GONCAGÜL KONAŞ
Kanser hastalarının yaşadığı duygusal süreci görünür kılmak amacıyla ONKODAY (Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği) ve Kanserle Dans Derneği tarafından “Duyguların Yolculuğu” projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında, farklı kanser türlerine sahip 20 hastanın duygu ve düşünceleri yapay zeka teknolojisi ile resmedildi. Proje, hastaların teşhis ve tedavi süreçlerinde yaşadığı psikolojik değişimlere dikkat çekerek, sağlık sisteminde insan odaklı bir yaklaşımın benimsenmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Söz konusu görseller, sergi salonlarında ve hastanelerde sergilenecek. Ayrıca proje kapsamında, hastanelerde görev yapan psikologlara psiko-onkoloji alanında eğitim verilerek kanser hastalarına yönelik desteğin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Projeye destek veren uzmanlar da bu proje tanıtımında yer alarak kanser ve kanserin tedavi süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“FİZİKSEL TEDAVİ KADAR DUYGUSAL DESTEK DE ÖNEMLİ”
Ankara’da düzenlenen proje tanıtım toplantısında konuşan ONKODAY Başkanı Füsun Önen, kanserle mücadelede yalnızca tıbbi tedavinin yeterli olmadığını vurgulayarak, “Kanserle mücadelede multidisipliner bir yaklaşım şart. Fiziksel tedavinin yanı sıra hastaların psikolojik olarak da desteklenmesi gerekiyor. ‘Duyguların Yolculuğu’ projesiyle hastaların duygusal süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını ve toplumsal farkındalığın artmasını amaçlıyoruz.” dedi.
Kanser teşhisi almanın hastalar için bilinmez bir yolculuk olduğunu belirten Önen, “Bu süreçte hastalar, umutsuzluk, kaygı, korku ve umut gibi çok farklı duygular yaşayabiliyor. Yapay zeka ile bu duyguları görselleştirerek hem hastaların sesini duyurmak hem de sağlık profesyonellerine yol göstermek istedik.” ifadelerini kullandı.
“KANSER HASTALARI İÇİN EMPATİ VE DAYANIŞMA ÖNEMLİ”
Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ise, projenin yalnızca hastalar için değil, onların yakınları, sağlık uzmanları ve toplumun tüm kesimleri için farkındalık sağlayacağını belirtti. Gürkan, “Kanser hastalarının yalnızca tıbbi tedaviye değil, duygusal dayanıklılığa da ihtiyacı var. Bu proje, hastaların yanı sıra yakınları, sağlık uzmanları ve toplumun her kesimi için bir rehber niteliği taşıyor. ‘Duyguların Yolculuğu’, bu zorlu sürecin farklı evrelerinde empatiyi, desteği ve dayanışmayı artırmayı hedefliyor.” diye konuştu.
Gürkan, proje kapsamında düzenlenecek psiko-onkoloji eğitimlerinin, bu alandaki eksikliklerin giderilmesine katkı sunacağını da sözlerine ekledi.
“KANSERLE MÜCADELEDE BÜTÜNSEL BİR YAKLAŞIM GEREKLİ”
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ( TTOD) Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, Türkiye’de ve dünyada kanser hastalığının mevcut durumu hakkında bilgi vererek, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Ne yazık ki bu sayı, küresel ölçekte her geçen yıl artış gösteriyor. Üstelik kanser artık yalnızca ileri yaş gruplarında değil, genç yaş gruplarında da sıkça görülüyor. Bu durum, yalnızca medikal değil, duygusal ve psikososyal açıdan da bir mücadeleyi gerektiriyor. Bu proje, kanserle mücadelede daha bütünsel bir yaklaşım geliştirmemize olanak sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türkkan Evrensel de, kanser tedavisindeki gelişmelere dikkat çekerek, “Son yıllarda tedavi olanaklarının artmasıyla kanserle yaşayan hasta sayısı da çoğaldı. Ancak, erken teşhis en kritik faktörlerden biri olmaya devam ediyor. Kanseri önlemenin en etkili yollarından biri, tarama tetkikleri ile erken tanının sağlanmasıdır. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle, erken teşhisin önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.” dedi.
“HASTALAR DUYGULARINI SAKLAMA EĞİLİMİNDE”
Projeye destek veren Uzman Psikolog Sibel Cesur Akyunak ise, kanser hastalarının yaşadığı psikolojik süreçlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hastaların teşhis anından itibaren yaşadığı duygusal değişimlerin, tedavi sürecindeki motivasyonlarını doğrudan etkilediğini belirten Akyunak, “Hastalar çoğu zaman aile bireylerinin yanında duygularını açığa vuramıyor. Bu da onların psikolojik yüklerini artırabiliyor. ‘Duyguların Yolculuğu’ projesi, sağlık profesyonellerinin hastalarla daha etkili bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olacak.” şeklinde konuştu.
SERGİ TÜRKİYE GENELİNDE DEVAM EDECEK
Proje kapsamında oluşturulan yapay zeka destekli görseller, Türkiye genelinde farklı şehirlerde sergilenecek. Yetkililer, serginin Bursa’da açılacağını ve ardından Nisan ayında başka şehirlerde devam edeceğini belirtti. Ayrıca, proje çerçevesinde hastanelerde görev yapan psikologlara yönelik psiko-onkoloji eğitimlerinin artırılacağı ifade edildi.