GONCAGÜL KONAŞ
Ankara'da kurulan Ulusal Strateji ve Araştırma Derneği (USAD), çeşitli alanlarda stratejik araştırma yaparak raporlar hazırlamaya ve toplumsal gelişime katkı sağlamaya odaklanıyor. Derneğin yönetim kurulunda Emin Kerimoğlu, Onur Dedeoğlu, Tanzer Kartal, Ayşe Korkmaz, Orhan Gülden, Barış Tunçbilek, Ahmet Uyar, Mehmet Tosun, Bayram Zorgül, Aykut Karasüleymanoğlu, Ali İmren Erseven ve Dursun Çakır gibi isimler yer aldı.
USAD Genel Başkanı Haydar Erseven, derneğin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Yerel siyaset uzmanıyım, elektronik mühendisiyim. Arkadaşlarla birlikte ' Türkiye'de neyin eksikliği var?' sorusunu sorduk. Türkiye'de 109 bin sivil toplum kuruluşu (STK) bulunuyor. Bunların çoğunu hemşeri dernekleri, köy dernekleri, akraba toplulukları oluşturuyor. Ancak uluslararası strateji araştırma alanında faaliyet gösteren derneklerimiz çok az. Genel olarak baktığımızda ise bu alanda toplam 303 dernek bulunuyor. Biz de bu eksikliği görerek yola çıktık." dedi.
“SANATTAN TARIMA, TEKNOLOJİDEN SAVUNMAYA KADAR EKSİKLİKLERİ GİDERMEK İSTİYORUZ”
Derneğin hedeflerinden bahseden Erseven, “Türkiye ve dünyada yapılmayanları bir araya getirip analizlerini yaparak raporlar düzenleyeceğiz. Sonuçları ortaya koyarak gelişim alanları belirleyeceğiz. Sanattan tarıma, hayvancılıktan savunmaya, teknolojiden AR-GE ve inovasyona kadar çok fazla eksiklik var. Amacımız, bu alanları bir çatı altında toplayarak yurt dışındaki topluluklarla ortak projeler geliştirerek ülkemize, insanımıza, kadınlarımıza ve gençlerimize değer katmak” ifadelerini kullandı.
Derneğin sadece Türkiye'de değil, uluslararası düzeyde de etkinlikler yapacağını belirten Erseven, “İlk etkinliğimizi 20 Mart'ta bir konserle başlatacağız. Aynı zamanda on bir şehirde temsilcilikler oluşturduk ve Türk devletleriyle de görüşmeler başlattık.” dedi.
"SİYASETE VE SİYASETÇİYE GÜVEN AZALIYOR"
Siyasi parti kurma düşüncesine dair sorulara da yanıt veren Erseven, “Bize sık sık 'Neden siyasi parti kurmuyorsunuz?' diye soruyorlar. Ancak Türkiye'de siyasete ve siyasetçiye olan güven her geçen gün azalıyor. Yapılan anketlerde kararsız seçmen oranı yüzde 33-34 civarında. Biz de bu konuları araştırmak ve bu kesimlere nasıl ulaşılabileceğini analiz etmek istiyoruz.” dedi.
“ANKARA'NIN HAKKI YENİLİYOR”
Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Onur Dedeoğlu ise Ankara'nın hak ettiği değeri görmediğini belirterek, “Türkiye'de millet ile devlet arasındaki bağ koptu. Siyasiler bu vazifeyi yerine getiremedi ve sivil toplum örgütleri de bu anlamda eksik kaldı. Ankara, uzun yıllardır ötelenen bir şehir. Spor, kültür, sanat ve toplumsal yaşamda yeterli destek göremiyor. Ankara'ya yatırım yapılması gereken birçok proje başlangıçta burada planlansa da başka şehirlere kaydırılıyor.” dedi.
Dedeoğlu, USAD’ın üst düzey vizyona sahip, yüksek karakterli insanlardan oluşan bir yapı olduğunu vurgulayarak, “Tanıdık vasıtasıyla oluşturulan yapılar toplumun sorunlarına çözüm sunamıyor. Biz ise nitelikli bilgi birikimi, güçlü ilişkiler ve bağımsız irade ile hareket ediyoruz. Ankara’nın tüm güç unsurlarıyla spor kulüplerinden medya kuruluşlarına kadar etkileşim içinde olacağız. İlk ziyaretlerimizi yerel medyaya gerçekleştireceğiz. Çünkü yerel medya, ulusal medyanın lokomotifidir.” ifadelerini kullandı.
"ANKARA'NIN POTANSİYELİ YETERİNCE DEĞERLENDİRİLMEDİ"
Ankara merkezli bir dernek olarak başkentteki yerel medya ve sivil toplumun sorunlarına odaklanacaklarını belirten Dedeoğlu, “Yerel medya kuruluşlarıyla güçlü ilişkiler geliştirerek gazetecilerin ekonomik sıkıntılarını dile getireceğiz. Ayrıca, gençlerin projelerini ilgili makamlara sunarak somut adımlar atmaları için destek olacağız. İmkan sağlandığında, projeleri hayata geçirecek altyapıyı kuracağız. Hedefimiz, Türkiye genelinde ve uluslararası arenada insan odaklı, toplum merkezli projeleri gerçekleştirmek.” dedi.
Dedeoğlu, Ankara’nın yıllardır ekonomik ve kültürel açıdan geri planda bırakıldığını belirterek, “Ankara, başkent olmasına rağmen birçok alanda hak ettiği değeri göremiyor. Spordan sanata kadar pek çok büyük projenin başka şehirlere kaydırıldığını görüyoruz. Ankara'nın potansiyeli yeterince değerlendirilmedi. Biz bu durumu yetkili mercilere ileteceğiz ve çözüme katkı sağlayacağız. Aynı zamanda gençlerin mantıklı ve sürdürülebilir projelerini destekleyerek yetkili makamlara ulaştıracağız. Sonuçta bunları hayata geçirecek olanlar devletin ilgili kurumları, kamu kuruluşları ya da özel sektör iş insanlarıdır. Biz, bu projelerin doğru yerlere ulaşmasını sağlayacağız.” diye konuştu.
“BİZ OLMALIYIZ”
USAD’ın vizyonuna vurgu yapan Erseven ise, “Sadece bireysel çabalarla bir yere kadar gelinebilir. Ancak 'biz' olursak, güçlü bir ses olabiliriz. Gelişen ve yetişen pırıl pırıl gençlerimizin geleceğe güvenle bakabilmesi için hep birlikte hareket etmeliyiz.” diyerek sözlerini tamamladı.