandı.
“HAYALLERİM BİTMEDİ”
En son Pakistan turunu Mayıs sonunda tamamladığını söyleyen Kalaycı, talihsiz bir kazanın planlarını değiştirdiğini anlattı. Kalaycı, "Ağustos’ta bir kaza yaşadım. Bu, korkunç rotalardan dönüp derede boğulmak gibi bir şey. Ama hayallerim bitmedi. Afganistan ve Endonezya’da görmek istediğim yerler var. Ayrıca Türkiye’de gitmediğim yerler var; özellikle doğu illeri beni çok etkiledi. Önümüzdeki yıl tamamen iyileşip bu planları gerçekleştirmek istiyorum. Dünyayı gezmekten önce Türkiye’yi gezmek çok daha kıymetli bence." diye kaydetti.
KADIN GEZGİNLERE MESAJ
Zorlu bir yoldan geçtiğini vurgulayan Serpil Kalaycı, kadın gezginlere seslenerek,"Bu işin bedelleri var. Evlilik veya çocuk gibi konularda fedakârlık yapmanız gerekebilir. Maddi birikiminizi yüksek tutun ve genç yaşta başlayın. İlk yapacağınız şey iyi bir ehliyet almak ve güvenlik eğitimlerini tamamlamaktır. Yakın bölgelerde kısa mesafelerle başlayıp eliniz alıştıkça ilerlemelisiniz. Eğitim ve cesaret şart." diye mesaj verdi.
“ÇOK ŞEYDEN FERAGAT ETTİM”
Kalaycı, bu yola çıkarken hayatında birçok şeyden vazgeçtiğini söyleyerek,"Feragat ettiğim şeyler mi? Mesela klasik bir Amerika kariyeri. Türkiye’deki kariyer. Amerika’da kalıp daha fazla ilerleme şansım vardı ama orada bir doygunluk hissettim. Özel hayatınızda da bu tempoyu isteyen birinin olması lazım. Yoksa aldığım haz tek başına o kadar fazla ki, planlarımdan vazgeçmedim. Biri gelmiyorsa geziye, tek gittim. Türkiye’de bu çok ses getirdi." diye belirtti.
“VAY BE, NELER YAPMIŞIM!”
Gezilerden döndükten sonra hissettiklerini ise şu sözlerle özetledi:"Döndüğünüzde bir sakinlik geliyor insana. Yolda vicdan azabı bile hissediyorsunuz. Gezideyken hep ‘Allah’ım, şu yol bir bitsin’ diyorsunuz ama döndüğünüzde ‘Vay be, neler yapmışım!’ diyorsunuz."