SEVGİ GÜLDOĞAN
NASA'nın OSIRIS-REx görevi, 2023 yılında Bennu asteroitinden aldığı kaya ve toz numunelerini Dünya'ya getirmişti.
Güneş Sistemi'nde yer alan bir asteroid olan Bennu'dan gelen örnekler, Dünya'da yaşamın kimyasal bileşenleri için gerekli koşulların, Güneş Sistemi'nde yaygın olduğunu ortaya koydu. Ancak, bu bulgular yaşamın kesin kanıtlarını sunmasa da, diğer gezegenlerde ve uydularda yaşamın var olma olasılığını artırdığı düşünülüyor.
Araştırmalar, Bennu'nun içinde amino asitler, nükleobazlar ve amonyak gibi önemli yaşam bileşenlerini içerdiğini gösteriyor. Ayrıca, Bennu örneklerinde bulunan tuzlu suyun geçmişi de, Güneş Sistemi'nde farklı gezegenlerde yaşam potansiyelinin bulunduğunu gösteriyor.
Bir asteroitten numune toplayan ilk ABD görevi olduğu belirtilen OSİREX, NASA'dan son paylaşılan haberlere göre; Dünya'ya getirdiği Bennu asteroitinden gelen kaya ve toz üzerinde yapılan çalışmalar sonucu gezegenimizde yaşam için anahtar öneme sahip moleküllerin yanı sıra, bu bileşiklerin etkileşime girmesi ve birleşmesi için "su" görevi görmüş olabilecek tuzlu suyun geçmişini de ortaya çıkarmış oldu.
Nature Astronomy makalesinde detaylandırılan habere göre, Bennu asteroiti örneklerinde amino asitlerin proteinlere nasıl yerleştirileceği ve karmaşık moleküllerin nasıl oluştuğuna dair izler de keşfettiler.
NASA neden "Bennu" ismini seçti?
NASA'nın OSIRIS-REx görevinde bu ismin seçilmesinin nedeni, Bennu asteroitinin geri dönüşüm ve yeniden doğuş temalarıyla ilişkilendirilmesi olarak ifade ediliyor. Ayrıca, Bennu'nun Dünya'ya yakın bir yörüngede bulunması ve üzerinde yapılan çalışmaların, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerine dair yeni bilgilerin ortaya çıkmasına yardımcı olması ve bu mitolojik figürle bir paralellik taşıması neden olarak gösterilebilir.
Türk Amerikalı Youtuber Barış Özcan , 5 yıl önce bu konuda yayınladığı videoda, bu ismin (Bennu) eskiden Arap Yarımadası'nda yaşamış neredeyse insan boyutlarındaki balıkçıl bir kuşa ait olduğunu ifade ediyor.
Kaynak: www.nasa.gov/news-release/nasas-asteroid-bennu